Schijfjes maaltijd: wortel, chorizo en orecchiette

Schijfjes maaltijd: wortel, chorizo en orecchiette

Een tijdje geleden, in december 2020, stond in Engelse kranten dat Nigella Lawson weer eens voor opwinding had gezorgd op het eiland. Dit keer door haar opmerking over in schijfjes gesneden wortel. Terwijl ze kip met orzo, prei en wortel aan het maken was, meldde ze: “I have been quite open about my prejudices over the years, but let me just say again, that I find carrots cut into rounds infinitely depressing, so it’s always batons for me.

Wat zegt ze nu eigenlijk? Een prejudice is een vooroordeel, een mening die niet op feiten, kennis, ervaring of waarneming is gebaseerd, en daarom niet rationeel is. Noem een niet op feiten gebaseerde mening een alternative fact en je komt uit in een ander deel van de wereld, wat verder weg nog. Vooroordelen moet je mijden.

Lawson meldde ook dat ze de wortels in baton vorm snijdt. Een echte baton(net) is een rechthoekig blok met een lengte van ongeveer 6 centimeter en een breedte en hoogte van maximaal 1 centimeter. De batons van Lawson zijn dat niet. Haar batons zijn in de lengte in vieren gesneden wortels met de rondingen er nog aan, zo te zien rond de 4 centimeter lang; ze zijn zeker niet als een rechthoekig blok uit een wortel gesneden. Nep batons, ook dat nog.

Schijfjes zijn gewoon lage cilinders. Waarom zou een lage cilinder depressief maken? Het kan niet de cilinder vorm zelf zijn, want haar in stukken gesneden prei zijn cilinders van een paar centimeter lengte. Die ronde vorm kan het dus niet zijn. Dan moet het haast wel de lengte van de cilinder zijn die haar vooroordeel voedt. Schijfjes wortel vind ze niets. Nu ken ik haar oeuvre niet – geen van haar boeken staat in onze boekenkast – maar bijvoorbeeld radijsjes snijdt ze wel in schijfjes. Depressief makende schijfjes wortel: het is allemaal niet rationeel.

Voer voor psychologen. Maar daardoor wel speciaal geïnspireerd: een schijfjes maaltijd. Wel minimalistisch met maar 5 ingrediënten plus water.

Nog niet opeten

  • 300 gram orecchiette pasta
  • 80 gram chorizo de la Pamplona
  • 4 bospenen
  • 200 gram passata
  • klont ongezouten roomboter

Orecchiette pasta zijn bijna-schijfjes; er zit een deukje in. Deze kwam het dichtste bij schijfjes, zonder de pasta zelf te maken.

Allemaal rauwe schijfjes: game on

Door de aanwezigheid van chorizo geen andere kruiden toegevoegd. Ook geen basilicumblaadjes, want die zijn niet schijfvormig.

Aan het werk

Actie in 1 kookpan en 2 koekenpannen.

Breng water aan de kook en kook de pasta volgens voorschrift al dente, typisch in 9 tot 12 minuten, afhankelijk van het merk.

Snij de wortel in schijfjes! (Roer)bak ze 10 minuten op matig vuur in een flinke klont ongezouten roomboter. Af en toe omdraaien. Daarna op een vel keukenpapier leggen om de overtollige boter te verwijderen.

Verwijder het velletje van de chorizo en snij deze dan in dunne plakjes. Op laag vuur in een droge koekenpan verhitten. Na een paar minuten komt het vele vet vrij, dan zijn ze klaar. Regelmatig omdraaien; chorizo bakt snel aan en wordt dan zwart. Willen we niet.

2 minuten voordat de pasta klaar is, de chorizo uit de pan halen en op een bordje leggen. Het vet afgieten en bewaren in een afsluitbaar potje voor een volgende geschikte maaltijd: gratis extra smaak! Te gebruiken in plaats van roomboter of een olie.

Op de bodem van de koekenpan blijft altijd nog wat chorizo vet achter. Daar de passata al roerend in verhitten. Het vet hecht zich aan de passata; extra smaak. Dan 2 eetlepels van het kookvocht, van de pasta, toevoegen en mengen.

De pasta afgieten en meteen het tomatenmengsel erdoor roeren. Daarna de wortels en de chorizo erdoor mengen.

Direct serveren.

Resultaat

Met de ingrediënten is natuurlijk niets mis. Vooral de chorizo bepaalt hier de smaak, en veel van het vet zit daar niet meer in. Ik durf het alleen niet een vetarme maaltijd te noemen. De bite komt daarnaast van de wortelschijfjes. De tomatensaus heeft zich vooral gehecht aan de pasta.

Allemaal schijfjes, inclusief carrots cut into rounds!

Lekkere maaltijd, vooral leuk doordat je ongewild aan de opmerking van Nigella Lawson moet denken.

 

Eén gedachte over “ Schijfjes maaltijd: wortel, chorizo en orecchiette

  1. Hoi Broer, Nigella weet hoe ze de mensen over haar moeten laten praten, dat is een ding dat zeker is. Of het nu haar huwelijk is, haar gewicht of haar manier van wortels snijden! Ik heb haar boeken ook niet, wel de tv-series gezien. Ik moet wel een beetje om haar lachen. Ik ben ook voer voor psychologen, want ik houd er niet van om alles in dezelfde vorm te snijden en op mijn bord te hebben! Eenvoudig maar lekker maaltje lijkt me dit. Komt op het lijstje voor een dag waarop we snel wat in elkaar moeten draaien, alle ingrediënten zijn hier altijd op voorraad. Chorizo meegenomen uit Spanje in de vriezer blijft al jaren goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *