Roodbaars met udon

Roodbaars met udon

Udon is een type noedel uit de Japanse keuken, gemaakt van tarwebloem, zout en water. Meest bekend is de dikke, elastische variant die hier vooral kant-en-klaar wordt verkocht in toko’s en intussen ook supermarkten. Een gedroogde variant die ook verkrijgbaar is in de meeste supermarkten is weliswaar heel smakelijk, met een mooie structuur, maar lijkt qua vorm meer op de bami van de Chinees. De kant-en-klare udon is veel ronder en ook bleker. En in het geval van udon geldt hoe dikker, hoe lekkerder. Lang vond ik het maar niks, kant-en-klare noedels, maar ik ben al een tijdje helemaal om.

Roodbaars is een mooie stevige vis die ook als je de filet in stukjes snijdt goed bij elkaar blijft. De smaak is zacht en zou licht smaken naar garnalen, wat verklaard wordt door het dieet van de vis. Filets kun je goed als geheel snel bakken of in stukjes pocheren, zoals in dit recept. Het is ook een heel geschikte vis voor de barbecue. Doe de filet samen met wat fijngehakte knoflook en een veeg sambal in aluminiumfolie en vervolgens een minuut of 10 boven de hete kolen. Een lekker alternatief voor de gedoodverfde hamburger of saté.

Is het barbecue-seizoen nog niet begonnen, dan is dit recept geschikt. Bovendien ook snel te bereiden. Paprika en winterwortel heb ik meestal wel in huis, beiden doen het namelijk goed in roerbakmaaltijden met noedels.

Voor twee personen

  • 2 roodbaars filets
  • 400 gr kant-en-klare udon
  • 1 el arachideolie
  • 1/3 rode paprika
  • 1/3 groene paprika
  • 7 cm winterwortel
  • 2 tn knoflook
  • 1 cm gember
  • 2 tl shaoxing
  • 1/4 tl witte peper
  • Snufje zout
  • 2 tl maïzena
  • 2 tl oestersaus
  • 1/2 tl sesamolie

Maak de vis droog met keukenpapier en snij de vis in stuk van ongeveer 3 cm.

Meng de peper met een beetje zout en los op in de shaoxing en de oestersaus. Zet apart.

Snij de paprika’s en wortel in dunne reepjes van zo’n 7 cm.

Snij de knoflook fijn en rasp de gember.

Breng een grote pan met ruim water aan de kook.

Besprenkel de vis met de maizena (ik gebruik een zeefje om klontjes te voorkomen) en hussel de vis even door elkaar. Door het gebruik van de maïzena wordt de vis als het ware ingekapseld en houdt het zijn vocht en smaak vast. Deze Chinese techniek heet ‘velveting’.

Doe de vis in de pan met kokende water en zet het vuur uit. Roer met een eetstokje gedurende twee minuten één kant op en giet het water daarna af met hulp van een vergiet.

Verhit een eetlepel olie in een wok of koekenpan.

Voeg de knoflook en gember toe en roerbak een seconde of 20.

Voeg de paprika’s en wortel toe en roerbak het geheel totdat de groenten beetgaar zijn.

Doe de noedels in de pan en roerbak ze een minuut of twee mee.

Voeg de oestersaus toe en een beetje sesamolie en roer goed om.

Doe de vis in de pan en roer voorzichtig om.

Klaar om te serveren!

 

2 gedachten over “Roodbaars met udon

  1. Hoi Damten, zonder de baars maar met tempeh of tofu op kip lijkt het me lekker. Ik heb nog nooit udon noedels gegeten, vind ze zo dik! Ik heb ooit wel eens een pakje gekocht en nooit opgegeten, dus ik weet niet eens of ik ze wel of niet lekker vind. Ik zal dan toch een keer overstag gaan en ze proberen, jij hebt het tenslotte ook gedaan! 😉

    1. Ze zijn idd dik, maar verwarmd hebben ze een mooie structuur. Truc is volgens mij ook niet teveel, maar goed in balans met groenten en eventueel een beetje vlees/vis/tofu/tempeh.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *