
Saucijzenbroodjes
Veel makkelijker wordt het volgens mij niet: saucijzenbroodjes. BroeR eet overigens liever een geen-saucijzenbroodje, wat ik overigens prima snap. Zelf maken is makkelijk, mits je voorverpakte bladerdeeg uit de vriezer of de koeling gebruikt. Wil je zelf bladerdeeg maken, dan wordt het een iets complexer verhaal.
Mijn eerste saucijzenbroodje at ik waarschijnlijk in Deventer. Als ik met mijn moeder in de stad boodschappen aan het doen was en we langs de HEMA liepen, vroeg ze of ik een saucijzenbroodje wilde. Welke puber zegt daar nee tegen? In mijn vega-jaren at ik overigens seitanbroodjes, te verkrijgen bij de groene winkel in het dorp waar ik woonde. Seitan is een Japanse uitvinding en feitelijk niets anders dan een bonk gluten, op smaak gebracht in een bouillon van sojasaus, kombu en gember. En perfect als vervanger van vlees in de saucijzenbroodjes. Ook toen ik weer vlees begon te eten, at ik nog wel eens een seitanbroodje. Intussen kom ik er niet meer in de buurt en eet ik een paar keer per jaar een saucijzenbroodje. Wees gerust, saucijzenbroodjes zijn nooit deel uit gaan maken van mijn schijf van vijf. Maar af en toe is het best lekker, vooral als je in de voorjaarskou buiten aan het werk bent en behoefte hebt aan iets warms en hartigs. Probleem is alleen dat veel saucijzenbroodjes helemaal niet lekker zijn. Zompig en klef of droog en flauw. De saucijzenbroodjes die tegenwoordig in de bakken liggen bij de meeste supermarkten laat ik graag links liggen. De lekkerste broodjes haal je, denk ik, bij de bakker, al zit daar uiteraard ook wel verschil tussen. Zelf maken is makkelijk en helemaal als je de vierkante plakjes diepvriesbladerdeeg gebruikt. Het leuke is natuurlijk dat je kan variëren met je gehakt en vooral met je smaakmakers. Ik ben zelf overigens wel benieuwd hoe de broodjes zouden smaken met bonenpuree of refried beans, eventueel met wat kaas…
- 10 plakjes bladerdeeg
- 350 gram half-om-half of rundergehakt
- 1 ei (+ 1 ei extra)
- 1 el sambal oelek of brandal
- 2 el kecap manis (ABC of Bango)
- (evt. 2 uitgeperste teentjes knoflook)
- panko (Japans paneermeel)
- kommetje water
Het toevoegen van zout en peper is hierbij niet nodig.
Haal de bladerdeeg uit de vriezer en leg de plakjes bladerdeeg uit en laat ze ontdooien.
Meng het gehakt met een ei, de sambal en de kecap. Voeg eventueel knoflook toe. Voeg nu zoveel panko toe totdat je geen plakkerige massa meer hebt. Zo’n drie of vier volle eetlepels panko zou genoeg moeten zijn. (Gewoon paneermeel is veel compacter dan panko, dus zal je mogelijk minder nodig hebben.)
Verdeel het gehakt in tien porties. Rol een portie tussen je handen tot een worstje (dat hoeft heus niet al te keurig) en leg het net naast het midden op een plak bladerdeeg. Smeer wat druppels water op de rand van het deeg en vouw de andere kant over het gehakt heen en druk het licht aan.
Als je alle broodjes hebt gemaakt, klop je het overgebleven ei en smeert dit een beetje over de bovenzijde van de saucijzenbroodjes.
20 tot 25 minuten in een voorverwarmde oven op 200-220 graden en klaar! Laat je broodjes afkoelen en doe ze in bakjes in de vriezer. Oh ja, vergeet er niet eentje of twee te proeven!
Eén gedachte over “ Saucijzenbroodjes”
Wat leuk toch weer! Als wij vroeger (jaren 70) met mijn ouders naar ‘de stad’ gingen – Rotterdam of Den Haag – dan gingen we nooit echt lunchen, dat was toen nog niet zo normaal als nu. Maar wij gingen wel altijd wat drinken bij de Hema en dan aten we er een saucijzenbroodje! Ik heb er nadien nog wel eens een gegeten toen ik in Engeland woonde, maar nu eet ik ze nooit meer. Ik eet grotendeels vegetarisch en vind de herinnering eraan nu genoeg. Leuk artikel weer! Groet Nicolet