
Saoto, Javaanse kippensoep uit Suriname
Soepie? Eentje die niet snel verveelt, de Surinaamse saoto. Veelzijdig en vullend.
Met de komst eind negentiende eeuw in Suriname van Javaanse arbeiders werd ook de Indonesische keuken geïntroduceerd. Veel van de gerechten kregen door de jaren heen een Surinaamse draai. Zo werd Soto dus Saoto, Javaanse kippensoep, maar dan Surinaams.
De beide soepen verschillen enigszins van elkaar, genoeg eigenlijk om toch een heel andere soep te krijgen. Zo ontbreken in de Surinaamse versie de kemirinoten en de kurkuma. En in plaats van rijstmie wordt rijst gebruikt. De rijstmie is niet helemaal verdwenen trouwens, maar wordt gefrituurd en samen met gebakken uitjes en aardappelsticks over de soep gestrooid. En als sambal Surinaamse Javaanse sambal. Altijd goed om je gasten van te voren even te waarschuwen!
Belangrijk verschil is ook dat soto wat zoeter is, terwijl saoto zouter is. Dat komt uiteraard door de bouillonblokjes. Want hoewel je de bouillon voor beide soepen op vergelijkbare wijze maakt, mogen in de Surinaamse versie de bouillonblokjes niet ontbreken. Zelf kies ik voor de zoutarme variant.
En zeg nou zelf, zo’n soep is toch gewoon een feestje aan tafel?
Voor de bouillon
- 2 el arachideolie
- 2 kipfilets
- 2-3 kleine uien
- 3 tn knoflook
- 4 cm laos
- 1 stengel sereh
- 2 blaadjes Indische laurier of 2 kerrieblaadjes
- 3 pimentkorrels
- 2 blokjes kippenbouillon
- 2,5 liter heet water.
Verhit de olie in de pan en bak de kipfilets rondom aan. Haal ze vervolgens uit de pan.
Snij de ui en knoflook grof. Voeg eerst de ui toe, tot deze glazig is, en vervolgens de knoflook. Bak even mee, voeg daarna de rest toe en bak een minuut of twee mee.
Doe de kip weer in de pan en tot slot het water. Breng het aan de kook en laat de kip in 20 min zachtjes garen. Haal de kip weer uit de pan en laat de bouillon nog een uurtje zachtjes koken.
Voor de vulling/topping
- 250 gr jasmijnrijst of Surinaamse rijst
- 250 gr taugé
- 2 winterwortels
- 1/2 bosje selderij
- Gebakken uitjes
- Gefrituurde rijstmie
- Ongezouten aardappelsticks
- 4 gekookte eieren (1 p.p.)
- Javaanse sambel
De gefrituurde rijstmie kun je uiteraard zelf maken, evenals de aardappelsticks, maar je kunt ze ook kant-en-klaar kopen bij de toko, samen met de gebakken uitjes in een zakje. Net zo makkelijk. De aardappelsticks van de supermarkt zijn gezouten, die zou ik niet kiezen.
Kook de rijst gaar.
Pluk de kipfilet en scheur in reepjes.
Kook de eieren 8 minuten en pel ze als ze zijn afgekoeld.
Snij de wortels in diagonale plakken en laat ze 15 minuten meekoken met de bouillon.
Was de taugé en blancheer deze een minuutje in kokend water.
Verdeel de kip, rijst en taugé over vier kommen en voeg bouillon toe. De ingrediënten moeten nét onder staan. Leg in elke kom twee halve eieren.
Doe de overige ingrediënten in schaaltjes, zodat iedereen zelf de toppings op de saoto kan doen.
2 gedachten over “Saoto, Javaanse kippensoep uit Suriname”
Hoi Damten, net als bij Italianen waar iedere mama haar eigen ragu recept heeft is de soto natuurlijk ook bij ieder gezin anders. Maar dat het een heerlijke soep is staat buiten kijf! Hier staat ie in ieder geval regelmatig op het menu. Zelf gemaakt of van een goede warung of toko. Leuk dat ik nu ook weet dat er verschil is en dat je dat kan zien aan de schrijfwijze.
Lekker inderdaad. De soto is wat meer werk, terwijl je de saoto wat makkelijker maakt voor mijn gevoel.