Pittige paprikasoep met komkommer

Pittige paprikasoep met komkommer

De paprika’s waren in de reclame. En dan koop ik er eigenlijk altijd te veel. Het is sterker dan mij. Ik vind af en toe een stukje rauwe paprika best lekker, maar weken achter elkaar hou ik niet vol. Chinese paprika met zwarte boontjes is daarentegen erg lekker, goed voor een warme zomerdag ook, maar ook weer niet te vaak. Gevulde paprika is niet meer zo ‘mijn ding’ sinds ik mijn vega-jaren achter mij heb gelaten. Ik vulde ze overigens met name met rijst en paddenstoelen voor wie benieuwd is. Dan blijft over het lot wat vele groenten in Huize Damten beschoren is: soep.

Volgens mij kunnen alle groenten in een soep, al twijfel ik bij andijvie. Paprikasoep is natuurlijk niets nieuws. Het leuke is om er wat mee te rommelen. De paprika komt, zoals zoveel groenten en vruchten, van oorsprong uit Amerika. Hierheen gebracht door de Spanjaarden, die naast het geroofde goud, dus ook veel eten meenamen naar de Oude Wereld. In Europa is paprika vooral bekend door het gebruik in de Hongaarse keuken in bijvoorbeeld goulash (Gulyás). Wat overigens eigenlijk een soep is, wat ik niet wist. Wij eten de sterk ingedikte variant (Pörkölt) en dat noemen we dan goulash. Er is zelfs een zeer pittige variant met vis. Dat vraagt natuurlijk om nader onderzoek. Dat is voor later, nu eerst de paprikasoep.

Ik gebruik verschillende kleuren paprika, naast de wat bittere groen, de zoete rode ook de gele, die er qua smaak wat tussenin zit. De komkommer is een verfrissende tegenhanger van de scherpe sambal. Natuurlijk kun je ook verse rode peper gebruiken in plaats van sambal, maar mijn voorkeur gaat uit naar een sambal. Voor een volle en diepe smaak kun je een theelepeltje pimenton de la vera, een gerookt paprikapoeder uit Spanje, toevoegen. Wil je dat in onderstaand recept doen, dan kun je beter de hoeveelheid sambal minderen. Beiden zijn namelijk sterke smaken en uiteindelijk proef je natuurlijk ook de paprika nog graag.

  • 2 uien, grof gesneden
  • 4 tn knoflook, gesnipperd
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 el sambal oelek
  • 6 paprika’s (3 verschillende kleuren), grof gesneden
  • 1 liter water
  • 3 el olijfolie
  • 1 el aardappelzetmeel
  • zout naar smaak
  • 1/4 komkommer

Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem en voeg de ui en knoflook toe. Vuur niet te hoog en het een paar minuten zachtjes bakken. Voeg de tomatenpuree toe en bak deze even goed door. Voeg de sambal toe en bak deze ook een paar minuten mee. Voeg vervolgens de paprika toe en roer alles weer goed door. Doe een deksel op de pan en laat het geheel zo’n 30 – 45 minuten ‘zweten’, waarbij je af en toe de boel omroert.

Voeg een liter water toe en laat alles een half uurtje zachtjes pruttelen. Dit zorgt voor een dikke soep, wil je een dunne soep, voeg dan anderhalve liter toe.

Snij intussen een kwart komkommer in kleine blokjes. Eventueel kun je de kern met een lepel verwijderen.

Haal ten slotte de mixer uit de kast en pureer de soep. Proef en voeg zout toe naar behoefte.

Voor een mooie binding meng een 1 el aardappelzetmeel met wat koud water en roer het door de soep (niet meer laten koken!). Eventueel kun je deze stap achterwege laten.

Doe de soep op borden of in kommen en leg in het midden van elk bord of kom wat komkommer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *