‘Pan-fried buns’ met ‘vleesvingertjes’

‘Pan-fried buns’ met ‘vleesvingertjes’

Blogpost nummer 100! Het heeft even geduurd, maar met name door de bijdrage van mijn BroeR, zit er tegenwoordig toch behoorlijk voortgang in de lekkere hapjes op Reutel.  Voor een 100ste blog hoort er natuurlijk iets feestelijks en iets heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel erg lekkers. Niet al te moelijk zijn deze ‘pan-fried buns’ uit Taiwan. Ze zitten in dezelfde categorie als deze beefcakes, in de zin dat je die ook bakt in een koekenpan. Maar waar je de beekcakes in de olie bakt, gebruik je bij deze pan-fried buns water om de broodjes gaar te stomen.

Traditioneel vul je ze met groente, glasnoedels en een klein beetje gedroogde garnaaltjes. Maar je kunt de vulling natuurlijk aanpassen naar je eigen voorkeur. Mijn favoriet is chinese bieslook met glasnoedels en wat garnaaltjes. In combinatie met onderstaande eenvoudige dipsaus een werkelijk verrukkelijk hapje. Maar omdat niet iedereen van de smaak van de garnaaltjes houdt, is een tweede winnende combi onderstaand recept: chinese bieslook, glasnoedels en ‘vleesvingertjes’ oftewel ontbeende spare-ribs van het Iberico-varken. Het water loopt je in de mond tijdens de bereiding…

Pan-fried buns

Ik gebruik meestal ontbeende spareribs van een Iberico-varken, maar gewone spareribs kunnen natuurlijk ook. Je kunt ze klaarmaken op de wijze die je zelf prettig vindt: stomen, braden in de oven of stoven in een braadpan. In dit geval kies ik dus voor het laatste. De kunst is om de discipline te hebben de spareribs niet voortijdig op te eten…

  • 300 gram ontbeende spare-ribs
  • 1 kleine ui, fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijn gesnipperd
  • 100 ml water
  • 1 el arachideolie

Verhit de olie in de pan en voeg de ui en knoflook toe. Pak ze glazig en niet te bruin. Voeg het vlees toe en bak en schroei het rondom dicht. Voeg vervolgens het water toe en stoof het vlees in 45 minuten goed gaar. Intussen kun je het deeg maken.

Voor het deeg:

  • 125 gram bloem
  • snufje zout
  • 1 el arachideolie
  • 80 ml water

Meng het zout door de bloem en voeg de olie en het water toe. Roer het door elkaar totdat het deeg een losse bal vormt. Kneed nu het deeg 6 tot 8 minuten totdat het deeg zacht aanvoelt. Laat het deeg vervolgens een half uurtje rusten, bedekt met folie.

Naast het vlees gebruik ik glasnoedels en Chinese bieslook. Je zou ook lente-ui of prei kunnen gebruiken.

Vulling:

  • glasnoedels
  • 2 bosjes chinese bieslook
  • 1 tl sesamolie
  • snufje zout
  • vers gemalen peper

Altijd een avontuur om de glasnoedels los te peuteren, maar een goeie keukenschaar en wat beleid wil helpen. Leg de glasnoedels in een bakje en bedek het met kokend water. Laat 10 weken en knip het daarna in grove stukken.

Snij de bieslook in stukjes van 1 cm en stoof het zachtjes 10-15 minuten in een pannetje, totdat het blad zacht is geworden en het meeste vocht is kwijtgeraakt.

Meng de noedels met de chinese bieslook en breng het geheel op smaak met sesamolie, peper en zout.

Als het vlees intussen gaar is, verwijder je het vocht en de ui en bak je het vlees lekker knapperig. Let op, dit gaat heel snel, dus blijf erbij en draai het vlees goed om. Als het knapperig is, laat je het vlees uitlekken. Snij het vervolgens in stukjes van 2-3 cm.

Als het deeg lang genoeg heeft gerust, maak je een rol van het deeg en snijdt er 8 gelijke stukken uit. Strooi bloem uit over je werkblad en rol een stuk uit tot een cm of 12. Het hoeft niet perfect rond te zijn. Leg in het midden van het deeg een eetlepel van het noedelmengsel met bovenop een paar stukjes vlees. Vouw nu het deeg voorzichtig dicht en leg het op een bebloemd bord. Maak van de rest van het deeg nog 7 pakketjes.

Verhit in een koekenpan met anti-aanbak een eetlepel olie en leg de ‘buns’ in de olie. Bak ze op een middelhoog vuur lichtbruin. Voeg vervolgens 125 ml water aan de pan toe en leg er een deksel op. Stoom de buns nu gaar. Als het deeg glazig is geworden, dan zijn de buns klaar. Dit duurt een minuut of 8. Draai de buns vervolgens om en bak ook de andere kant nog lichtjes bruin. Eventueel vocht dat is overgebleven verdampt dan vanzelf.

Intussen maak je de dipsaus klaar:

  • 2 cm gepelde gember
  • 2 el sojasaus light
  • 2 el zoet zwarte rijstazijn (Pat Chun)

Snij de gember heel dun julienne en strooi het over de de saus. Serveer de saus met de buns en geniet!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *