Penny Penny Penny’s Spaghetti met Hot Dogs

Penny Penny Penny’s Spaghetti met Hot Dogs

Of beter geschreven, de spaghetti met in stukjes gesneden hot dogs die de moeder van Dr. Sheldon Cooper vroeger maakte. Uit de TV serie The Big Bang Theory. De serie is mateloos populair ook bij ons thuis, en het is verwonderlijk hoe een persoon die lijdt aan onder andere een obsessieve-compulsieve persoonlijkheidsstoornis, mysophobia, aphephobia, ornithophobia, hypochondrie en hemophobia, met bovendien sterke narcistische trekken, zo grappig kan zijn in zijn omgeving. Alleen jammer van het begeleidende, ingeblikt klinkende gelach.

Spaghetti met in stukjes gesneden hot dogs is niet bepaald een culinair hoogstandje. Het is zelfs een heel erg simpel gerecht. Uitsluitend als gevolg van een aangegane uitdaging naar aanleiding van het niet zo korte stukje over Lindy’s cheesecake, mum’s the word, toch mijn versie van spaghetti met stukjes hot dogs volgens het vermoedelijke recept van Sheldon’s moeder. In een poging zo dicht mogelijk bij het origineel te blijven.

De speurtocht naar de ingrediënten kan beginnen. Een speurtocht die voor ons een nieuwe tomatensaus heeft opgeleverd die als blijvertje is gekenmerkt.

De ingrediënten

Er zijn twee afleveringen waar Sheldon spaghetti met in stukjes gesneden hot dogs eet. De eerste aflevering is uit mei 2010, waar Sheldon door Penny wordt uitgenodigd om bij haar spaghetti te komen eten naar aanleiding van een gesprek op de trap. Sheldon zorgt er op zijn eigen bekende manier voor dat die gezamenlijke maaltijd meteen ook maar dezelfde avond plaats vindt. Die aflevering, The Spaghetti Catalyst (seizoen 3, aflevering 20), levert de meeste informatie over de ingrediënten:

 • spaghetti,
 • 1 hot dog, oorspronkelijk uit een plastic verpakking, en
 • Mama Italia marinara spaghetti sauce.

Die ene hot dog komt doordat Sheldon alle andere hot dogs uit de verpakking aan een hond had gegeven om, volgens Sheldon, veilig langs die hond te kunnen komen. In het oorspronkelijke recept van Sheldon’s moeder zullen zeker meer hot dogs hebben gezeten. Geen kaas. Nergens wordt de toevoeging van kaas gemeld, en de TV beelden laten op de tafel hooguit gesneden brood zien en een bakje met (kruiden)boter. Bij marinara saus hoort ook geen kaas, melden puristen. De hoeveelheid groente op de borden is minimaal en is tot nu toe ontsnapt aan de determinatie van welke soort groente het nu precies is. Het zou een stronkje broccolini kunnen zijn.

De tweede aflevering is van mei 2012, The Launch Acceleration (seizoen 5, aflevering 23), waarin Amy Sheldon verrast met spaghetti met in stukjes gesneden hot dogs in een poging om Sheldon’s warme gevoelens voor zijn moeder en superhelden via haar kennis van neurobiologie op haar over te dragen. Er wordt geen informatie gegeven over de ingrediënten, maar ik meen bovenop de schotel gesmolten kaas te herkennen, hoewel de beelden onduidelijk zijn op dit punt. De groente is nu wel duidelijk, in een grote kom zit een salade.

Wat het gerecht uit de The Launch Acceleration interessant maakt is de getoonde hoeveelheid. Het lijkt mij een hoeveelheid voor minstens vier personen in plaatst van de twee personen die gaan eten, te weten Sheldon en Amy, een duo ook wel bekend als de Shamy. De roemruchte Amerikaanse porties?

De volgende vragen staan nog open. Hoeveel en welke spaghetti? Hoeveel en welke hot dogs? Hoeveel en welke saus?

Hoeveel en welke spaghetti?

De serie biedt weinig hulp. Amerikaanse statistieken over het jaar 2013 laten zien dat twee (soorten) pastafabrikanten de markt zo’n beetje domineren en dat zal rond het schrijven van het script in 2009 of 2010 niet anders zijn geweest: de private labels en de firma Barilla. Dat helpt ons niet veel verder. Een private label is – in dit geval – spaghetti gemaakt door het ene bedrijf en op de markt gebracht door een ander bedrijf onder diens eigen naam. Misschien is het overgrote deel van alle pasta in Amerika wel geproduceerd door één bedrijf, Barilla? Ook in supermarkten in Nederland is Barilla spaghetti te krijgen.

Of het volkoren is of all’uovo, of gewone recht toe recht aan spaghetti, daarover is het script heel duidelijk: het staat er niet in. De bewegende beelden lijken een lichtgekleurde spaghetti te tonen. Ik kies voor een lichtgekleurde spaghetti van durum tarwe voor vier personen.

Hoeveel en welke hot dogs?

Hot dogs worden in werkelijk enorme hoeveelheden per dag gemaakt in indrukwekkende fabrieken en in plastic, blik of glas verpakt. Sheldon pakt in plastic verpakte hot dogs, verstopt het in zijn broek, om vervolgens het appartement te verlaten. Ik kies eigenlijk liever voor de ambachtelijke hot dog of worst variant, waarvan de slager tenminste kan zeggen dat er mooi vlees in zit in plaats van ‘restanten’. Goedkoper is het natuurlijk wel uit plastic, blik of glas. De vage samenstelling en oorsprong classificeren deze hot dogs dan wel voor de categorie ‘maar wat is het’: het loont om op het etiket te kijken wat voor een vlees, en hoeveel (!) vlees er überhaupt in zit. Ik heb nog nooit zo lang in de winkel op etiketten staan turen.

In de The Spaghetti Catalyst aflevering komt Sheldon met één hotdog aan bij Penny. Later zegt hij tegen Leonard dat hij de andere vijf hot dogs aan een hond heeft gegeven. Zes hot dogs zaten er dus in de verpakking die hij eerder uit het appartement smokkelde.

Hoeveel en welke saus?

Welke saus is duidelijk. Sheldon heeft het op de trap over Mama Italia marinara spaghetti sauce. En de saus die Penny heeft gekocht in Pasadena, Californië, is dezelfde als die zijn moeder altijd kocht in Texas in Sheldon’s jeugd. Mama Italia moet wel een bekend merk zijn in Amerika. Maar hoewel er heel veel verschillende Mama [naam invullen] marinara sausen te koop zijn, lijkt Mama Italia een verzonnen naam te zijn. Een merk wat wel Amerika breed marinara spaghetti saus verkoopt is Barilla, alweer die Barilla. Die marinara spaghetti saus scoort hoog in testen en bij blind proeven, in ieder geval vóór 2013. Als ik het mag geloven is het ook nog eens een heel goedkope saus in Amerika. Precies wat je bij Penny zou verwachten, die in de eerdere seizoenen altijd geld tekort komt. De grootte van de pot waar Penny naar kijkt in de papieren winkelzak lijkt het ook te ondersteunen. Alleen, tijdens mijn korte speurtocht heb ik geen Barilla marinara spaghetti saus gezien in Nederland. Misschien is het bij speciaalzaken te krijgen. Wel te koop is Barilla pasta saus. En tomaten saus met knoflook. Maar dat is blijkbaar geen marinara spaghetti saus.

De geraadpleegde bronnen zijn ook heel duidelijk. Marinara saus is niet synoniem met tomaten- of pastasaus. Marinara is speciaal. Echte marinara saus heeft de smaak van verse tomaat, een fluweelachtige textuur en bevat olijfolie. De marinara saus wordt in relatief korte tijd gemaakt: 15 minuten. En dat is veel korter dan dat ik normaal gesproken tomatensaus laat indikken. Niet te koop: ik kies daarom noodgedwongen voor eigengemaakte marinara spaghetti saus. Marinara saus = saus van de zeeman. Waarom het saus van (of voor) de marinaio heet zonder dat er een ingrediënt van de zee in zit of een zeeman in de buurt is, is onbekend.

Penny koopt een grote pot marinara saus van waarschijnlijk zo’n 750 gram, maar op TV is de kleur van de spaghetti zelf nog goed zichtbaar. Ik hou het daarom conservatief op 400 gram zelf gemaakte saus, voor een maaltijd voor vier personen.

Nog niet opeten

 • 500 gram spaghetti van durum tarwe
 • 6 hot dogs
 • 400 gram marinara spaghetti saus

Voor de marinara spaghetti saus

 • 4 teentjes knoflook
 • 500 gram verse San Marzano tomaten, D.O.P., of andere verse tomaten, en desnoods ingeblikte (San Marzano) tomaten (zonder het meegeleverde vocht), met zo min mogelijk toevoegingen
 • 60 ml extra-virgin olijfolie
 • 1 kleine gedroogde chilipeper of een klein beetje chili-vlokken
 • 1 grote tak verse basilicum
 • gedroogde oregano of peterselie (optioneel)
 • snufje zout (optioneel)

Aan het werk (25 minuten)

De marinara saus duurt het langst, zo’n 15 minuten, dus daar beginnen we mee.

Om het vel van de tomaten te verwijderen snijdt je een ‘+’ in het vel en blancheer je de tomaten één voor één enkele seconden in kokend water. (In het kokende water kan de spaghetti straks gekookt worden.) Snel in ijskoud water dompelen om het kookproces te stoppen en daarna de velletjes verwijderen. Snij de tomaten in kleine stukken, en verwijder de witte kern en zoveel zaden als mogelijk is. De zaden kunnen bitter worden bij lang verhitten.

Haal het vel van de knoflookteentjes en snij de tenen in dunne schijfjes. Niet fijn snijden en ook geen knoflookpers gebruiken. Verhit de olijfolie in een koekenpan (en niet in een kookpan met dikke bodem). Doe er de dunne schijfjes knoflook bij. Verhit de knoflook kort en voeg de tomaten toe voordat de knoflook bruin wordt.

Doe er de gedroogde chilipeper of de geplette chili-vlokken bij, en eventueel de oregano of peterselie en het zout. Na roeren de basilicum tak er bovenop leggen en helemaal onder duwen.

Draai het vuur hoger en laat de tomaten sudderen onder af en toe roeren. De tomaten zouden dan gaar moeten zijn zodra de saus op de gewenste dikte is.

De spaghetti koken (al dente) volgens de instructies op het pak. Als de spaghetti klaar is, het kookvocht niet afgieten met hulp van de deksel. Al in The Work Song Nanocluster (seizoen 2, aflevering 18) meldt Penny dat ze een spaghetti zeef in de keuken heeft. Afgieten met de spaghetti zeef dus.

Snij intussen de hot dogs in kleine schijfjes en voeg die de laatste minuten bij de marinara saus. Niet eerst afzonderlijk bakken: Sheldon vraagt heel specifiek aan Penny of ze de hot dogs in kleine brokken snijdt en ze door de saus mengt. Vuur eventueel iets zachter zetten om de hot dog stukjes heel te houden.

Spaghetti weer in de pan doen. De basilicum tak en de gedroogde chili uit de saus halen en daarna de marinara saus met de hot dogs door de spaghetti roeren. Opscheppen op de borden, en ook de in de pan achtergebleven hot dog stukjes eerlijk verdelen over de borden voor wie ze wil hebben.

Resultaat

Amy: Just like your mommy used to make. Sheldon: Oh yummy, yummy! We should do this more often.

De marinara spaghetti saus was een groot succes. Dat is definitief een blijvertje in onze keuken. Een rijke saus voor pasta met weinig ingrediënten en nog in korte tijd klaar ook. Zonder de hot dogs ook goed te pureren met de staafmixer voor een mooie gladde saus. Met de hot dogs ook, maar dat doen we toch maar niet.

Spaghetti met in stukjes gesneden hot dogs komt met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet meer bij ons op tafel.

De spaghetti met de marinara saus en met allerlei andere ingrediënten erin wel. Geen hot dogs maar bijvoorbeeld ambachtelijke rookworst in schijfjes die eerst lekker doorbakken zijn en op het laatste moment pas worden toegevoegd. Of met gebakken of gepocheerde kleine gehaktballetjes.

Inspiratie

The Big Bang Theory, The Spaghetti Catalyst, seizoen 3, aflevering 20, 3 mei 2010.

 

2 gedachten over “Penny Penny Penny’s Spaghetti met Hot Dogs

 1. Geweldig dat je zo je best hebt gedaan om dit artikel te schrijven. Alleen daar al van genoten. In de jaren ’70 en ’80 werd dit in Amerika gegeten en in Nederland aten we macaroni met smac. En dat doe ik nog steeds. Ik zal deze variant zeker eens proberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *