Quesadilla’s (met zelfgemaakte salsa)

Quesadilla’s (met zelfgemaakte salsa)

Ik erken het. Ik heb een probleem. Ik ben verslaafd geraakt aan tortilla’s. Mais, tarwe, ik draai mijn hand er niet voor om. Maar wel het kwaliteitsspul natuurlijk. Niet dat droge spul dat het mannetje op de hoek van de straat verkoopt. Je hebt dus wel een adresje nodig. Maar als je dat dan hebt gevonden, dan weet je dat je gaat scoren. Even kort verwarmen en klaar is het voor gebruik.

En eigenlijk is de tortilla nog maar de ‘houder’. Het gaat er natuurlijk ook wel om wat je er verder mee doet. Ik maak er graag burrito’s van, met zelfgemaakte bonenpuree en salsa. Met wat geplukte kip of met wat geruld gehakt met een uitje. En wat geraspte kaas. Gewoon een lekkere maaltijd, met verse producten. Ik moet zeggen, ik heb in jaren niet zoveel tomaten gegeten, terwijl ik daar toch wel een redelijke aversie tegen heb. Maar zoals bekend, als je tomaten bereid, dan verandert de textuur en de smaak. En dan lust ik ze wel. Probleem met de tortilla’s is dat je er altijd wat overhoudt. Een echt probleem is dat natuurlijk niet, tenminste als je ze gewoon dicht verpakt in de koelkast bewaard. Dan kun je ze met gemak twee dagen vers houden. Lekker voor de volgende burrito of voor de lunch als quesadilla, door velen oneerbiedig bestempeld als een Mexicaanse tosti.

Bij voorkeur eet je een quesadilla met Oaxaca kaas, ook wel Quessillo, een Mexicaanse halfharde koemelkkaas die ietwat zoetig smaakt, maar met de structuur van mozzarella. Die heb ik dus nog niet gevonden. Qua smaak moet het wat lijken op de Amerikaanse Monterey Jack, maar daar heb ik dan weer niet naar gezocht. Als alternatief kun je een lekkere Cheddar gebruiken of, zoals ik, gewoon een jong belegen kaas van de plaatselijke kaasboerderij. Quesadilla’s worden in Mexicaanse huishoudens gebakken in een comal, een gietijzeren pan, maar een koekenpan met dikke bodem volstaat ook prima. Je gebruikt hierbij overigens geen olie. Overigens verkondigde ik eerder dat een sincronizada een dubbele tortilla was. Dat klopt op zich wel, maar dan gaat het wel om de combinatie van ham en kaas. (Hé, wacht… is dat niet een tosti?) Normaal gesproken vouw je voor een quesadilla een tortilla dubbel. Altijd met kaas, soms aangevuld met andere ingrediënten. Ik gebruik eigenlijk nooit bonenpuree voor mijn quesadilla’s, aangezien ik mijn lunch doorgaans toch wat luchtig probeer te houden. De kaas vult bovendien al genoeg. Een lekkere combinatie is met wat restjes kip en eigengemaakte salsa. De afgekoelde salsa is ook meer dan geschikt om je tortillachips mee te dippen. Lekker als voorafje en echt veel lekkerder dan een salsa uit een potje. In de koelkast, afgesloten een paar dagen te bewaren.

Eenvoudige tomatensalsa

  • 1 blik gepelde tomaten (of tomatenstukjes)
  • 2 tn knoflook, grof gehakt
  • 1 jalapeno, grof gehakt
  • 1 el olijfolie
  • 1 kleine ui
  • paar takjes koriander (blad en steel)
  • snuf zout

Doe de tomaten met de knoflook en de jalapeno in een blender. Doe dit kort of wat langer, afhankelijk van de structuur die je wenst.

Verhit de olie in een steelpannetje en voeg het tomatenmengsel toe. Breng het aan de kook en laat het een halfuurtje pruttelen en inkoken.

Snij de ui fijn, evenals de koriander.

Als de tomatensaus de gewenste dikte heeft, doe je het vuur uit en voeg je de ui en koriander toe. Doorgaans is het handig als de salsa niet te dun is. Goed doorroeren en breng op smaak met een beetje zout. (Kijk vooral eerst even of je tomaten op blik niet al zout bevatten.)

Als je de salsa af laat koelen, is deze perfect te gebruiken als dip. Maar anders kun je deze gebruiken voor de burrito of de quesadilla.

Salsa
Salsa

De quesadilla

Tja, dat is net zo ingewikkeld als het maken van een tosti, dus daar ben je zo mee klaar.

In het noorden van Mexico eten ze tarwetortilla’s, in het midden en zuiden maistortilla’s. Tarwetortilla’s zijn door de gluten elastischer dan maistortilla’s en zijn daardoor wat makkelijker te vouwen, maar allebei kun je ze gebruiken. Omdat bij mij de tortilla’s meestal overblijven bij het maken van burrito’s, gebruik ik tarwetortilla’s.

Leg een tortilla op het aanrecht en smeer een helft in met de salsa. Beleg de salsa eventueel met wat restjes kip (even scheuren of plukken) en doe daar geraspte kaas overheen. Vouw de tortilla dubbel. Maak zo nog een quasadilla. Verhit de koekenpan en leg de twee quasadilla’s naast elkaar in de pan. Doe een deksel op de pan om er voor te zorgen dat de kaas goed smelt en de quasadilla helemaal warm wordt. Een paar minuten is doorgaans voldoende.

Serveer en snij de quesadilla (met een pizzasnijder) in parten. Eet smakelijk!

 

 

 

 

 

 

4 gedachten over “Quesadilla’s (met zelfgemaakte salsa)

  1. Deze staan echt al jaren op mijn ‘moet ik ook eens maken’ lijstje. En waarom ik nooit een paar minuten de moeite heb genomen weet ik ook niet. Wellicht zijn jouw verhaal en suggesties het laatste duwtje! Ik zet ze in ieder geval op de planning voor komend weekend. Met alle verschillende merken bij verschillende winkels (grootgrutter, Turkse supermarkt) zie ik door de tortillabomen het tortillabos niet meer… tips? Groet Nicolet

    1. Leuk. Ik vind de tortilla’s van La Morena echt het lekkerste. Bovendien hebben ze naast tarwetortilla’s echte maistortilla’s, zowel van gele als blauwe mais. Te verkrijgen bij de AH en bij de Sligro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *