
Restjes: Kip masala pasteitje
Restjes worden hier nooit weggegooid, met de nadruk op nooit. Alles gaat op of wordt bewaard. Dat is geen misplaatste zuinigheid, maar restjes zijn de volgende dag vaak nog lekkerder. Dat gaat bijvoorbeeld op voor stoofvlees, maar ook voor curry’s, bami, soep enzovoort. Wij spreken hier dan ook zelden van restjes, we maken gewoon extra voor de volgende dag. Overigens heb ik daarin wel mijn lessen geleerd. Dat extra eten zet ik niet meer op tafel, ook niet als er gasten zijn. Met name gasten hebben de neiging om maar door te blijven eten. Je kunt dat beschouwen als compliment, maar als je Indische of Chinese stoofvlees voor morgen ziet verdwijnen in al die hongerige monden, dan is dat toch een beetje jammer. Extra eten houden we dus apart. En wees gerust, gasten kom hier zelden tekort.
Ik schreef er al eens eerder over, kip masala. Vooral populair met roti en met kousenband. Aanrader voor iedereen die wel eens wat anders wil dan gewone aardappelen, groente en een stukje vlees. Maar het kan nog feestelijker!
Of het nu om restjes van gisteren gaat of je speciaal kip masala maakt voor de gelegenheid, het maken van deze ovenversie is niet heel moeilijk.
Je kunt het maken met zowel filodeeg als bladerdeeg. Ik deed beiden. Filodeeg haal ik doorgaans bij de Turkse groenteboer. Het zijn grote vellen en het is gewoon in de koelkast te bewaren. Geen gedoe met ontdooien van het fragiele deeg. Bladerdeeg heb ik wel uit de vriezer, maar ontdooien daarvoor is natuurlijk geen probleem.
- 3 of 4 grote aardappelen
- 2 uien
- 2 tn knoflook
- 2 el masala
- 3 tomaten
- 300 gr kippendijen
- arachideolie
- filodeeg of bladerdeeg
- zout
- optioneel: ei
Snij het vlees in kleine stukjes ter grootte van een dobbelsteen en bak het in een beetje olie bruin en gaar. Zet apart.
Schil de aardappelen en snij ze in even grote stukjes als het vlees. Kook de aardappelen in 10-12 minuten beetgaar. Giet af en laat uitstomen.
Schil de uien en snij deze fijn. Verhit een beetje olie in een koekenpan en fruit de ui.
Snij intussen de knoflook fijn en voeg die aan de uien toe.
Snij de tomaten in kwarten en verwijder de kern. Snij de tomaten in stukjes. Zet klaar.
Doe de masala bij de uien en meng het goed door elkaar. Bak het even door, maar laat de masala niet verbranden.
Voeg de tomaten toe en bak deze een minuutje mee.
Voeg nu de aardappelen en het vlees toe, roer alles goed door elkaar zodat alle ingrediënten met masala zijn bedekt. Doe een deksel op de koekenpan en laat alles even goed doorwarmen.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
De voorbereidingen zijn hetzelfde, nu kun je bepalen of je het met filodeeg of bladerdeeg gaat maken.
Met filodeeg
Maak de vellen filodeeg klaar door er smalle banen van ongeveer 20 cm te snijden.
Kwast een vel filodeeg in met een klein beetje olie en leg er een vel filodeeg boven op. Kwast het weer in en doe hetzelfde met het laatste vel.
Neem een flinke lepel met kip masala en leg dat onderaan op het filodeeg. Vouw nu het deeg tot een driehoekje en leg het pakketje met de losse zijde naar beneden. Maak de rest van de pakketjes.
Leg een veel bakpapier op een braadrooster en plaats hierop de filopakketjes.
Bak ze tot de bruin en knisperend zijn. En serveer.
Met bladerdeeg
Ontdooi het bladerdeeg.
Ik gebruikte een pasteivorm, maar als je er geen hebt, dan kan het ook prima zonder.
Leg een lepel kip masala in het midden en vouw het bladerdeeg dicht. Druk de randen dicht met een vork of als je een beetje handig bent vouw je de rand in stukjes om. Gebruik je een vormpje, dan gaat het bijna vanzelf. Gemak dient de mens.
Doe zo alle pakketjes. Eventueel kun je ze nog in kwasten met een beetje eigeel voor een mooi glanzend kleurtje.
Leg de pakketjes op een bakpapier op een bakplaat en bak ze in een kwartiertje bruin en gaar.
Heb je over? Lekker voor morgen als lunch!
Heb je nog kip-masala over? Eet het de volgende dag als lunch gerechtje. Koud ook verrassend lekker.
Variaties
Je kunt natuurlijk verschillende versies maken door bijvoorbeeld groente toe te voegen, zoals kousenband of velderwtjes.
Samengevat: pasteitjes, ideaal voor restjes. Ik ga er meer van maken!
Eén gedachte over “ Restjes: Kip masala pasteitje”
Hoi Damten, het toeval wil dat ik deze week een bladerdeegrol op het menu heb staan. Die vul ik met wat er over is aan restjes, hier in huis ook heel gewoon. We hebben ook tig kleine bakjes in de vriezer staan (keurig gelabeld, dat snap je want je weet inmiddels dat ‘overzicht’ my middle name is! – met allemaal restjes saus en prutjes. Ideaal voor dit soort deegpakketjes. Overigens ook voor wraps, pasta, rijs en broodjes. Er bestaan geen restjes was ons betreft. Dat je eten achterhoudt als er visite komt ken ik want dat doen wij ook. En ook hier komt ook niemand ooit iets tekort!