Rode curry-soep met rijst en taugé

Rode curry-soep met rijst en taugé

Restjesdag. Een blik in de koelkast leert al snel dat er veel kleine beetjes zijn: wortel, tomaat, bouillon, taugé en rijst. En een verse kipfilet. Restjes lenen zich over het algemeen goed voor gebakken rijst of een soepje. In een tijd waarin veel thuis wordt gewerkt, vieren hier de toch al populaire soepjes hoogtij, niet in de laatste plaats omdat ze over het algemeen minder zwaar zijn en vaak uitpuilen van de groente. Meestal, niet altijd.

Thaise rode currypasta wordt vooral gebruikt om een curry van te maken, maar ook soep. De rode kleur komt uiteraard van pepers, gedroogde in dit geval. En flink veel. En andere typische ingrediënten zijn laos, limoengras, koriander, komijn, garnalenpasta en knoflook. Je kunt natuurlijk ook de currypasta zelf maken en in porties invriezen in de ijsblokjeshouder. Wellicht doe ik daar in de toekomst nog eens een poging toe, het is namelijk makkelijk te bewaren in de ijsblokjeshouder in de vriezer. Daar istie dus voor…

Voor nu dus currypasta uit een potje. Eventueel kun je nog wat smaakmakers toevoegen om het geheel op smaak te brengen, zoals fijngesneden kaffir limoen blaadjes en vers limoensap.

  • 2 + 1 el arachideolie
  • 1 ui
  • 2 tn knoflook
  • 2 el rode currypasta (niet afgestreken)
  • 2 tomaten
  • 1 winterwortel
  • 1 liter bouillon of water
  • 150 gr taugé
  • 1 blik kokosmelk
  • 300 gr rijst
  • 250 gr kipfilet

Bak de kipfilet rondom aan in twee eetlepels olie in een pan met dikke bodem.

Haal de kip uit de pan en zet opzij.

Snij de ui grof en bak deze in dezelfde pan glazig.

Snij intussen de knoflook fijn.

Snij de tomaten grof, verwijder de witte kern. Snij de wortel in schijfjes.

Als de ui glazig is, voeg dan de knoflook toe en bak deze een minuutje mee.

Voeg de tomaten toe en bak deze totdat ze hun structuur verliezen.

Voeg nu de currypasta toe en bak deze een minuut of twee mee.

Roer de wortel door het currymengsel en voeg vervolgens de bouillon en de kip toe. Breng aan de kook en laat 15-20 minuten pruttelen, totdat de kip gaar is. Haal de kip uit de pan en laat deze een beetje afkoelen. Zet het vuur onder de soep laag.

Was de taugé en blancheer deze twee minuten in een pan met kokend water. Laat de taugé uitlekken.

Voeg de kokosmelk toe aan de soep en laat deze nog vijf minuten zachtjes pruttelen.

Bak de rijst in een eetlepel olie in een koekenpan.

Voeg de taugé toe aan de soep en zet het vuur uit.

Pluk de kip en hou deze op een schaal apart.

Neem een soepbord of kom. Leg op de bodem van elke kom een handje kip. Vul  de kom vervolgens met soep naar behoefte. Schep in het middel van elk bord een flinke lepel rijst en serveer.

Variatie

Je kunt natuurlijk ook gewoon even rijst klaarmaken als je niet al een restje hebt. Heb je dat wel, bak deze dan even aan. Zo krijgt de soep net wat meer bite.

In plaats van geplukte kip kun je ook garnalen nemen. Even aanbakken en op het laatste moment toevoegen of gewoon een paar minuten mee laten pruttelen in de soep. Voeg ze dan toe als je de kokosmelk hebt toegevoegd en de soep weer pruttelt.

Voor een vegetarische versie bak je kort wat oesterzwammen en jonge shi-take. Voeg deze kort gebakken als laatste toe, bijvoorbeeld over de soep gestrooid.

 

2 gedachten over “Rode curry-soep met rijst en taugé

  1. Hoi Damten, ik vind de rode pasta niet zo lekker, met name door de garnalenpasta. Ik neem altijd de groene en gooi daar dan wat extra chilisaus of sambal door. Lekker zo’n soepje, kunnen we hier ook wel weer eens doen. Deze week staat er trouwens sajoer lodeh op het menu, ook soepig. Fijne zondag nog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *