Prasopita – Griekse preitaart met kaas

Prasopita – Griekse preitaart met kaas

Verrassend lekker. Preitaart. Ik was wat huiverig vanwege de wijze waarop de prei wordt bereid, maar het leverde uiteindelijk geen eetstress op. In plaats daarvan heb ik een nieuwe taart toegevoegd aan het repertoire. En nog wel eentje waarin wijn een ingrediënt is. Het moet niet gekker worden. Eten er kleine kinderen mee, dan zou ik de wijn gewoon weglaten.

Prei, ik at het vooral als roerbakgroente. Lekker met gebakken rijst. Vroeger aten we het als groente, maar daar heb ik niet veel herinneringen aan. Ik denk dat we ze gekookt aten. De medeblogger heeft er een levenslange aversie aan over gehouden, al betrapte ik hem onlangs op een Tsjechisch recept met prei. Ik denk dat hij een prasopita, de Griekse preitaart, zeker kan waarderen.

Prei behoorde 4000 jaar geleden al tot het Egyptische dieet en ook in Mesopotamië werd prei verbouwd. Rauwe prei zou de favoriete groente zijn geweest van een van de meest wrede Romeinse keizers, Nero, die het at in zijn soep of in de olie. Het verhaal gaat dat Nero dacht dat het eten van prei zijn stem ten goede kwam. Zijn consumptie van de groen-witte stengels was blijkbaar dusdanig dat het hem een bijnaam opleverde: Porrophagus oftwel ‘prei-eter’. Een leuk uitstapje is dan snel gemaakt naar de sarcofaag, oftewel de vlees-eter. Al is dat dan niet als verwijzing naar de menselijke consumptie. Indirect dan wel weer… Etymologie, misschien wel het leukste onderdeel van de taalkunde. Woorden zijn meestal niet zomaar een rijtje letters. In het Grieks práso (Πράσο) prei en píta (πίτα)taart. Prasopita is dus prei-taart.

Feit is dat prei veelzijdiger is dan alleen de functie van groen sliertje in de bami van de lokale Chinees.

 • filodeeg 8-10 vellen
 • 2 el olijfolie
 • 750 gr prei (witte delen)
 • 2 bosjes lenteui
 • 100 ml witte wijn
 • 1 eierdooier (2 in het geval van kleinere biologische eieren)
 • 200 ml melk
 • 200 gr feta, verbrokkeld
 • 150 gr Graviera, geraspt
 • zout
 • zwarte peper
 • 1 ei
 • 1 el water

 

Snij de prei in dunne ringen en was deze. Laat even uitlekken. Doe hetzelfde met de lenteui.

Verhit twee eetlepels olijfolie in een grote pan en bak de prei en lenteui zacht. Voeg wat zout toe.

Voeg de wijn toe en laat deze onder voortdurende roeren verdampen.

Doe het prei-mengsel in een vergiet en laat afkoelen.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Meng de eidooier(s) met de melk en voeg daar vervolgens de feta en Graviera aan toe. Geen Graviera voorhanden, gebruik dan jong belegen kaas.

Voeg zwarte peper toe naar voorkeur.

Beleg een ovenschaal met vijf lagen filodeeg. Beboter elke laag filodeeg eerst afzonderlijk. Laat eventueel overhangende delen voorlopig zitten.

Schep de vulling in de ovenschaal en verdeel het evenredig.

Vouw de overhangende stukken filodeeg naar binnen en beleg de taart nog eens met het resterende filodeeg. Beboter wel weer elk laag filodeeg afzonderlijk.

Meng het ei met een beetje water en smeer er de bovenzijde van de taart mee in.

Snij de taart nu in gelijke, rechte delen. Doe je dit pas als de taart uit de oven komt, dan verpulver je het dunne deeg. Het is dus belangrijk dat je dit doet voor de taart in de oven gaat.

Zet de schaal voor 45 minuten in de oven.

Serveer als avondmaaltijd of als lunchgerecht.

Prasopita uit de oven

Restjes

Je hebt in ieder geval een eiwit over en ook wat eigeel. Zeg maar, de losse onderdelen van een ei. Meng de restjes en bak deze op.

Heb je toevallig wat rijst over van gisteren, dan kun je het resterende groen van de prei fijn snijden en aanbakken met een beetje knoflook. Voeg vervolgens de rijst toe en bak deze in een paar minuten warm. Meng hier vervolgens al roerbakkend de restjes ei door. Et voilà! Of και ορίστε als je in Griekse sferen wilt blijven.

En wijn over? Er is vast wel een vrijwilliger die een slokje wijn lust. Een ander recept met wijn heb ik niet paraat. Of het moet een van de vele risotto’s zijn die BroeR op het blog heeft staan.

 

 

3 gedachten over “Prasopita – Griekse preitaart met kaas

 1. “De medeblogger heeft er een levenslange aversie aan over gehouden.” Dat klopt helemaal. Die kleine hoeveelheid in de bami van de Chinees gaat nog wel, maar als prei het belangrijkste ingrediënt in een maaltijd is, dan pas ik.

  Uien, knoflook, bieslook; allemaal lekker. Prei. Nope.

 2. Tsssss , vind ik ook Damten ! Prei is heerlijk, preisoep met aardappel, prei geroosterd in de oven, prei in stamppot, prei in taart zoals hier in dit recept. Ik kan niet wachten om een preitaart te maken, ik neem jouw recept als basis. Wat betreft de wijn en kinderen, de alcohol is verdampt, kan het toch geen kwaad meer? Ik laat de wijn trouwens weg, heb eigenlijk nooit zo’n behoefte eraan in mijn eten, drink het ook bijna niet dus geen halfvolle fles in de koelkast. En het ei kan ook helemaal erin volgens mij, zo niet dan kan het eiwit bevroren worden en als je genoeg hebt kan je er een lekkere pavlova van maken! Of met 1 eitwit even snel een lekkere chocomoesje. Mijn smaakpapillen zijn in ieder geval goed wakker nu, zin in preitaart!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *