Project P(inda) – deel 3 ( of eigenlijk 1bII)

Project P(inda) – deel 3 ( of eigenlijk 1bII)

De vorige twee pogingen waren met gekookte pinda’s, met verrassend resultaat. Een totaal andere bite en verslavend lekker. Uitgetest vervolgens op een twetentje en als zeer geslaagd bevonden. Maar toch weer terug naar de gebrande pinda dit keer, een herhaling van 1b, maar dan nu wel met gember en de hele bereiding met wat meer beleid. Volgens een recept van Ken Hom.

Vorige keer klonterden de kruiden nogal, dus moest ik goed blijven roeren. En ook geleerd van de vorige keer om de temperatuur in de gaten te houden, niet blind een vuurtje stoken en olie in de wok. Dus dit keer een thermometer paraat. De temperatuur was ongeveer 180 graden. Maar waar het recept zegt 2 minuten in olie die lichtjes rookt, heb ik de pinda’s er na 1 1/2 minuut al uitgehaald. Ze werden mij toch te snel bruin. Ook al omdat ze volgens mij nog even door kleuren als ze uit de olie zijn gekomen.

Het resultaat was beter dan bij de vorige poging. De pinda’s zagen er beter uit en ze smaakten ook beter, maar ik vind de verschillende ingrediënten nog onvoldoende terugkomen, met name de sichuanpeper zie ik graag wat prominenter naar voren komen (zoals bij de gekookte pinda’s van poging 2).
En ze mogen toch ook nog wel wat minder lang in de olie denk ik.

Men neme:

  • 100 gr rauwe pinda’s
  • 250 ml olie
  • 2 tn knoflook
  • 1 cm gember
  • 1 1/2 tl suiker
  • 1/2 tl zout
  • 1 tl vijfkruidenpoeder
  • 1/2 tl chilipoeder
  • 1 1/2 tl gemalen sichuanpeper

 

Snij de knoflook en gember heel fijn.

Verhit de olie tot 180 graden. Bak de pinda’s een minuut in de olie. Ze moeten licht verkleuren (let op dat ze niet te bruin worden! Ik deed ze er 1 1/2 minuut in en dat was net iets te lang).

Laat de pinda’s uitlekken op keukenpapier.

Verwijder de olie uit de wok, maar laat ruim een el olie achter. Verhit deze totdat het licht begint te roken.

Roerbak vervolgens een minuutje de knoflook en de gember. Zorg ervoor dat de knoflook en gember niet verbranden.

Voeg de pinda’s toe en vervolgens alle overige ingrediënten. Blijf gedurende 2 minuten alles goed roeren. Als je dat niet doet, verbranden de pinda’s geheid. Dat gaat echt sneller dan je denkt.

Tot slot af laten koelen op keukenpapier en klaar!

 

Tips en trucs om de pinda’s beter te krijgen zijn welkom! Evenals lekkere recepten :-)

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *