
Roergebakken eendenborst
Ik eet graag Chinees, met dank aan Fuchsia Dunlop. En Ken Hom. Dankzij beiden leerde ik wokken; op hoog vuur in korte tijd een gerecht bereiden. Heb je geen tijd om te koken? Ga wokken.
De Britse Fuchsia Dunlop kreeg grote bekendheid door haar boeken over de keuken van Sichuan. Sichuan Cookery is een aanrader voor iedereen die meer wil weten over Chinese kooktechnieken en gerechten uit Sichuan in het bijzonder. Het boek is meer dan alleen een verzameling recepten, dat maakt het sowieso leuk om te lezen.
De Chinees-Amerikaanse Ken Hom is misschien wel een van de bekendste Chinese koks. Spareribs frituren? Gewoon stomen. Dat was pas een openbaring. En via zijn kookboeken leerde ik DE truc: vlees marineren in een mengsel met maïzena. Veel gebruikt voor kip. De maïzena zorgt ervoor dat het vlees mals blijft door de sappen als het ware in te kapselen. Of je het vlees nu bakt, frituurt of pocheert, succes gegarandeerd. Ook kipfilet, doorgaans snel droog, blijft supermals. Het voorkomt in dit geval dat de eend uitdroogt, wat cruciaal is bij eendenborst.
Voor twee personen:
- 2 eendenborsten van 200 gr
- 1 + 1 el sojasaus light
- 1 el shaoxing
- 1 el sesamolie
- 1 el maïzena
- 3 tn knoflook
- 1 bosje lenteui
- 1 groene peper
- 1 rode peper
- 2 tl suiker
- 100 ml water
- 50 gr gezouten pinda’s
Snij de eendenborsten in dunne plakken van ongeveer 5 mm.
Meng een eetlepel shaoxing door de maïzena, zorg dat je geen klontjes hebt. Meng vervolgens 1 eetlepel sojasaus en de sesamolie er doorheen. Laat de eend hier een kwartiertje in marineren.
Snipper intussen de knoflook. Snij het wit van de lenteui in dunne ringen. En snij het groen diagonaal, hou apart. Ontdoe de pepers van de zaadjes en snij in dunne ringen.
Verhit de olie in een koekenpan met dikke bodem. Haal de eendenborst uit de marinade en bak de eend 2 minuten per kant. Hou de rest van de marinade intussen apart.
Haal de eend uit de pan en voeg de knoflook, het wit van de lenteui en de pepers toe. Roerbak een paar minuten totdat de ui en knoflook gaar zijn.
Voeg de tweede eetlepel sojasaus met de resterende marinade, suiker en water toe aan de pan en meng het met de rest.
Voeg de eend toe en roerbak nog een klein minuutje mee.
Haal de pan van het vuur en voeg de pinda’s toe. Roer het nog een keer om.
Strooi de groene delen van de lenteui over over de eend.
Serveer met witte rijst.
In plaats van het groen van de lenteui, kun je natuurlijk ook wat koriander verscheuren en dat eroverheen strooien.
2 gedachten over “Roergebakken eendenborst”
Hoi Damten, minstens een keer per week gaat hier de (Ken Hom) wok aan. Nooit met eend, wel met kip, tofu, tahoe of ei. Eend staat hier bijna nooit op het menu. Wokken doe ik wanneer ik voor mezelf kook, snel en goed voor kleine porties.
Onze wok wordt trouwens veel gebruikt, niet alleen voor Oosterse gerechten. De maïzenatruc ken ik ook van Ken, denk dat ik dat een keer op televisie heb gezien bij een van zijn BBC programma’s. Lekker simpel en snel recept heb je geschreven!
Wokken is perfect voor een snelle en toch gezonde maaltijd. Je zou hier overigens de eend kunnen vervangen door kip. Blijft lekker 🙂