
Samosa rolletjes uit de oven
De meeste mensen zullen ze wel kennen, die gefrituurde driehoekige deeghapjes van bloem met aardappel, wortel, een paar verdwaalde doperwten en kruiden. Samosa heet het en je kunt er van blijven eten. Te serveren met een chutney of frisse raita of gewoon zo.
Het wordt vooral veel gegeten in India, Pakistan en Bangladesh, maar ook in het Midden-Oosten en Afrika. En door de Indiase diaspora ook in Suriname en uiteraard Groot-Brittannië. Zeg maar gerust de hele wereld. En meestal dus gefrituurd.
Frituren, het hoeft echt niet in liters olie, doe ik zo weinig mogelijk. Wanneer het recept er echt om vraagt, wil ik het nog wel doen met een laagje olie van een centimeter. Maar liever zoek ik een alternatief in de oven. Dat betekent soms ook een creatieve aanpassing in het recept. Een hapje als samosa laat zich met het normale deeg niet goed bereiden in de oven, maar dat verandert als je filodeeg gaat gebruiken. “Ja, maar bladerdeeg dan?” Dat kan inderdaad, maar vind ik persoonlijk minder geslaagd dan de filodeeg-variant die veel knapperiger en luchtiger wordt.
Samosa hoort eigenlijk driehoekig te zijn, het woord samosa is namelijk afgeleid van het Perzische sanbosag (سنبوسگ), hetgeen driehoekig gebakje betekent. Hoewel je met filodeeg natuurlijk mooie driehoekige hapjes kunt maken, zijn de rolletjes net iets makkelijker te maken met het fragiele filodeeg. Als je toch trouw wilt blijven aan de driehoekjes, dan kun je bladerdeeg gebruiken.
De bereiding
Voor ongeveer 12 rolletjes:
- 2 el olie
- 1 middelgrote ui, gesnipperd
- 3 tn knoflook, fijn gesneden of geperst
- 3 cm gember, geraspt
- 2 kleine aardappelen, in blokjes gesneden
- 1 winterwortel, in blokjes gesneden
- 1/2 tl gemalen komijn
- 1/2 tl gemalen korianderzaad
- 1 tl garam masala
- 1 tl chilipoeder (optioneel)
- Handje doperwten
- Zout
- Vellen filodeeg
- Arachideolie of ghee
Voeg voor een pittige variant chilipoeder toe, laat het anders weg. Ze gaan er niet minder om smaken.
Bak de ui goudgeel in de olie. Laat vervolgens de knoflook en gember even meebakken tot ze goed beginnen te geuren.
Voeg de specerijen toe en bak deze onder voortdurend roeren een minuutje mee.
Voeg nu de aardappel en de wortel toe met een paar eetlepels water. Roer goed door en zet het vuur middelhoog. Doe een deksel op de pan en laat de aardappel en wortel in 15-20 minuten gaar worden. Roer af en toe om en voeg als het droog dreigt te bakken nog een eetlepel water toe. Voeg na 12 minuten een handje doperwten toe. Aan het eind te veel vocht? Even het vuur hoger om het overtollige vocht te laten verdampen. Pas op dat het niet aanbakt. Breng op smaak met een beetje zout.
Ik gebruik filodeeg uit de koeling van de Turk of de Marokkaan, meestal hebben die een heel groot formaat. Ze zijn makkelijk tot een handzaam formaat te knippen. Mijn samosa vellen zijn dan 20×30 cm, zodat je uiteindelijk rolletjes van ongeveer 12 cm krijgt.
Verhit de oven voor op 180 graden.
Leg een vel van 20 bij 30 voor je op het werkblad. Kwast deze in met olie of gesmolten ghee.
Leg een laag vulling (ongeveer 1 1/2 eetlepel) op 3 cm van de korte onderzijde. Vouw de onderste strook over de vulling en rol een keer om. Vouw nu de buitenste zijden naar binnen en rol het nu verder op. Leg de samosarol op de naad op een bord. Maak nu de rest van de rollen.
Als je klaar bent, leg je de rollen op een vel bakpapier en plaats de bakplaat in het midden van de oven. In 15-20 minuten zullen ze goudgeel en knisperend zijn.
Lekker als lunch hapje bij een kom linzen- of kikkererwtensoep.
Vers uit de oven zijn ze natuurlijk het lekkerste, maar je kunt de samosarollen ook een dag van te voren bereiden en ze na afkoelen in een gesloten bakje in de koelkast bewaren. Verwarm ze de volgende dag 5-7 minuten op in de oven. Ze zijn dan wel iets minder knapperig, maar de smaak is er niet minder om.
2 gedachten over “Samosa rolletjes uit de oven”
Ik heb al tijden een ovenloempia op mijn ‘nog maken’ lijstje staan. Maar nu ga ik zeker weten eerst een ovensamosa maken! Geen kleintjes, maar een grote zodat ik er een maaltijd van kan maken. Lekker, krijg er al trek in als ik het lees!
Ovenloempia. *check*