Radiatori met een gochujang-gehaktsaus

Radiatori met een gochujang-gehaktsaus

Korea meets Italy.

Ik geef toe, over het algemeen blijf ik trouw aan een bepaalde keuken en maak weinig overstapjes. Maar soms ligt het zo voor de hand, dat ik het niet kan laten. Pasta met gochujang bijvoorbeeld. In plaats van noedels kun je natuurlijk prima pasta gebruiken. En in plaats van saus op basis van tomaten, gebruik je gochujang, de Koreaanse peperpasta. Krijg je een mooie rode saus van en verras je iedereen aan tafel.

Radiatori, het was een pastavorm die ik nog niet eerder was tegengekomen. En iedereen die pasta eet die weet dat de ene pastavorm niet de andere is. Zo ben ik geen fan van compacte pastavormen als penne rigate of faralle, de vlinderpasta. Het is een persoonlijke voorkeur, ik weet het. Net zoals ik mijn pasta graag gaar heb, in plaats van beetgaar. Misschien dat ik daarom een voorkeur heb voor Aziatische noedels in plaats van Italiaanse pasta. Pasta wordt gemaakt van durumtarwe en is wat elastischer en steviger. Chinese noedels zijn ook van tarwe gemaakt, maar dan van gewone tarwe. Het gaat overigens mis als de noedels niet uit China komen, maar uit een Italiaanse pastafabriek, zoals tal van producten van zogenaamde A-merken. Met een beetje pech ook nog verkocht in een muffe kartonnen doos, hetgeen de smaak niet ten goede komt. Desondanks hoeft er natuurlijks niks mis te zien met pasta of als noedels vermomde pasta. Als het eten maar lekker is!

Het internet is verdeeld over de oorsprong van radiatori, een grillige pastavorm. De pasta ontleent zijn naam aan de vorm die doet denken aan een radiator. Sommigen zeggen dat radiatori is ontstaan in de periode tussen de beide wereldoorlogen in. Andere zeggen dat het in de jaren zestig is bedacht.

Deze pasta wordt soms vergeleken met rotini, oftewel de wokkel onder de pasta’smaar de radiatori is veel ingenieuzer van vorm. De radiatori zien eruit als kleine holle cilinders met gekartelde randen, waardoor ze sauzen heel goed vasthouden. Radiatori is dan ook minder compact dan rotini of fusilli. De laatste eet ik overigens graag in mijn tonijnsalade met pasta.

Het kan prima zonder, maar als je toevallig een stuk Parmezaanse kaas hebt liggen … Haal het over de rasp en de radiatori met gehaktsaus smaakt nóg lekkerder.

Voor 4 personen:

  • 300 gr radiatori
  • 4 lenteuien
  • 2 tn knoflook
  • 250 gr rundergehakt
  • 2 el gochujang
  • 150 ml heet water
  • 250 gr velderwten
  • 1 el arachideolie
  • optioneel: parmezaanse kaas

Kook de radiatori volgens de instructie beetgaar. Als de pasta klaar is, zet het vuur uit en voeg de velderwten toe en warm deze even mee. Giet daarna de pasta af in een vergiet.

Snij de lenteui in dunne ringetjes en hak de knoflook grof.

Verhit een beetje olie in een hapjespan. Fruit de lenteui met de knoflook aan.

Voeg het gehakt toe en bak het rul.

Doe daarna twee flinke eetlepels gochujang bij het gehakt en voeg 150 ml heet water toe. Roer het goed door elkaar en laat het op middelhoog vuur een minuut of vijf pruttelen.

Als de pasta klaar is, is het gehaktmengsel ook klaar.

Schep wat pasta met velderwtjes op een bord en doe er een flinke schep saus over. Rasp eventueel nog wat Parmezaanse kaas over de saus.

De volgende dag …

En heb je wat over? Pasta, opgebakken de volgende dag nog lekkerder!

Opgebakken radiatori met gehaktsaus

 

 

 

2 gedachten over “Radiatori met een gochujang-gehaktsaus

  1. Een eenvoudig maar lekker gerecht Damten! Strikjespasta houdt altijd een hard stukje in het midden, vind ik ook niet lekker. Wij hebben standaard fusili en spaghetti van Rummo in huis. We kopen dat bij de Sligro, in heel grote verpakkingen. Mijn man eet vaker pasta dan ik, en ik eet altijd de volkorenvariant, de enige lekkere is van Rummo. Vandaag bij ons de eerste keer dit jaar salade nicoise op het menu. Verder iets met prei en witte bonen, kip in zwarte bonensaus en een boerenomelet. Fijne eetweek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *