Pindasoep met tomtom

Pindasoep met tomtom

Pindasoep heb je in allerlei varianten, uit verschillende landen bovendien. Het meest bekend in Nederland is de Surinaamse pindasoep. Ik maak het ongeveer eens per maand.

Een meer traditionele Surinaamse pindasoep bevat zoutvlees en soms ook nog varkensstaart. En je maakt het af door aan het eind een Madame Jeannette mee laten pruttelen. Toch is een pindasoep doorgaans niet bijzonder heet, want de peper geeft vooral smaak af en geen hitte. Dat is anders als je een sneetje in de peper maakt of de peper per ongeluk stuk kookt, dan smaakt de soep plots een heel stuk pittiger. Wie niet bekend is met een Madame Jeanette, doet er er verstandig aan er voorzichtig mee op te gaan. Het is niet wat een reisgenoot ooit zei: “oh kijk, wat grappig, een kleine paprika!” We hebben haar er maar voor gewaarschuwd.

Niet voor iedereen is zoutvlees en met name varkensstaart even makkelijk verkrijgbaar. Een Madame Jeannette is tegenwoordig niet moeilijk te vinden, hoewel in veel gevallen de adjuma-peper als madame Jeannette wordt verkocht. Qua smaak en hitte ontlopen ze elkaar echter niets (100.000 tot 400.000 op de Scoville-schaal voor de adjuma versus 125.000 tot 325.000 voor de madame Jeanette). Dat verschil proef je letterlijk niet meer. Een Madame Jeanette is wat smaller dan de adjuma-peper.

Je kunt zonder zoutvlees en varkensstaart een heel smakelijke versie van pindasoep maken met een kippenpoot en een beetje sambal. Een beetje heet is namelijk best lekker. Een typisch Surinaamse toevoeging is tomtom, oftewel balletjes bakbanaan. Veel supermarkten verkopen tegenwoordig ook bakbanaan. In ieder geval bij mij in de buurt. Neem een groen-gele bakbanaan voor een wat neutraler smaak en een zwarte bakbanaan voor heel zoete balletjes. Dat contrast tussen zoet en zout is wel heel erg lekker.

En laat je de kip weg, dan heb je een smakelijke vegetarische variant.

Freestyle SU-pindasoep.

 • 1,5 liter water
 • ong. 250 gr pindakaas
 • 2 takjes selderij
 • 2 kippenpoten
 • 5 pimentkorrels
 • 2 laurierblaadjes
 • 1 bouillonblokje
 • 1 grote ui (of 2 kleine)
 • 1 blik tomaten in stukjes
 • 2 tl Surinaamse sambal (of meer…)
 • 2 eetlepels olie
 • 2 groengele bakbananen (of 1 groengele en 1 zwarte bakbanaan)

Snij de ui grof.

Neem een soeppan met dikke bodem en verhit de olie een beetje.

Bak de kippenpoten rondom aan en haal uit de pan.

Voeg de ui toe aan de resterende olie en bak ze glazig. Bak de sambal even mee en voeg daarna de tomaat toe. Laat een minuut of 8 zachtjes pruttelen.

Snij intussen de selderij fijn.

Voeg nu het (warme) water toe aan de pan, samen met de kip, pimentkorrels, laurierblad en selderij. Verkruimel een bouillonblokje boven de soep.

Laat de soep zo’n 45 minuten zachtjes pruttelen.

Intussen kun je de tomtom-balletjes bereiden.

Snij de uiteinden van de bananen en pel ze door overlangs een inkeping te maken. Zet ze in een pan water op het vuur en laat bananen 30 minuten koken tot ze gaar zijn.

Prak de bananen daarna fijn en laat ze ietwat afkoelen.

Maak je handen nat en vorm er kleine balletjes van. Zet apart.

Haal na 45 minuten de kip uit de soep en laat deze wat afkoelen.

Haal ongeveer een kwart liter bouillon uit de pan en los hierin de pindakaas op. Voeg het daarna toe aan de soep. Op deze manier lost de pindakaas wat sneller en makkelijker op dan in zo’n grote pan.

Haal het vel van de kippenpoten en gooi het weg. Pluk de kip en voeg het vlees toe aan de soep.

Warm de soep nog even goed door en serveer met de tomtom.

Variatie

Eigenlijk kun je ongelimiteerd variëren met een pindasoep. Zo kun je nog wat winterpeen toevoegen of aan het einde wat taugé. Een beetje gekookte rijst kan ook in plaats van de tomtom!

 

2 gedachten over “Pindasoep met tomtom

 1. Hoi Damten, ik heb ooit eens pindasoep gemaakt, maar dit was geen succes. Teveel pindakaas waardoor de overige smaken wegvielen. Toch lijkt het me nog steeds lekker, dus ik denk dat ik weer eens een poging ga wagen. Deze week eten wij Turkse rodelinzensoep (dat staat bij ons regelmatig op tafel) met een spinaziegözleme, gebakken aardappels met witlofsla en een zogenaamde traybake met de laatste spruitjes, pompoen, ui en wat er nog meer op kan, met verkruimelde feta. Eet ze weer smakelijk deze week!

  1. Pindasoep, altijd lekker! Ga binnenkort nog wat recepten online zetten, zoals een eenvoudige met zoutvlees en eentje met varkensstaart. Eigenlijk eet ik pindasoep het liefst met rijst, die je dan in de soep doet.
   Heb nog geen spruitjes gehad deze winter volgens mij … Volgend jaar dan maar weer. Met pindasaus uiteraard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *