Peanut butter cookies, again

Peanut butter cookies, again

Een gezinslid was jarig en die wilde ’s avonds de spinazie-gehaktballen maaltijd en na het ochtend-gebak, ’s middags wel pindakaaskoekjes. Een ander was later jarig en die wilde ook wel pindakaaskoekjes, en ’s avonds een pasta met spek-en-room maaltijd. Zo gaat dat als je van lekker eten houdt en jarig bent.

Al eens eerder over geschreven, pindakaaskoekjes. Gemaakt op de klassieke manier, met een recept uit de VS, die wel uitliepen, én gemaakt op een andere manier, die niet uitliepen. Dat was toen een beetje onbevredigend, ondanks dat beide soorten koekjes wel degelijk als lekker werden bestempeld.

Amerikaanse pindakaas is anders dan de Nederlandse. Nog smeerbaarder en wat lichter van kleur. Er wordt daar ook nog suiker aan toegevoegd. Die Amerikaanse kun je zelf proberen, want naast de Calvé pindakaas zijn er veel meer potjes pindakaas te koop in de supers. En daar staat soms ook het Amerikaanse merk Jif tussen. Andere merken die in de VS boven komen drijven in smaaktesten zijn Teddie, Skippie en Santa Cruz Organic. Waar Jif de minste hoeveelheid aan toegevoegde suiker schijnt te hebben. Aan het oermerk Calvé Pindakaas wordt geen suiker toegevoegd.

En heb je aan al die verschillende pindakaasmerken en -soorten niet genoeg? Dan kun je altijd nog een winkel van De Pindakaaswinkel bezoeken. Inmiddels in 8 steden te vinden, waarbij Amsterdam met de 3 vestigingen koploper is, gevolgd door 2 vestigingen in Rotterdam. Zelfgemaakte pindakaas naturel of met allerlei smaakmakers erdoorheen. Zo heb je nog veel meer keuzes aan pindakaas.

Dus nog een keer pindakoekjes gemaakt, op een andere en zelfverzonnen manier. Ingrediënten en hoeveelheden tijdens het maken bedacht. En dan maar afwachten hoe het uitpakt. Met daardoor uiteindelijk een iets andere lijst en hoeveelheden van ingrediënten dan de vorige 2 recepten.

Amerikaanse pindakaas is geen Nederlandse pindakaas, dus echt namaken kan sowieso niet als je het verzoek krijgt om Nederlandse pindakaas van het oermerk te gebruiken. Het blijven daarmee Nederlandse pindakaaskoekjes. Want koekjes maken, daar kan niets fout gaan. Het kan wel anders uitpakken dan a priori bedacht, maar niets fouts.

Nog niet opeten (voor 12 koekjes)

  • 100 gram Nederlandse pindakaas (zonder stukjes)
  • 50 gram ongezouten roomboter
  • 50 gram bruine basterdsuiker
  • 1 ei
  • 100 gram patentbloem

Aan het werk

Smelt de boter op laag vuur en laat deze weer wat afkoelen.

Prak de basterdsuiker los in een kom.

Zeef de bloem in de kom en meng de bloem en de suiker.

Klop het ei los en meng dit door het bloem-suiker mengsel.

Roer de gesmolten boter erdoorheen.

Voeg de pindakaas toe en meng deze er met schone handen doorheen.

Dek de kom af met huishoudfolie en zet deze even in de koelkast.

Verwarm de elektrische oven voor op 180°C. Leg bakpapier op een bakplaat. Hier restanten aan bakpapier. Bakpapier van een rol is groter dan onze grootste bakplaat. We knippen dat teveel af en bewaren het, vandaar.

Weeg het deeg en deel dat gewicht door 12. Dat is het individuele gewicht van elk proto-koekje.

Draai balletjes van de stukjes deeg in de palmen van je handen. Leg de 12 balletjes verspreid op de bakplaat. Druk ze daarna wat platter.

Om het kris-kras patroon te krijgen rol je een vork over een deegballetje, terwijl je wat druk uitoefent. Het bakblik 90 graden draaien en de bewegingen herhalen.

Bakken in de oven voor 12 minuten.

Uit de oven de koekjes laten afkoelen. Ze zijn in het begin nog superzacht. Na afkoelen zijn ze wat steviger. Maar ze blijven zacht.

Resultaat

Weer heerlijke koekjes met pindasmaak. En, dit keer blijven ze wel hoger en rond.

De pindakaaskoekjes liepen deze keer niet uit, vertoonden nauwelijks barsten en het patroon bleef er goed op zitten.

Beter dan de vorige 2 pogingen. Dat heet succes!

 

2 gedachten over “Peanut butter cookies, again

  1. Hoi BroeR, op de foto zien ze er mooi en smakelijk uit. Een koekje met deze ingrediënten kan alleen maar lekker zijn. Ik denk al meteen aan pindakaas met stukjes noot, of stukjes pure chocolade erdoor kneden, fudge kan ook.
    Ik heb afgelopen week gemberblondies gebakken, nom nom wat waren die lekker! Deze week staat er oa een zogenaamde traybake met gnocchi, pompoen, spruitjes en feta op het menu. Ook pasta met prei en erwtjes en een keer kipkerrie met een rotiplaat en kousenband (als ik dat kan krijgen, anders worden het snijbonen uit de wok, daar heb ik nog een pond van liggen). Fijne eetweek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *