Potato Scones
(van overgebleven aardappelen)

Potato Scones
(van overgebleven aardappelen)

De beste manier om te zorgen dat je ’s middags overgebleven aardappelen hebt is ze ’s ochtends koken. Sowieso handig, want kinderen en aardappels in herkenbare vorm eten dat wil niet goed samen. Weekenden zijn daarmee ideaal voor Potato Scones. Meestal wordt in recepten de zoete aardappel of bataat gebruikt. Maar als je die al vaker eet gaat alles een beetje hetzelfde smaken. Ruim baan dus voor de echte aardappel, of wel, Solanum tuberosum. Kies een aardappel met smaak, en niet een standaard aardappel. Vast of kruimelig kokend maakt niet zo veel uit, we maken geen gladde puree.

Nog niet opeten

  • 170 gram koude, reeds gekookte aardappelen (start met ongeveer 200 gram aardappelen)
  • 225 gram zelfrijzend bakmeel
  • 30 gram koude ongezouten roomboter
  • 16 gram bakpoeder
  • 50 ml melk
  • minstens 1 theelepel mosterdpoeder
  • bloem en paprika poeder

Aan het werk (10 + 20 minuten)

Verwarm de heteluchtoven voor op 200 ºC, en plaats bakpapier op een bakplaat. Zelf gebruik ik een dunne anti-aanbak ovenplaat.

Doe de 170 gram koude, reeds gekookte aardappelen in een kom. Prak de aardappelen fijn en voeg ongeveer 50 ml melk toe tot er een smeuïg aardappelmengsel ontstaat. We zijn niet op zoek naar puree.

Zodra de boter wordt gebruikt is het een kwestie van tempo houden. De boter moet smelten in de oven, niet tijdens het kneden.

Meng het bakmeel, de (ruime hoeveelheid) mosterdpoeder en het bakpoeder in een kom. Voeg de boter toe en kneed de boter met je vingertoppen door het mengsel tot dat het geheel kruimelig is. De Engelsen zeggen: kneden tot het lijkt op ‘breadcrumbs‘.

Voeg het aardappelmengsel toe aan het meelmengsel en mix dit goed door elkaar tot je een kneedbaar deeg hebt. Is het iets te droog voeg dan één theelepel melk toe, maar laat het niet vochtig worden. Het deeg niet verder kneden dan nodig.

Strooi een klein beetje bloem op het werkblad en druk daarop het deeg met je handen tot een ongeveer 15 centimeter breed rondje dat 2 centimeter hoog is. Het rondje maak je heel eenvoudig door het platgemaakte deeg rond te draaien met de palmen van je handen.

Besprenkel de top met een beetje melk, en strooi er vervolgens wat bloem en paprikapoeder op.

Snij met een scherp mes het deeg in tot een diepte van 1 centimeter. Dit zorgt voor goed heet worden van de scones én het is straks makkelijk om het geheel in 6 stukken te kunnen verdelen.

Bak voor 20 minuten, afhankelijk van de oven.

Resultaat

Uit de oven even laten afkoelen en dan in 6 stukken snijden. De Potato Scones zijn gelukt als de bovenste helft van de scones van binnen droog is, en als de onderste helft nog zacht is door de aardappels.

Variaties

Andere specerijen en/of zout toevoegen naar smaak. Leuker is om de aardappelen in de schil te laten. Het blijft altijd weer verrassend hoeveel aardappel je verliest, zelfs met een dunschiller.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *