Salade met garnalen in rode-oliesaus

Salade met garnalen in rode-oliesaus

Het laatste zetje om weer te gaan bloggen was het foodblogevent van augustus 2011 gehost door Robin van Aziatische-ingrediënten.nl met als thema Aziatische salade. Dan had ik natuurlijk wel kunnen deelnemen zonder foodblog, maar dat is dan toch net niet echt. Het makkelijke was dat de salade minstens één Aziatisch ingrediënt moest hebben. Het lastige was dat het een salade moest zijn.

Af en toe eet ik wel eens een eenvoudige atjar van komkommer of een bak ijsbergsla met fijn gesneden peppadews en komkommer. Of soms wat jonge bladsla met wat zuur dat in de koelkast staat. Allemaal ’s ochtends vroeg bereid zonder daarbij veel na te denken. En bedoeld als lunchsnack  op kantoor. Maar verder eet ik zelden sla als maaltijd of bij de maaltijd. Genoeg groenvoer, warm of koud, maar weinig wat ik zelf typeer als salade. Grappig eigenlijk.

Onderstaand recept heb ik in varianten eerder gemaakt. De eerste keer lauwwarm met Shanghai bok choy, de tweede keer met jonge bladsla maar met warme gekookte garnalen. Dat laatste was het niet helemaal. Dit recept is eenvoudig en wèl lekker. Maar ja, alles met een rode-oliesaus is lekker.

 • 1 el arachideolie
 • 2 tenen knoflook
 • een stuk of wat grote garnalen, ontdarmd
 • 1 el chili-olie met stukjes
 • 1 el sojasaus light
 • 1/2 tl chinkiang azijn
 • 1/2 tl suiker
 • 1 lenteui
 • een handvol jonge bladsla
Lunch
Salade met garnalen in rode-oliesaus

Snij de knoflook fijn en bak ze een seconde of 15 in niet te hete olie. Voeg vervolgens de garnalen toe en roerbak ze gaar. Laat ze afkoelen.
Meng de chili-olie met de sojasaus, azijn en suiker. Meng het met de garnalen, goed doorroeren zodat de garnalen volledig bedekt zijn. Leg een handje sla op een bordje en de garnalen er boven op. Giet de rest van de saus over de garnalen. Garneer met in fijne ringetjes gesneden lente-ui.

Lekker bij een freestyle noedelsoepje als lunch. En zo is beter dan dat je de rode-olie gewoon naar binnen lepelt.

[Edit] Klik hier voor de verbeterde versie 🙂

 

10 gedachten over “Salade met garnalen in rode-oliesaus

 1. Nee, het is het potje van Lee Kum Kee. Die van Way-On ben ik ook nog niet tegengekomen, maar daar ben ik wel benieuwd naar.

  En jouw recept voor chili-olie staat nog op het to-do-lijstje. Weet ook wel zeker dat de chili-olie met sichuanpepertjes nog lekkerder is.

  (En waarom dat plaatje niet wil is mij niet helemaal duidelijk. Ik dacht dat het kon, maar… Eens kijken of ik dat kan fixen ergens in de 10.000 instellingen)

 2. Op veel blogs kan dat niet hoor, een plaatje plakken. Toevallig op de mijne wel. Gelukkig, want ik ben dol op plaatjes. 🙂

  Die Way-on hebben ze bij Wah Nam Hong, maar ja, die hebben ze niet in Utrecht.
  Ik had tot nu toe nog nooit een kant-en-klare chili olie gevonden die ik lekker vond. Op de een of andere manier vind ik veel olies al heel snel een naar, ranzig smaakje hebben. Wat betekent dat ik het ook niet gauw koop. Maar dat potje way-on kon ik niet laten staan omdat het Sichuan chili olie is. En wonder boven wonder, het smaakt heerlijk. Ik hoorde van iemand op flickr dat hun “gewone” chili olie ook lekker is. Ze hebben een stuk of 4 varianten. Die zal ik ook eens proberen. En dan meteen die van Lee Kum Kee erbij.

  1. Gelukt, heb de plaatjes alsnog toegevoegd! Voor de volgende keer, zie het regeltje onder de submit-button.

   Ik werk in Rotterdam-Alexander, dus een tripje naar Wah Nam Hong is een kleine moeite 🙂
   Overigens heb ik dat vaak ook wel met olie. Chili-olie is wel een beetje de uitzondering.Maar ik heb ook wel eens chili-olie gehad, die ik na één keer gebruik toch echt weg heb gedaan.

  1. Dank je! Ben niet heel erg van de salades, behalve dus free-style in een bakje voor op kantoor 🙂 Deze kan ook nog wel wat opgetuigd worden, bijv. met glasnoedels bedacht ik mij later.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *