Platbrood met garnalen en bimi

Platbrood met garnalen en bimi

Wie de eerste steen werpt, is zonder zonde. Of woorden van gelijke strekking. Hield ik onlangs een betoog om vooral groenten uit het seizoen te gebruiken en bovendien uit Nederland, betrap ik mijzelf er op dat ik een pakje bimi heb gekocht dat is geteeld in Groot-Brittannië. Tot zover mijn goeie gedrag. Ik kocht het uit nieuwsgierigheid omdat het een kruising is tussen broccoli en kai-lan, een groente waarvan ik eerlijk gezegd niet weet waar deze geproduceerd wordt, maar die oorspronkelijk afkomstig is uit China. Ik kan het uitsluitend vinden bij de toko en het stickertje vermeldt geen land voor herkomst. Maar het zou zo maar kunnen dat de kai-lan ook uit Engeland komt. Kai-lan heet ook wel Chinese broccoli, maar is wat sterker van smaak en iets bitterder dan ‘onze’ broccoli. Benieuwd als ik was, kocht ik dus een pakje bimi, die ook wel broccolini wordt genoemd. De bimi heeft de roosjes van de broccoli en de lange stelen van de kai-lan. Kai-lan zelf bestaat vooral uit stevige stelen (die je overigens niet hoeft te schillen in tegenstelling tot dikke broccoli-stelen) met daaraan enkele grote bladeren. Persoonlijk vind ik kai-lan lekkerder dan de wat zoetige broccoli, dus ik was benieuwd naar de combi: bimi. Ik gebruikte het om een klein platbrood te vullen samen met garnalen en een snel woksausje.

 • 4 kleine platbroden (dubbelgevouwen)
 • 250 gr grote garnalen (26/30)
 • 250 gr bimi
 • 2 tn knoflook

Voor het sausje

 • 1 el oestersaus
 • 1/2 el sojasaus light
 • 1 el shaoxing
 • 1 tl maizena
 • 1 tl bouillon of water
 • 1 el arachideolie

Meng de ingredienten voor het sausje en zet dit alvast klaar.

Snij de knoflook zo fijn mogelijk en snij de bimi in hapklare stukken. Verhit de olie in de pan en roerbak de knoflook met de bimi een paar minuten op middelhoog vuur.

Voeg de garnalen toe en roerbak deze mee totdat ze gaar zijn.

Verwarm intussen de platbrood in een oven of in een contactgrill.

Voeg het sausje toe aan de bimi en de garnalen en roer onder hoog vuur totdat het indikt.

Maak de broodjes op en serveer. Een snelle, goedgevulde lunch of gewoon als avondeten.

En oh ja, de bimi smaakt meer naar broccoli dan naar kai-lan. De stelen zorgen weliswaar voor een stevige bite, maar de volgende keer kies ik toch weer voor de kai-lan.

Eén gedachte over “ Platbrood met garnalen en bimi

 1. Broccoli en alle andere broccoli-achtige groenten lust ik graag, dit recept klinkt lekker, terwijl ik niet eens van garnalen houd -:)! Ik kook de broccolistronk altijd mee, in stukjes en zonder te schillen. Die gaan eerst drie minuten in de pan, dan de roosjes nog drie minuten en alles is dan lekker beetgaar. Biologische broccoli mest iets langer. Groet Nicolet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *