Pimp je hotdog!

Pimp je hotdog!

Ik at eens een hotdog, plain, dus zonder extra’s op een streep mosterd uit een tube na. Ik begreep de commotie niet. Het broodje was te droog en de mosterd overheerste de vlakke smaak van het worstje. Sowieso, mosterd uit een tube kan nooit goed gaan. Jarenlang heb ik geen hotdog meer gegeten, totdat ik onlangs zin had in een broodje worst. Weet niet waarom, maar soms heb je dat blijkbaar. Mogelijkheden te over zou je denken. Dat klopt ook, maar ik raakte toch weer geïntrigeerd door de hotdog. Ik herinnerde mij de vorige ervaring en besloot een broodje hotdog te maken die mij lekker leek. Ongetwijfeld niet bijster origineel, maar dat maakt natuurlijk niks uit. Het gaat om lekker.

Het worstje is natuurlijk een essentieel onderdeel van een hotdog. Belangrijk was om een worstje te vinden dat niet te flauw van smaak was, maar vooral ook niet te dik. Want een dikke worst op een klein broodje maakt het wel lastig om andere ingrediënten toe te voegen. Ten minste, wil je het nog een beetje handzaam houden en zonder knoeien te eten. Geen idee of knakworsten en hotdogworsten verschillen, maar neem bij voorkeur geen knakworsten uit blik, die zijn over het algemeen zonder al te veel smaak. Kijk bij de slager of de supermarkt of ze wat meer authentiek (ogende) knak- of hotdogworsten verkopen. Je betaalt er ook voor, maar ze zijn dan ook een stuk lekkerder, hoewel smaken natuurlijk verschillen. Belangrijk is dat de worst niet te dik is en vooral dat de worst lekker is. Ga op zoek en probeer uit.
En mijn BroeR zou ongetwijfeld de broodjes zelf maken, de deegpuritein. Zelf kies ik voor de makkelijke versie, kant-en-klaar. Bij voorkeur uit de vriezer, want handzaam verpakt. Het loont wel hotdogbroodjes te gebruiken in plaats van kadetjes of andere broodjes. Dat is toch echt anders.

Ik heb verschillende varianten geprobeerd, de één lekkerder dan de ander. Onderstaande broodjes hebben de schifting overleefd. Allen met een specifieke kaas, maar zonder mosterd, zuurkool of ui.

Men neme:

  • hotdogbroodjes
  • hotdogs
  • olijfolie

Het broodje is hetzelfde voor elke versie. Snij het broodje open en besprenkel beide zijden met olijfolie. Verhit een grillpan (goed heet) en leg de broodjes met de olie-kant in de pan. Druk eventueel iets aan. Het broodje krijgt hierdoor een lekker crispy binnenkant.

Na het opwarmen kun je de hotdogs warm houden in de grillpan leggen, krijgen ze bovendien een leuk gestreept patroon. Eten doe je ook met je ogen tenslotte.

Je kunt een broodje natuurlijk zo vol stoppen als je wilt met verschillende ingrediënten, hoe klein een broodje ook is. Eenvoud kan echter ook lekker zijn.

Hotdog met mozzarella en tuinkers.

Snij van een bol echte mozzarella één of twee plakken en leg die op één zijde van het broodje. Leg het worstje er tegen aan en strooi wat verse tuinkers over het worstje en de kaas. Sober, maar de subtiele smaak en de structuur van de mozzarella in combinatie met het zoutige worstje en de ietwat scherpe smaak van de tuinkers is een ware smaaksensatie. Het geroosterde broodje maakt het helemaal af.

Hot dog mozarella

Hotdog met hete jalapeno uit het zuur en geraspte geitenkaas.

Bestrooi het geroosterde broodje met geraspte geitenkaas. Leg op één zijde van het broodje een aantal schijfjes jalapenopeper uit het zuur. Leg er de hotdog tegenaan en strooi nog wat geraspte geitenkaas over het broodje.

Hotdog geitenkaas

Hotdog met spinazie en blauwschimmelkaas.

Neem hiervoor blauwschimmelkaas die je makkelijk kan brokkelen. Verwijder de harde steeltjes van de spinazieblaadjes en verwarm de spinazie in een pan. Laat het op een laag vuur wat slinken. (En let op: spinazie slinkt altijd meer dan je denkt.) Leg de spinazie op het broodje en leg daarop het worstje. Strooi wat verbrokkelde kaas over het worstje.
Als variant kun je ook (bij voorkeur jonge) verse spinazie op het broodje doen (foto boven). Als kaas gebruikte ik hier Engelse Blackstick Blue, dat een ietwat zachte smaak heeft. Natuurlijk is een blauwschimmelkaas met een scherpe smaak als Roquefort of Danish Blue ook erg lekker.

Hotdog met mini-shiitake, enoki en boerenkaas met bospaddestoelen.

Verwarm de shiitake (zonder steeltje) even goed door. Als de mini-shiitakes toch te groot zijn, snij ze dan in grove repen. De enoki kun je rauw eten. Snij daarvoor een plukje los (een kwart, dus ongeveer 25 gr.) en trek de steeltjes uit elkaar. Beleg het broodje met een beetje geraspte kaas, vervolgens met de enoki en daarboven op de shiitake. Leg er het worstje bovenop en bestrooi het ruim met de geraspte kaas.

Hotdog met mini-shiitake, enoki en boerenkaas met bospaddestoelen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *