Pasulj, Servische bonensoep

Pasulj, Servische bonensoep

In Engeland zegt met easy as pie om aan te geven hoe makkelijk een recept (of iets anders) is. Het Nederlandse equivalent is ‘dat is een eitje’. Onduidelijk is wat precies de herkomst is van die uitdrukking, maar het lijkt niet te maken te hebben met de makkelijke bereidingswijze van het koken of het bakken van een ei. In Servië zegt men prosto kao pasulj, zo makkelijk als pasulj. Pasulj is een bonensoep die in verschillende varianten op de Balkan wordt gegeten. Meestal worden witte bonen gebruikt of kievitsbonen. Als vlees wordt gerookt spek en worst toegevoegd, soms varkenspoot. En zoals de meeste typische wintersoepen gaan er wortels en uien in.

Voor pasulj wordt vaak een pittige worst gebruikt, maar je kunt ook gewoon verse worst gebruiken of zelfs rookworst. Ik koos voor sucuk, een droge gefermenteerde Turkse worst die veel op de Balkan wordt gegeten. Doorgaans wordt sucuk van rundvlees gemaakt, maar in sommige regio’s wordt paardenvlees gebruikt. De meeste sucuk die je in Nederland kan kopen (en soms ook wordt gemaakt) bevat rundvlees. De worst wordt tijdens de bereiding meerdere malen gemalen en krijgt hierdoor een typische structuur die niet vergelijkbaar is met de droge worsten zoals wij die in Nederland kennen, die bovendien meestal van varkensvlees zijn gemaakt. Sucuk wordt niet rauw gegeten, maar gebakken, bijvoorbeeld met ei als ontbijt. Eerder gebruikte ik als sucuk voor de bulgur pilavi. De worst is sterk van smaak, dus overdrijf niet.

Pasulj is een goed gevulde winterse soep, verwarmend en vol met groenten. Doet zelfs een beetje aan onze erwtensoep denken, ook zonder rookworst.

Onderstaand recept is goed voor zo’n 3 liter soep.

  • 250 gr sucuk, in stukjes gesneden
  • 200 gr gerookte zuurkoolspek, in blokjes
  • 2 uien, grofgesneden
  • 3 tn knoflook, fijngesneden
  • 2 stelen bleekselderij, in stukjes
  • 1 groene paprika, in stukjes
  • 1 rode paprika, in stukjes
  • 2 winterwortelen, in schijfjes
  • 2 el tomatenpuree
  • paar takjes peterselie, fijngehakt
  • 2 gedroogde laurierblaadjes
  • nootmuskaat
  • zwarte peper
  • 600 gr witte bonen (uit een pot of blik)
  • 1 1/2 el gerookt paprikapoeder (zoet of pittig)
  • 2 el bloem
  • 3 el olie

Neem een braadpan met dikke bodem en bak hierin eerst de zuurkoolspek aan en voeg vervolgens de sucuk toe. Boter of olie is eigenlijk niet nodig.

Als de sucuk aangebakken is, voeg je de uien toe en bakt deze totdat ze glazig en lichtbruin zijn. Laat dan de knoflook een minuutje meebakken.

Voeg de paprika’s, bleekselderij en wortelen toe, samen met twee eetlepels tomatenpuree. Bak de groenten een paar minuten mee en voeg daarna zoveel kokend water toe dat alles onder staat. Voeg twee laurierblaadjes toe en voeg nootmuskaat en zwarte peper naar smaak toe. Breng het geheel aan de kook en laat het een uur zachtjes pruttelen.

Voeg vervolgens de bonen en de peterselie toe en laat de soep nog een half uurtje zachtjes koken.

Verhit in een steelpannetje de olie en voeg de bloem toe. Als de olie alle bloem heeft opgenomen en licht is verkleurd, haal je de pan van het vuur voeg je de paprikapoeder toe. Meng het goed door elkaar en voeg het aan de soep toe. Laat het nog een paar minuten pruttelen totdat de soep gebonden is.

Serveer met vers gesneden brood.

Prosto kao pasulj, eet smakelijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *