Party snacks: varken in een dekentje – de kindersnack voor volwassenen

Party snacks: varken in een dekentje – de kindersnack voor volwassenen

Voor een Risk-afspraak maakte ik enige tijd geleden de hapjes.  Net zoals mijn maaltijden zijn die doorgaans gekruid en soms aan de pittige kant. De dankbare Riskgenoten weten dat en verheugen zich er ook op.

De uitdaging zat dit keer in een paar kleuters die in de middag ook langs zouden komen. Terwijl wij in de opmaat naar een lange zit de vorige Risk-avond nog eens doornamen – en elkaar al dan niet valselijk beschuldigden van potgedrag en gebrek aan aanvalsdrang – speelde het jonge grut met houten treintjes.

Bij zoveel gezelligheid horen kleine hapjes. Voor de kleinsten onder ons leek mij pigs in a blanket wel een goed idee. Knakworstjes doen het vrijwel altijd goed bij kinderen en bladerdeeg ook. Bovendien eenvoudig te maken.

In Engeland bestaat pigs in a blanket uit een dun varkensworstje gewikkeld in ontbijtspek/bacon. In de VS is pigs in a blanket echter een hotdog of knakworst gewikkeld in deeg, meestal croissantdeeg.

Een worstje verpakt in deeg is ook in andere landen een bekend fenomeen. In Duitsland heet het Würstchen im Schlafrock (‘worstje in een pyjama’) en is het worstje gewikkeld in bladerdeeg. Soms met kaas en ontbijtspek. En heel soms wordt het worstje in een pannenkoek gerold. Dat laatste lijkt mij dan overigens geen luchtig hapje meer.

In Israël is Moshe Ba’Teiva (‘Mozes in de mand’) een kindergerecht dat bestaat uit een koosjere hotdog gerold in een vel bladerdeeg.

Oftewel een worstje eenvoudig opgerold in deeg of anderszins doet men in veel landen (en met soms prachtige benamingen). Veel eenvoudiger wordt het ook niet.

Het is vooral ook een leuke snack voor kinderen en bovendien ook leuk om samen met kinderen te maken. En met snel resultaat!

Neem een blik kleine knakworstjes (‘party knaks’) en deel het aantal worstjes door 3. Neem even zoveel plakken bladerdeeg.

  • roomboterbladerdeeg (plakken)
  • 1 blik kleine knakworstjes
  • 1 ei

Verwarm de oven voor op 225 graden.

Laat het bladerdeeg (vlak bij de oven) ontdooien en snij elke plak in drie gelijke stroken.

Wikkel elk worstje in bladerdeeg en leg deze op een ovenplaat of rooster bedekt met een vel bakpapier.

Als alle worstjes ingepakt zijn, maak je met een scherp mesje twee inkepingen in het bladerdeeg. Zorg dat je het worstje niet insnijdt.

Kluts het ei en smeer de deegpakketjes in.

Bak de worstjes in een dekentje of in een pyjama (laat de kids maar kiezen hoe het moet heten) in ongeveer 12 minuten gaar.

Serveer direct.

De enige uitdaging die je hebt is de volwassenen weghouden van het bord met kindersnacks!

Varianten

Wil je een variant alleen voor volwassenen, smeer dan een beetje mosterd op elk gesneden plakje bladerdeeg en leg daar vervolgens het worstje op.

Een beetje bestrooien met geraspte kaas is natuurlijk ook een smakelijke toevoeging. Of bovenop de mosterd nog wat kaas strooien voordat je het worst in het deeg wikkelt!

Geen liefhebber van varkensvlees? Met knakworstjes van kippenvlees werkt het natuurlijk ook prima. Een kip in een pyjama doet het vast geweldig bij kinderen.

Ik moet toegeven, ik maakte het gerecht voor het eerst, speciaal als traktatie voor kids. Maar het waren de ouders die de meeste hebben opgegeten…

 

2 gedachten over “Party snacks: varken in een dekentje – de kindersnack voor volwassenen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *