Polenta, worsten en doperwten in tomatensaus

Polenta, worsten en doperwten in tomatensaus

Een eenpansgerecht gemaakt in meerdere pannen.

Ik ben een groot voorstander van zelf tomatensaus maken en vlees kruiden. Zodat ik precies weet welke kruiden en specerijen er wel en niet in gaan. En dan bedoel ik niet een E-nummer discussie in het algemeen, maar wel onnodige toevoegingen die geen smaak of textuur opleveren.

Maar er zijn natuurlijk uitzonderingen. Kruidige worsten gemaakt door echte slagers bijvoorbeeld. Die slagers doen speciaal een eetbaar velletje om het vlees heen. En ik haal dat velletje er met veel plezier weer vanaf. Wie dat idee van het velletje verwijderen voor het eerst heeft bedacht en verder heeft verspreid: kudos.

Polenta, gekruid vlees en doperwten in een snel te maken tomatensaus, zonder velletjes.

Nog niet opeten (voor 4 personen)

  • 400 gram polentaplakken op kamertemperatuur
  • 400 gram uitgelekte fijne doperwten
  • 4 braadworsten of, pittiger, chipolata worsten
  • 1 blik ongepelde tomaten
  • 2 knoflookteentjes
  • 1 ui
  • Parmigiano Reggiano (Parmezaanse) kaas
  • bonenkruid
  • piment

Nog geen polentaplakken gereed? Kook maisgries volgens voorschrift. maar wel voor dikke polenta, teveel water en het krijgt de consistentie van aardappelpuree. Ik neem altijd maisgries die nog 10 minuten moet koken. Verspreid het daarna over de bodem van een ovenschaal (of ovenschalen) zodat het ongeveer 2 centimeter hoog is (voor dit gerecht). Af laten koelen zodat het opstijft.

Aan het werk

Vaak laat ik een tomatensaus indikken in de pan met het gare vlees. Om tijd te winnen gaat het dit keer met meerdere koekenpannen.

Pak een grote koekenpan met hoge randen. Haal de velletjes van de braadworsten, snij of scheur het vlees in stukjes en bak het vlees gaar.

Snij de polentaplakken in blokjes van 2 bij 2 bij 2 centimeter.

Pers de knoflooktenen uit en fruit ze even in een kleine koekenpan. Voeg er de gesneden ui bij en fruit deze mee. Daarna de inhoud van het blik gepelde tomaten erbij doen en het geheel op een matig vuur in laten dikken. Even proeven op het eind en afmaken met piment.

De polenta met een beetje olijfolie in een derde koekenpan goudbruin bakken, dit duurt ongeveer 4 minuten op een hoog vuur.

De tomatensaus bij het vlees gieten en alles goed mengen. Daarna de doperwten er boven op uitspreiden. In een paar minuten warm laten worden.

Dan de polenta blokjes erbij doen met het bonenkruid en het geheel goed door elkaar mengen. Zodra de doperwten warm zijn is het klaar om te eten.

Serveren en dan de Parmezaanse kaas er boven raspen.

Resultaat

Redelijk snel te maken makkelijke maaltijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *