Project P(inda) – deel 2a en 2b

Project P(inda) – deel 2a en 2b

Op zoek naar het ultieme pinda-recept. In pogingen 1A en 1B werden de pinda’s gebakken in de olie. Niet slecht, maar duidelijk eerste pogingen. Na pogingen 2A en 2B zien de pinda’s er in ieder geval een stuk beter uit.

Robin van Aziatische Ingredienten.nl deed me in de comments van de vorige pindapoging middels een eigen recept de suggestie om de pinda’s eerst te koken en dan pas te bakken in de olie. Pinda’s koken had ik eigenlijk nog nooit zelf gedaan. En eigenlijk had er ik er helemaal niet aan gedacht om dat ook eens te proberen. Maar zo geschiedde!

Hier het recept van Robin:

1 el szechuanpeperkorrels.
4 steranijs.
1 el suiker
1 tl zout
450 gr gepelde pinda’s met velletjes
3 el sesamolie.

Schenk 7,5 dl water in een pan, voeg kruiden, suiker en zout toe en breng aan de kook. Strooi de pinda’s erin en laat 5 minuten pruttelen. Zet het vuur uit en laat de pinda’s in het kookvocht afkoelen.

Laat de pinda’s uitlekken en verwijder de peperkorrels en de steranijs. Verhit de sesamolie in een wok en bak de pinda’s bruin. Serveer ze warm of koud.

De bite van de pinda is totaal anders dan ik gewend ben, maar gewoon ff wennen. Koud vind ik ze wel duidelijk lekkerder dan warm. Wat ik vooral lekker vind is de smaak van de sichuanpepertjes die na een tijdje als het ware boven komt drijven. Mijn gasten de volgende dag waren minder overtuigd. Vies vonden ze het niet, want het bakje ging langzaamaan toch leeg, maar ze hadden wat moeite met de bite.

In Sichuan Cookery van Fuchsia Dunlop vond ik een tweede recept met gekookte pinda’s: lu hua sheng. En deze pinda’s werden vervolgens niet gebakken. Ik heb de verhoudingen iets aangepast in vergelijking met het originele recept. Maar ik ben nu wel helemaal om, want deze pinda’s zijn verslavend lekker.

Men neme:

 • 800 ml water
 • 200 gr rauwe pinda’s in vlies
 • 2 tl zout
 • 2 tl sichuanpepertjes
 • een stuk kaneel (2-3 cm)
 • 2 steranijs
 • 2 kruidnagels (zonder het ronde knopje)
 • 1 tl venkelzaad

Water aan de kook brengen. Alles toevoegen. Het bovenste recept leerde dat het handig was alle kruiden en specerijen in een katoenen zakje toe te voegen. Dat scheelt, trust me 😉

Water weer aan de kook brengen en dan met deksel op de pan zachtjes laten pruttelen gedurende 40 minuten. Vervolgens afgieten en laten afkoelen op keukenpapier.

 

Volgende keer laat ik in het recept van Robin de pinda’s wat langer koken en voeg nog wat extra sichuanpepertjes toe. En in het tweede recept doe ik nog een extra steranijs.

2 gedachten over “Project P(inda) – deel 2a en 2b

  1. In de eerste variant waren de pinda’s gebrand, dat gaf een stevige bite. Bij de gekookte pinda’s is de bite inderdaad veel zachter. Ik ben blijkbaar zo geconditioneerd dat als pinda’s een andere bite hebben ik wantrouwig word 🙂

   En de ‘pindasmaak’ is dus anders, ook zachter. Het nodigt wel uit tot experiment! Harde pinda’s met harde smaken (spicy en zout), zachte pinda’s met een meer ronde smaak (om het zweverig te houden 😉 )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *