Pittige spitskoolsoep met koriander

Pittige spitskoolsoep met koriander

Met groenten probeer ik zo goed als het kan de seizoenen te volgen en bij voorkeur lokaal geproduceerd voedsel. Vanzelfsprekend ben ik niet zonder zonde, maar met een beetje logisch nadenken weet je dat aardbeien in december of haricots verts uit Kenia niet helemaal koosjer zijn qua milieubelasting. Plus het feit dat ik liever een lokale boer ondersteun dan een multinational. Liever niet, maar dan toch een paar centen meer als het dan nodig is. Is het niet nodig, dan wacht ik gewoon tot het seizoen daar is. Bovendien, als je groenten in het seizoen koopt, ben je zeker niet duurder uit. De maaltijden die ik maak, hebben daarentegen wel vaak een Aziatische achtergrond, maar dat mag over het algemeen geen beletsel zijn om iets lekkers te maken met lokale producten.

Spitskool is zo’n groente die bijna het hele jaar verkrijgbaar is, al zal het in de wintermaanden uit de kassen komen vermoed ik. Met name in de zomermaanden is het aanbod groot en daarom ook niet duur. Spitskool is rauw lekker in een salade, maar ook geschikt voor een onvervalste gado-gado, het gerecht waarbij je zondigt met de pindasaus, maar tegelijkertijd compenseert met allerlei verse groenten. Lekker om te roerbakken, maar ook geschikt als soepje. Belangrijk is het om koolsoorten niet te lang te laten koken, want dan ontstaan zwavelverbindingen en is kool een stuk zwaarder te verteren. Lang koken is bovendien helemaal niet nodig, met een paar minuten is de groente beetgaar. Een makkelijk recept dat binnen een kwartier op tafel staat.

 • 2 el arachideolie
 • 1/2 spitskool
 • 2 tn knoflook
 • 2 kleine uien
 • 30 gr verse koriander
 • 4 gedroogde rawits
 • 2 el sojasaus light
 • 1,5 tot 2 liter water
 • 1 el rijstazijn (evt.)
 • sesamolie
 • evt. zout

Snij de spitskool in de lengte door midden en leg de andere helft in de koelkast voor een andere maaltijd. Snij de kool over de lengte in tot de wortel, maar niet helemaal. Snij de kool vervolgens in dunne reepjes.

Snij twee tenen knoflook fijn evenals de uien.

Haal de koriander blaadjes van de stengels en snij beiden apart fijn. De stengels in stukjes van ongeveer een centimeter, de blaadjes iets kleiner.

Maal vier (of iets minder) gedroogde rawits fijn tot een poeder.

Verhit de olie in een pan met dikke bodem en fruit de knoflook en ui lichtjes aan totdat de ui glazig is. Voeg dan de gemalen pepertjes toe en roerbak dit ongeveer een minuut.

Voeg dan de gesneden koriander stengels en de spitskool toe en roerbak dit twee minuutjes. Voeg dan het water toe en de sojasaus. Uiteraard kun je ook bouillon gebruiken, maar in dit geval geef ik de voorkeur aan water.

Breng het geheel aan de kook en laat het niet meer dan twee minuten koken. Voeg eventueel nog een scheutje rijstazijn toe of een maizena/water-prutje om het iets te binden. Breng op smaak met wat zout. Strooi vervolgens de fijngesneden koriander over de soep en roer nog even door.

Serveer in kommen en sprenkel over elke kom een beetje sesamolie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *