Rasam oftewel peperwater…

Rasam oftewel peperwater…

Ik vertelde al eerder over sambar, een multifunctioneel gerechtje dat ik in India bij verschillende gelegenheden at. Nog zo’n lekker gerechtje is rasam, dat net als de sambar bij een thali wordt geserveerd. Nu worden er in India bij veel gerechten chillies geserveerd, maar als ook het gerecht zelf vuurrood is, ben je voorzichtig. Een behoedzame eter telt in den vreemde voor twee, zeg maar. En niet geheel ten onrechte, rasam noemt men namelijk ook wel ‘pepper-water’. In Tamil te herleiden tot millagai / milagu thanni, en vooral in Engeland bekend in de versie die mulligatawny genoemd wordt. Maar laat er geen misverstand over bestaan, mulligatawny lijkt in de verste verte niet meer op rasam. Het gerecht stamt uit het zuiden van India en kent vele varianten. De Engelsen voegden er vlees aan toe, maar van oorsprong is het gerecht zonder vlees.

Voorbeeld van een thali
Voorbeeld van een thali

Rasam eet je als klein bijgerecht bij rijst (waarbij je het zoals bij een thali over de rijst giet en met je hand mengt), maar is door de verwarmende eigenschappen ook heel geschikt als winters tussendoortje als je een uur in de Nederlandse kou hebt rondgelopen. Een soepje dat geen soepje is. En je kunt natuurlijk variëren in de sterkte van de pepers. Kasmiripepers zijn milde pepers, maar geven toch nog een lekker kick.

  • 1 tl zwarte peper (gebroken)
  • 3 tn knoflook (flink gekneusd)
  • 1 tl komijn
  • 1/2 tl zwart mosterdzaad
  • 1/4 tl asafoetida
  • 4 gedroogde kasmiripepers (mild)
  • 6 curryblaadjes
  • 1/2 tl kurkuma
  • 2 tl tamarindepulp
  • 300 ml tomatensap (of 3 grote en vooral rijpe tomaten)
  • 150 ml water
  • evt. zout
  • 2 el olie

Verhit de olie in een pan met dikke bodem en voeg de knoflook en gedroogde pepers toe. Zet het vuur middelhoog, totdat de pepers zwart beginnen te kleuren. Voeg dan de overige droge ingrediënten toe en bak het totdat het begint te geuren. Voeg daarna de tamarindepulp, het tomatensap en het water toe en breng het aan de kook. Laat het 10 minuten zachtjes doorkoken en het is klaar om te serveren. Garneer eventueel nog met wat grofgehakte korianderblaadjes.

Geen tamarindepulp in huis? Vervang het door het sap van een uitgeperste limoen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *