Pastasalade met tonijn of bacon

Pastasalade met tonijn of bacon

Het is warm en het is hectisch. Ingrijpend tandartsbezoek maakt het er niet makkelijker op. De medeblogger attendeerde mij al op een tandartsproofrecept, maar dat leek mij vanwege de tomaten toch net iets buiten mijn comfortzone. Hoewel ik geen groot pastaliefhebber ben (behalve in Aziatische varianten), leek mij met het warme weer een salade wel een smakelijke keuze. En ik denk dan al snel aan tonijn uit blik. Of bacon. Nu nog op zoek naar een smakelijk recept.

Wie pasta zegt, denkt natuurlijk meteen aan Italië. Volgens de Engelse wiki zouden mogelijk Joden in het Romeinse Rijk de bedenkers van pastasalade zijn, aangezien er op de Sabbath niet gekookt mag worden. Anderen beweren dat de Phoeniciers de bedenkers zijn van pastasalade. Het onderzoeken van die theorieën laat ik graag aan mij Italofiele medeblogger die beter thuis is in de oude Romeinse geschriften.

Maar pastasalades zijn vaak helemaal niet afkomstig uit de Italiaanse keuken, maar uit de Amerikaanse keuken. Weliswaar met overduidelijke invloeden door Italiaanse immigranten, maar Amerikaanse pastasalades onderscheiden zich over het algemeen van de Italiaanse versies door het overdadig gebruik van kaas en vaak vette sauzen. Dit terwijl de Italiaanse versies meestal wat eenvoudiger zijn en meer in balans. De ene salade verfrist, de ander is comfortfood in optima forma. Calorietellers kunnen het dus over het algemeen beter bij de Italiaanse versies houden.

Amerikaanse pastasalade is in tegenstelling tot de Italiaanse variant ook geen 2000 jaar oud. Over het algemeen wordt aangenomen dat het in het begin van de twintigste eeuw door Italiaanse immigranten werd geïntroduceerd en gedurende de Grote Depressie in de twintiger jaren een goedkoop en makkelijk verkrijgbaar alternatief werd voor aardappelsalade. Stemmen zeggen dat in de macaronisalade uit die jaren de Italiaanse en Duitse keuken elkaar ontmoeten. De toevoeging van mayonaise aan gerechten wordt echter toch wel vaak als een Amerikaans bedenksel gezien. Hoewel niet vies van mayonaise trekt mij dat toch niet in een pastasalade. Ik besloot freestyle te gaan.

 • 200 gr gedroogde pasta, bijvoorbeeld fusilli
 • 1 blikje tonijn op olie
 • 1 rode ui
 • 1 blikje chilibonen met saus
 • 3 el verse geraspte oude kaas
 • witte peper

Kook de pasta en laat afkoelen.

Giet wat van de olie van de vis af en maak de vis fijn in een kommetje.

Snipper de ui fijn.

Meng alle ingrediënten goed door elkaar en breng op smaak met witte peper.

Zet voor het eten nog even in de koelkast om op smaak te komen.

Een even smakelijk alternatief maak je met bacon. Net zo makkelijk klaar te maken voor als je niet van vis houdt.

 • 200 gr gedroogde pasta
 • 4 plakjes uitgebakken ontbijtspek
 • 1 puntpaprika
 • 2-3 el ketchup
 • 150 gr edamame
 • 3 el verse geraspte Parmigiano reggiano

Kook de pasta met zout en laat daarna afkoelen.

Snij de ontbijtspek fijn.

Snij de paprika in kleine blokjes ter grootte van de helft van de pasta.

Als je edamame uit de diepvries hebt, kook de bonen dan een paar minuten.

Meng alle ingrediënten goed door elkaar en zet een uurtje in de koelkast voor je het serveert.

Eet ze!

Uiteraard kun je makkelijk variëren met de bonen en de kaas. Je kunt in plaats van harde kaas ook een smeuïge kruidenkaas nemen.

Eén gedachte over “ Pastasalade met tonijn of bacon

 1. Hoi Damten, ik loop een beetje achter, ben druk geweest en heb wel gelezen maar niet de tijd gemaakt om te reageren op een paar van jullie recepten met leuke verhalen. Vandaag de draad weer opgepakt. Pastasalade, meteen iets waar ik geen liefhebber van ben. Zal komen omdat ik geen grote pastafan ben. We hebben dit jaar dan ook geen pastasalade gegeten. Ik vind een salade an sich heerlijk, met name eentje met veel groente. Erbij lekker stevig brood. Pasta staat hier overigens bijna altijd op maandag op tafel. Weet niet meer waarom, is zo gegroeid. Misschien doordat ik een ‘pasta bake’ of lasagne altijd een dag eerder maak. En na een smakelijk eetweekend is pasta op maandag ook altijd lekker snel. Salade erbij en klaar! Deze week oa gebakken aardappels met rodekoolsalade, kipsaté met rijst en kousenband en een hartige clafoutis. Smakelijke week alvast!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *