Project C(ustard): poging 1

Project C(ustard): poging 1

Ik kwam een receptje tegen voor gembercustard, dus dat moest ik wel maken. Überhaupt nog nooit custard gemaakt, dus dat was wel een leuke uitdaging. Iets met eieren was het. Maar hoe en wat, geen idee. Hoe moeilijk kon het zijn…

En omdat ik nog een citroen had liggen, moest die er ook aan geloven voor een citroencustard. Het eindresultaat smaakte in beide gevallen in ieder geval beter dan het er uitzag. De citroencustard was lekker fris, niet heel verrassend natuurlijk, en de gembersmaak kwam ook heel duidelijk naar voren bij de ander. Maar ik schat wel in dat die meer voor de liefhebber is. Met de smaken zit het in ieder geval wel goed, nu de textuur nog. Dan gaan ze er vanzelf ook wat beter uitzien.

Beide custards hebben dezelfde samenstelling (kokosmelk, eiwit, palmsuiker) met als enige verschil citroensap en citroenzest vs. gembersap. Ze zijn tegelijk in dezelfde stoompan gegaard. Dus daar zitten de verschillen niet in. Toch was de consistentie van de gembercustard heel anders dan die van de citroencustard. De gembercustard leek meer op dikke vla, terwijl de citroencustard wat waterig was. Maar meer alsof ik deze niet lang genoeg gestoomd had, komt misschien ook wel door het zuur van de citroen. Hij was ook wat ingezakt na een nachtje in de koelkast. En waar de gembercustard na het stomen nog heel vloeibaar was, is deze door het nachtje koelen veel steviger geworden. Smaak was wel helemaal goed, alleen ziet die er niet uit. Net of er een velletje bovenop lag.

Nu heb ik de bakjes 20 minuten gestoomd. Volgende keer doe ik 25 en 30 minuten.

Ik ga dus nog even verder klooien. Kwestie van volhouden. Misschien nog een andere kokosmelk gebruiken, maar eerst eieren kopen. En met limoen zoals ik eigenlijk had willen doen.

Ik heb ook sterk de neiging om bij de limoencustard een eidooier te doen. Maar misschien moet ik eerst eens op zoek gaan hoe zo’n custard eigenlijk werkt. Of juist niet :-). Wordt vervolgd!

 

12 gedachten over “Project C(ustard): poging 1

 1. Vannacht zijn de kansen gekeerd begrijp ik? Gembercustard gister als mislukt beschouwd is nu goed, en de citroen die gister goed leek is nu waterig. Fascinerend.
  Bij custard denk ik altijd aan mijn boze stiefmoeder:
  Vroeger maakte ik vaak stiekem custardvla. Ik werd altijd verraden door een klein restje custardpoeder ergens op het aanrecht, dat dan later in contact met water geel kleurde…

  1. Waterig is eigenlijk ook niet het goed woord. Het had wel enige substantie, maar was wel nat. Het was vooral niet één geheel. Snappie?
   Ik ga mijn best doen dit voor het Twetentje met A&N op orde te krijgen 🙂

   Of jullie moeten allemaal eten met een blinddoek om, is het probleem ook opgelost!

 2. Wat een stomme naam, custard, als er geen eigeel in gaat. Puh!
  Terecht dat dat mis gaat. ;-P

  Het is meer iets souffle-achtigs? Of, of, of, ik probeer me voor te stellen wat het eindresultaat zou moeten zijn. Ik geloof ook niet dat je kokosmelk met citroen kunt stremmen, zoals dat met room wel kan. Dus het dik worden moet puur van het stollen van het eiwit komen. Denk ik.

  Maar ja, ik ben geen toetjes expert, dus ik roep maar wat! 😉

  1. Maar daar was/ben ik dus naar op zoek, wat maakt custard custard? Eigeel waarschijnlijk inderdaad, maar wie bepaalt dat 🙂

   Maar je recept had ik al eens aandachtig bestudeerd, aangezien de combi mij vreemd overkwam. Maar daar wil ik ook wel eens een poging toe wagen nu ik het zo weer lees.

   Ik ben ook niet van de toetjes, dus ik probeer ook maar wat 🙂 Volgende keer met eigeel die citroen-kokosmelk combi of misschien met meer eiwit. Wellicht dat het dan beter gaat. De smaak was niks mis mee, maar het oog wil toch ook wat…

   Dus ook wel een goeie tip om met folie te stomen, met name die gembervariant ziet er wat onsmakelijk uit…

 3. Zou je niet beter gewoon op zoek gaan naar een beter recept?
  Of vind je het leuker om het zelf uit te vinden?
  Ook al zijn er waarschijnlijk anderen die het voor jou al uitvonden?

 4. Nou, ik piel toch het liefste dat het gewoon in 1 keer lukt.
  Ik voel mij niks te goed om een recept te gebruiken.
  Aanpassen kan altijd nog, maar dan heb je tenminste de “feel” van een gerecht.

  1. Oh, maar met de gember is volgens een recept. Alleen lukt het me dus nog niet. Niet echt een idee wat ik daar overigens niet goed heb gedaan. In die zin geeft een recept ook niet altijd de garantie dat het lukt. Maar dat kan ook aan mij liggen 😉
   Met die citroen piel ik dus wel. Nooit aan gedacht dat kokosmelk niet zou stremmen als room, logisch, maar dat vergeet ik dan nooit meer. Hoop ik 🙂
   Voor mij werkt dat soms wel, dingen uitproberen vanaf nul. Ook om er achter te komen waarom iets wel of niet werkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *