Roerei met Stilton, champignons en tomaat

Roerei met Stilton, champignons en tomaat

Lunchtijd, en ik wil iets lekkers serveren. Even kijken dus wat ik aan materiaal heb. Mijn oog valt op de Stilton – “The King of English Cheeses” – we hebben het altijd in huis. De blauwe variant, met de sterke smaak en geur.

Volgens de Stilton Cheesemakers’ Association worden er elk jaar 1 miljoen Stilton kazen gemaakt. Een cilindrische kaas van ongeveer 8 kilo, waarvan je in onze winkels per keer meestal maar een klein stukje koopt van typisch rond de 180 tot 350 gram. Maar dat is dan wel een stukje smaak waardoor je normaal gesproken weinig Stilton nodig hebt in een gerecht, zeker in een recept als roerei. Hé, roerei met Stilton, dat wordt het!

De (kleine hoeveelheid) melk is strikt gesproken niet nodig, maar het maakt het roerei net iets luchtiger. Meer melk gebruiken maakt dat je langer moet roeren en resulteert voor mij in een te ‘waterig’ roerei.

Onderstaande hoeveelheid is voor 2 personen voldoende als lunchgerecht.

Nog niet opeten

Scrambled eggs

  • 2 eieren
  • 5 gram ongezouten boter
  • 10 ml melk

Smaakmakers

  • 8 kleine champignons
  • 4 cherry tomaatjes of 2 trostomaatjes
  • 4 gram Stilton
  • scheutje olijfolie

Aan het werk (5 + 2 minuten)

Gekoelde Stilton laat zich makkelijk raspen en verbrokkelen. Ik gebruik de ‘verkeerde’ botte kant van een schilmesje om de Stilton te raspen/brokkelen. Meestal bepaal ik de hoeveelheid op gevoel.

Laat de melk en verbrokkelde Stilton op kamertemperatuur komen. Snij intussen de tomaatjes in vieren, en laat deze goed uitlekken. Boen de champignons schoon en snij ze in tweeën. Ik vind hele champignons lekkerder dan schijfjes champignons, dus als de champignons heel klein zijn laat ik ze heel.

Mix de eieren met de melk in een kom kort totdat er een egaal mengsel ontstaat.

Pak twee anti-aanbakpannen en werk simultaan aan de roereieren en de smaakmakers.

Verhit wat olie in een hete pan en bak in 2 minuten de tomaten en champignons klaar onder af en toe roeren.

Verhit tegelijkertijd de andere pan op halfhoog vuur. Zet het vuur lager en laat vervolgens de boter smelten zonder dat de boter bruin wordt. Meng het eiermengsel nog een keer en giet het in de pan onmiddellijk nadat alle boter is gesmolten.

Zodra de eerste gestolde delen verschijnen, met een houten lepel de eieren rustig en zachtjes in beweging houden over de bodem van de pan. Roer steeds de gestolde delen los.

Meteen als alle vloeibare delen verdwenen, maar de eieren nog wel glinsteren, de pan van het vuur halen en de roereieren over de borden verdelen. De roereieren zijn dan net aan droog en nog luchtig. Als de eieren (net) te lang in de pan zitten verdwijnt die luchtigheid en lijkt het meer op elastiek als je aan een stukje ei trekt.

Voeg de tomaat, champignon en gebrokkelde Stilton toe, en serveer onmiddellijk.

Resultaat

Lekker op geroosterd brood met verse klein gesneden basilicum erop.

Variatie

Als je alleen het roerei gedeelte maakt van dit receptje voeg dan naar smaak wat peper en zout toe tijdens het mixen in de kom.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *