Piendang telor

Piendang telor

Volgens mij is dit één van mijn eerste vaste Indische recepten. In de tijd dat ik onder moeders vleugels vandaan ben getrokken om te gaan studeren in de grote stad, moest ik ook leren koken. Nu deed ik dat thuis nog maar weinig, maar als student moet je wel. Met moeite had ik een kamer gevonden bij een hospita in Zeist. Dagelijks fietste ik naar de binnenstad van Utrecht voor mijn colleges. Volgens mij zat daar de eerste kennismaking met de Aziatische keuken, de toko’s rond Hoog Catharijne. Op de een of andere manier ben ik toen begonnen met het uitproberen van verschillende dingen, allemaal nog wel heel bescheiden, maar internet was er ook nog niet, dus je was aangewezen op de behulpzaamheid van mensen in de winkel of op kookboekjes. Niemand in mijn omgeving was bezig met de Aziatische keuken, dus ik moest het wiel vaak zelf uitvinden. Als iemand er al mee bezig was, dan moest het zo heet mogelijk zijn, als ware het een sport. Voor een keertje wel grappig, maar als je je smaak nog moet leren ontwikkelen is dat niet leuk. Maar echt veel verder dan de Indische keuken kwam ik in die jaren nog niet. Ik bezocht vaak ook dezelfde toko, met Indische mensen, dat scheelt. En erg uitgebreid koken deed ik ook nog niet. Meestal maar een enkel gerecht, soms twee. De Piendang Telor heeft het altijd goed gedaan. Qua pittigheid is deze ook goed af te stemmen op je eigen smaak, gewoon een kwestie van een andere sambal. Vaak gebruik ik de wat zoete sambal badjak. Zoetig en kruidig, maar een andere sambal kan natuurlijk ook. Net waar je zin in hebt.
Binnenkort weer eens een rijsttafel maken, geheid dat dit er ook tussen staat 🙂

Men neme:

  • 4 eieren
  • 3 sjalotjes
  • 3 tn knoflook
  • 2 plakjes laos (of als je het echt niet vers hebt, een flinke mespunt laospoeder)
  • 2 el sambal badjak
  • 3 el bouillon (of water)
  • 3 el ketjap manis
  • 1 el rijstazijn
  • 1 el gula djawa

Kook de eieren hard, pel ze en snij ze over de lengte doormidden.

Snij de sjalotjes grof en wrijf deze samen met de knoflook en de laos fijn in een vijzel. Voeg aan het eind de sambal toe en meng deze ook nog even door het mengsel.

Verhit een el olie in de pan en fruit het mengsel een paar minuten. Voeg vervolgens de overige ingrediënten toe en laat het een paar minuutjes zachtjes pruttelen. Laat de saus een beetje indikken.

Leg de halve eieren op een schaal en giet de warme saus er over. Gelijk serveren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *