
San Bei Ji, Three Cup Chicken
Sanbeiji (ook geschreven als San Bei Ji) komt oorspronkelijk uit China en wel uit de provincie Jiangxi. Het betekent ‘Drie kopjes kip’, oftewel ‘Three Cup Chicken’ zoals het vooral bekend is in de westerse wereld. Het slaat op de verhouding sesamolie, sojasaus en rijstwijn, nl. 1:1:1. Dat er sprake is van een kopje, geeft al aan dat in principe gaat om een grote hoeveelheid vlees, waarschijnlijk een hele flinke kip.
Echter geen van de recepten die je zult tegenkomen op het internet laat je echter zulke grote hoeveelheden gebruiken. De meeste recepten hebben zelfs andere verhoudingen dan de genoemde 1:1:1. Het staat ieder dus vrij om het gerecht naar smaak aan te passen.
Het gerecht werd door de Hakka, een van de etnische bevolkingsgroepen in China, geïntroduceerd in Taiwan, waar het heel populair werd. Het verschil tussen de Chinese en Taiwanese versie is het gebruik van Thaise basilicum in Taiwan in plaats van lenteui. Zo maak ik tenminste op uit de wirwar van recepten op het internet. En ja, weer zo’n recept waar elk huishouden zijn eigen draai aangeeft. De grote overeenkomst is het gebruik van een aardewerken pot. Maar als goede tweede is daar de vertrouwde wok.
Thaise basilicum heb ik nooit in huis als ik het nodig heb. Heb je wel Thaise basilicum in huis, dan voeg je de blaadjes aan het eind toe, niet eerder.
In tegenstelling tot de meeste kipgerechten die ik maak, gebruik ik voor Sanbeiji kipfilet, waar kippendijen gebruikelijker zijn of zelfs kippenvleugels gebruikt worden. Ik doe dat vooral om een wat minder vet gerecht te krijgen.
Aziatische sesamolie is geroosterd en niet geschikt om te bakken. Het verbrandt snel. Europese sesamolie is niet geroosterd en kan daardoor beter tegen hogere temperaturen. Gebruik je toch Aziatische sesamolie, zoals ik, hou de temperatuur dan laag. In een wok bereik je makkelijk en snel hoge temperaturen, hou daar rekening mee. Gebruik eventueel een kleine koekenpan.
Ingrediënten
- 6 ons kipfilet, in blokjes van ongeveer 2 cm
- 2 el sesamolie
- 5 cm gember, in dunne plakken
- 10 tn knoflook, grof gehakt
- 2 el sojasaus light
- 1 el sojasaus dark
- 1 tl chilivlokken (optioneel)
- 4 el shaoxing rijstwijn
- 1 el suiker
- 1 puntpaprika in reepjes gesneden
- 3 lenteui, in stukken van 2 cm, wit en groen gescheiden
Breng een pan water aan de kook. Doe de kip in het kokende water en zet het vuur uit. Roer het vlees los met twee eetstokjes. Na een minuut giet je de kip af en zet het apart.
Verhit in een pan op laag vuur de sesamolie en voeg de gember toe. Roerbak een minuut of twee en voeg dan de knoflook toe.
Blijf roerbakken en als de knoflook begint de geuren voeg je de kip toe en roerbak deze een minuutje mee.
Voeg vervolgens de rijstwijn, sojasaus en suiker toe. Wil je een pittige versie, voeg dan een theelepel chilivlokken toe.
Roer alles goed door en dek de pan af. Hou het vuur laag en laat de saus zachtjes pruttelen en de kip garen in 5 minuten.
Voeg de paprika met de witte delen van de lenteui toe en laat dit een paar minuten mee pruttelen.
Verwijder de deksel en laat de saus helemaal inkoken tot het vocht verdampt is en de saus opgenomen door het vlees.
Hou een handje groene delen van de lenteui achter en voeg de rest, eventueel met de blaadjes Thaise basilicum, aan het vlees mengsel toe en roer het door elkaar. Strooi het handje groen van de lenteui over het geheel.
Serveer met witte rijst en bijvoorbeeld geroerbakte paksoi.
Eén gedachte over “ San Bei Ji, Three Cup Chicken”
Ik heb gisteren een chinese kool gekocht bij de super, had er trek in én was in de aanbieding. Had alleen nog geen idee wat ermee en erbij te doen. Nu wel! Dank, dat wordt smullen van de week!