Puntpaprika gevuld met Sardijnse malloreddus en Il Delizioso di Pecora

Puntpaprika gevuld met Sardijnse malloreddus en Il Delizioso di Pecora

Ik kocht onlangs een stukje Il Delizioso di Pecora, een zachte en halfgerijpte Italiaanse schapenkaas. In mijn onwetendheid dacht ik nog even dat de kaas afkomstig was uit het plaatsje Pecora… voor zover dus mijn kennis van de Italiaanse taal!

De groothandel heeft een enorm assortiment aan buitenlandse kazen en af en toe trakteer ik mijzelf op een kaas die ik nog niet ken. Vaak is dat een bergkaas of een schimmelkaas. Dit keer koos ik dus voor een schapenkaasje.

Il Delizioso di Pecora is geen eeuwenoud product, maar werd volgens de producent ontwikkeld voor mensen die niet van stevige kazen houden. Weliswaar is het geen harde kaas, toch heeft de kaas een volle smaak die typisch is voor een schapenkaas. Best smakelijk moet ik zeggen, zo uit het vuistje.

Wat te doen? Na enig wikken en wegen besloot ik puntpaprika’s te vullen met een combinatie van een subtiele pasta, een bescheiden tomatensaus en de schapenkaas.

Malloreddus klinkt misschien niet heel erg Italiaans en wordt misschien om die reden soms ook gnocchetti sardi genoemd. Je zou dan misschien denken dat het net als gnocchi van aardappels is gemaakt, maar malloreddus wordt gewoon gemaakt van griesmeel. Het is een pasta die typisch is voor de Sardijnse keuken. Ze hebben de vorm van dunne geribbelde schelpen, ongeveer 2 cm lang, en worden meestal gegeten met sauzen.

Misschien dat de naam gnocchetti sardi is te herleiden tot de bereidingswijze die aan die van gnocchi doet denken. Bij het bereiden worden deegblokjes tegen het uiteinde van een rieten mand gedrukt om ze gestreept te krijgen. Om ze glad te krijgen was het voldoende om ze tegen een houten basis te drukken. Het resultaat was een dikbuikig product die aan gnocchi doet denken. Zeg ik met mijn pasta-lekenverstand.

Het is in ieder geval een mooie pasta om, niet teveel en niet te weinig, saus vast te houden.

 • 2 rode puntpaprika’s
 • 200 gr malloreddus
 • 1 +1 tl olijfolie
 • 1 tn knoflook
 • 250 ml passata
 • 1/4 tl gedroogde oregano
 • 1/4 tl gedroogde basilicum
 • 75 gr kastanjechampignons
 • 4 plakken Coppa of ontbijtspek
 • 150 gr Il Delizioso di Pecora

Halveer de paprika’s en laat daarbij de steel zitten. Verwijder de zaadlijsten en blancheer de helften een minuut of 8. Niet veel langer, want je wilt wel dat de paprika stevig blijft. Spoel de paprika’s vervolgens met koud water af om de garing te stoppen.

Hak de knoflook fijn en fruit deze in een steelpannetje in de olijfolie.

Voeg de passata toe met de gedroogde kruiden en laat het een minuut of twintig zachtjes pruttelen.

Intussen kun je de champignons bereiden, het spek roosteren en de pasta bereiden.

Verwarm de oven voor op 180 graden en leg het spek op een rooster. Bak het spek tot het mooi verkleurd is. Laat het daarna afkoelen en breek het in kleine stukjes.

Snij de champignons in kleine stukjes en bak ze gaar in een beetje olijfolie. Zet daarna apart.

Bereidt de pasta volgens de instructies en kook ze beetgaar. Giet de pasta af en doe deze in een kom.

Rasp de kaas grof.

Meng nu de pasta met een paar lepels tomatensaus. Het geheel moet niet vloeibaar worden. Voeg de gebakken champignons en de helft van de geraspte kaas toe. Meng het geheel.

Neem een ovenschaal en leg hier de paprika in met de open zijde naar boven. Vul nu de helften paprika met het pasta-mengsel. Bestrooi met de overgebleven kaas en zet het voor 8 minuten in de oven.

Doe de helften op de borden. Twee per persoon als hoofdgerecht of 1 per persoon als voorgerecht. Bestrooi met de stukjes spek.

Serveer!

 

2 gedachten over “Puntpaprika gevuld met Sardijnse malloreddus en Il Delizioso di Pecora

 1. Hoi Damten, dit klinkt als een lekker hapje, ik krijg er trek van. Ik ga het idee van je overnemen, maar denk dat ik als basis een aubergine gebruik. Die kaas ken ik niet maar ik zal ook eens iets lekkers uitzoeken bij de groothandel voor een recept als dit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *