Restjes: penne, camembert di bufala en capa negra

Restjes: penne, camembert di bufala en capa negra

Wel speciale restjes! We kregen namelijk cadeautjes. U raadt het al: camembert di bufala en capa negra. Van de medeblogger.

Een speciaal kaasje en een speciale worst. Het kaasje komt uit Italië en de worst uit Zuidwest-Spanje. Allebei bijzonder geschikt als ingrediënten voor een gecombineerde charcuterie- en kaasplank. Iets wat in het betere Nederlands gewoon een borrelplankje heet. Super lekkere buitenlandse specialiteiten, gewoon in Nederland te koop.

Dat gecombineerde plankje werd wel grotendeels opgegeten. Maar we hadden dus wat over. Niet veel, maar toch. Kwam gewoon doordat ik wat teveel borrelhapjes op tafel had gezet. Wat ermee te doen?

Nu past capa negra niet zo goed in een warme maaltijd wordt vaak gemeld. Dat zou komen omdat het naar verhouding veel vet bevat dat eruit wordt gebakken of gesmolten. Voeg je een saus toe, dan wordt dat vet opgenomen en blijft de smaak toch behouden.

Ook Franse camembert wordt vaak op kamertemperatuur gegeten, op toast, maar gebakken Franse camembert is ook een lekkere specialiteit. Daarom besloten de restjes mee te serveren in een warme pasta-maaltijd, maar wel de helft pas op het laatste moment toegevoegd.

Hoe speciaal zijn camembert di bufala en capa negra?

In plaats van uit Frankrijk komt deze camembert uit Italië. En het wordt gemaakt van waterbuffelmelk. Blijkbaar is de vraag naar echte mozzarella van waterbuffels niet groot genoeg om alle buffelmelk op te maken. Entree camembert di bufala. Gemaakt in die regio’s waar waterbuffels leven voor de mozzarella, met een puntje.

Camembert di bufala, toen het nog geen restje was.

Er zijn meerdere producenten en al is de vorm van het kaasje wel duidelijk, het gewicht kan verschillen, typisch, naar verluidt, is het 150, 250 of 300 gram zwaar. 1 van de huisgenoten vindt dat de Franse camembert niet te eten is, maar de Italiaanse camembert viel wel in goede aarde. Smaakt meer naar brie dan naar Franse camembert, met een aparte nasmaak. De ene camembert is de andere niet, het ene land is het andere niet!

Capa negra is een Spaans voor zwart vel; met vel als 1 van de vele betekenissen van het woord capa. De merknaam refereert naar de zwarte huid van een soort varkens, het Iberico varken. Het cadeautje betrof voluit geschreven Salchicon Iberico Cular Lonxcheado Capa Negra. Lekker luid geschreeuw op de verpakking met al die hoofletters. Een vacuüm gezogen verpakking. Dan blijft het ongeopend wel een klein jaartje goed in de koeling.

Salchichon Iberico Cular Lonxcheado Capa Negra laat zich vertalen als, gesneden Iberische worst in natuurdarm van Capa Negra.

Capa negra, toen het ook nog geen restje was.

En zo ziet het er ook uit. Een enigszins onregelmatig gevormde lange worst, in dunne plakjes gesneden.

Restjes speciale kaas en worst in een maaltijd met een restje penne. Is dat zonde van die worst en kaas?

Nog niet opeten (per portie)

  • 75 gram volkoren penne, uit Italië, over van eergisteren
  • 4 plakjes capa negra, ±8 gram, uit Spanje
  • ± 35 gram camembert di bufala, uit Italië
  • 1 afgestreken theelepel laospoeder, voor een gember-tintje, van onbekende oorsprong
  • 1 theelepel chipotle sauce, voor de pit, uit Mexico
  • 75 gram passata, voor een zuurtje, uit Italië
  • 40 gram vers geraspte comté bergkaas, toch nog iets Frans, met smaak

Aan het werk

Verhit een koekenpannetje met hoge wanden.

Snij de camembert in blokjes.

Leg de passata, chipotle sauce, laospoeder en geraspte bergkaas in de koekenpan. Al roerend door en door verhitten.

Voeg de helft van de worst en de helft van de camembert toe.

Roer er meteen de penne doorheen en laat die op halfhoog vuur, met een deksel op de pan, warm worden. Af en toe roeren.

Verdeel de warme penne over een bord en verdeel er vervolgens de resterende helft van de worst en camembert overheen.

Direct serveren.

Resultaat

Milde pasta maaltijd met glansrollen voor camembert di bufala en capa negra.

Want wij zijn sowieso dol op kaasjes gemaakt van (water)buffelmelk. En die capa negra is wel een zeer geslaagde versie van een Spaanse worst.

De helft van het smaakvolle vet van de worst verdeeld zich over en in de penne, en de helft van de camembert is superzacht. De worst en camembert bovenop blijft steviger en smaken ook ietsjes anders.

Restjes speciale kaas en worst in een maaltijd met een restje volkoren penne. Is dat zonde van die worst en kaas? Nou nee, als je de rest van de ingrediënten er op aanpast, blijft het speciaal.

 

2 gedachten over “Restjes: penne, camembert di bufala en capa negra

  1. Hoi BroeR, de beste maaltijden worden soms per ongeluk gemaakt, koken met kliekjes en restjes en wat creativiteit kan heerlijk zijn! Ik wens jou en Damten een heel goed 2023. Ik hoop dat er nog veel leuke blogs met interessante weetjes en feiten komen en natuurlijk lekkere recepten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *