Roergebakken varkenshaas met broccoli

Roergebakken varkenshaas met broccoli

Ik had wortels en broccoli in de koelkast. En omdat ik maar niks kon bedenken voor de broccoli, bedacht ik dat ik dan maar een Indiaas wortelsoepje ging maken. De afgelopen week was ik door drukte met werk wat minder geïnspireerd met eten. Meestal als ik bedacht dat ik nog wat moest eten, was het al na de klok van zeven. Veel broodmaaltijden deze week, met omelet, hamburgers of kaas. Weinig groente, anders dan rode paprika’s. Wel veel fruit, dat dan weer wel. Al was de laatste banaan door het warme weer bijna vloeibaar geworden, dus die heb ik maar laten gaan. Maar dat terzijde. Terug naar de broccoli. Vanmiddag om vijf over half vijf bedacht ik mij eindelijk wat ik met de broccoli ging doen: roerbakken met varkenshaas en eten met rijst. Soms kan het zo simpel zijn. De varkenshaas gemarineerd in oestersaus, sojasaus en shaoxing rijstwijn. En nog met een eenvoudig sausje. Kiddy-proof.

  • 250-300 gr varkenshaas
  • 5 ons broccoli, in kleine roosjes
  • 1 + 1 el oestersaus
  • 1 + 1 el sojasaus
  • 1 el shaoxing
  • 3 tn knoflook, fijngesneden
  • 3 lentui (alleen de harde delen) in stukken van 2 cm
  • 1 + 1 el pindaolie
  • sesamolie

Snij de varkenshaas in smalle reepjes en marineer het vlees minimaal een uur in 1 eetlepel oestersaus, 1 eetlepel sojasaus en 1 eetlepel shaoxing.

Verhit een eetlepel olie in een wok (of hapjespan) en roerbak het vlees gaar. Bak het niet te lang door, slechts een minuut of 2, anders droogt de varkenshaas snel uit. Zet het vlees apart.

Verhit een eetlepel olie in de wok, voeg de knoflook toe en als de geur vrijkomt voeg je de broccoli toe met de lenteui. Roerbak een paar minuten totdat het gaar is. Voeg eventueel een eetlepel water toe om wat stoom te genereren.

Voeg vervolgens het vlees toe en daarna een lepel sojasaus en een lepel oestersaus. Roer door tot alles goed warm is en besprenkel tot slot nog met wat sesamolie. Serveer met rijst. Het lijkt niet bijzonder, maar het is verrassend lekker. De combinatie van oestersaus, sojasaus en shaoxing is sowieso goud.

Een smaakvolle variant, bekend voor mensen die bij een goeie Chinees hebben gegeten, is de varkenshaas vervangen door grote garnalen. Eventueel met wat cashewnoten.

En de volgende dag opgebakken ook erg lekker, met een beetje Thaise chilisaus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *