Oyakodon – een feestje in een kom

Oyakodon – een feestje in een kom

Na een periode van traditionele wintergerechten is een iets lichter gerecht ook weer erg lekker. De Japanse keuken leent zich daar over het algemeen goed voor.

Donburi (letterlijk ‘kom’, ook afgekort tot ‘-don’ als achtervoegsel) is een Japanse ‘rijstkomschotel’ bestaande uit vis, vlees, groenten of andere ingrediënten die samen worden gestoofd in een bouillon en geserveerd over rijst. Donburi is ontstaan begin negentiende eeuw, dus nog voor de openstelling van het land. Donburi maaltijden worden meestal geserveerd in oversized rijstkommen, die ook donburi worden genoemd.  De saus varieert afhankelijk van het seizoen, de ingrediënten, de regio en de smaak. Een typische saus kan bestaan ​​uit dashi (bouillon) op smaak gebracht met sojasaus en mirin (rijstwijn). De verhoudingen variëren, maar er is normaal gesproken drie tot vier keer zoveel dashi als sojasaus en mirin.

Een bekend donburi gerecht is oyakodon, ook wel oyako donburiOyakodon bestaat uit kip gesudderd in dashi, waar ei aan toe wordt gevoegd met lenteui en shichimi togarashi, een mengsel van zeven specerijen, als topping. Oyako betekent ‘moeder en kind’, wat verwijst naar de kip en het ei. Het gerecht werd in 1891 bedacht door de kok van restaurant Tamahide in Tokio. Het restaurant bestaat nog steeds en is intussen meer dan 250 jaar oud.

Een versie zonder kip bestaat ook: tamagodon. Met roerei, al wordt soms het eigeel heel gelaten. Donburi is niet echt onderdeel van de strikte Japanse keuken, het luistert allemaal wat minder nauw. Het lijkt in die zin ook meer op de Chinese keuken.

Dit recept is per persoon.

 • 200 gr rijst
 • 150 ml water
 • 1 tl dashipoeder
 • 2 el mirin
 • 1 el sojasaus
 • 1 tl suiker
 • 3 kleine of middelgrote eieren
 • 150 gr kippendijen in reepjes
 • 1 ui, in halve ringen gesneden
 • 1 lenteui, in ringen
 • shichimi togarashi

Stoom de rijst gaar en hou deze warm.

Neem een kleine koekenpan of beter, een sauteuse evasee. Dat is een sauteerpan die naar boven toe wijder wordt. Daarmee giet je zonder probleem het gerecht straks over de rijst.

Breng het water aan de kook, haal van het vuur en voeg de dashipoeder, mirin, sojasaus en suiker toe. Los alles roerend op en zet weer op het vuur.

Voeg de ui met de kippendijen toe en laat de kip in 3-4 minuten garen met de deksel op de pan.

Scheidt één eidooier en hou deze apart. Meng het eiwit met de twee eieren en kluts het lichtjes met twee eetstokjes.

Giet de ei in de pan, verdeel het gelijkmatig en laat het ei zachtjes 1-3 minuten stollen, afhankelijk hoe stevig je het ei wil.

Doe de rijst in een kom, giet er het ei-kip-ui-mengsel over. En giet het overbleven vocht er overheen. Neem de eidooier en leg deze voorzichtig in het midden.

Strooi er shichimi togarashi over en de lenteui.

De eidooier roer je door de rijst en eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *