Sconezone: een calzone van scone-deeg

Sconezone: een calzone van scone-deeg

Voor ons vrij triviaal, want in Engeland gewoond. Wil je net als Kevin Brown, Agent K in de film Men in Black, weten welke rariteiten, gekke en/of bijzondere dingen er gebeuren in je woonomgeving: blader door de tabloids! Nieuws dat ‘normale’ kranten niet haalt. Wel je gezond verstand blijven gebruiken na het lezen.

Scots bakery creates Sconezone – a cross between a scone and a calzone. Zo werd het in mei 2021 als groot nieuws aangekondigd in een aantal Britse tabloids. Bedacht door John Moor in zijn Johns Scone Mad bakkerij in Perthshire, Schotland. Geserveerd in 3 restaurants, waaronder Mhor Coffee House. Gevuld scone-deeg in 4 hartige variaties: 1) chorizo, tomaat, rode ui en chili, 2) black pudding met cheddar en lente-ui, 3) ham met cheddar en zoete chili-saus, en 4) feta, zongedroogde tomaat, olijven, zoete paprika en kruiden. Moor werkt in Schotland, hij heeft volgens eigen zeggen ook wel eens een sconezone met haggis vulling gemaakt. In zijn bakkerij zijn er inmiddels nog 4 vullingen bij gekomen: 5) harde Italiaanse kaas, knoflook en kruiden, 6) pittige kaas en jalapeño, 7) bacon en stroop, en 8) Duitse worst, lente-ui en bieslook. De ham en kaas versie lijkt van het menu van de bakkerij verdwenen.

Dat je scone-deeg voor iets anders dan scones kan gebruiken hadden wij op Reutel al veel eerder gepubliceerd als scoonbroot met een hartige vulling, in 2018. Ook scone-deeg gevouwen over een hartige vulling, maar dan rond en met een gat in het midden en niet in de halve maan vorm van een calzone. De hartige vulling was: 9) Parmaham, Gruyère kaas, uien, zwarte olijven, tomatensaus, Dijon mosterd en oregano.

Wij zijn liefhebbers van scones en van calzone, dus na het lezen van het krantenartikel was al besloten dat er sconezone gemaakt moest worden. Het recept is geheim, maar hoe moeilijk kan het zijn. Scone-deeg maken en uitrollen tot pizza formaat. De helft beleggen en dan het deeg als bij een calzone eroverheen draperen en aan de rand stevig aandrukken. Simpel. Alleen nog over de vulling nadenken.

9 al bedachte combinaties van ingrediënten om uit te kiezen. Na lang nadenken toch maar gewoon een mix van de vullingen 3) en 9) genomen, met als toevoeging een snufje uienpoeder.

Nog niet opeten (voor 2 personen)

Voor het scone deeg

  • 180 gram zelfrijzend bakmeel
  • 40 gram koude ongezouten roomboter
  • 40 milliliter koude karnemelk
  • 1 afgestreken theelepel baking soda
  • snufje zout

Voor de vulling (zelf aan te vullen natuurlijk)

  • 75 gram al gekookte beenham, in reepjes
  • 60 gram pittige extra sharp Cheddar kaas
  • 100 gram ricotta
  • 16 maiskorrels
  • 4 zwarte olijven
  • 1 afgestreken theelepel oregano
  • snufje uienpoeder
  • vers gemalen piment

Voor de topping

  • 1 klein ei

Aan het werk (30 + 20 minuten)

Zeef de bloem in een kom. Meng er het zout doorheen. Wrijf de boter erdoorheen met de vingertoppen tot het op broodkruimels lijkt. Meng er de karnemelk en baking soda doorheen. Kneed het deeg heel licht tot een deegbal. Verpak het in huishoudfolie en leg het tot gebruik in de koelkast.

Verwarm de elektrische oven voor op 190°C en leg bakpapier op een bakplaat.

Rasp de Cheddar kaas. Houd een eetlepel kaas apart (voor de topping straks).

Ontpit de olijven en snij ze in kleine stukjes. Meng de oregano en piment door de ricotta.

Maak een cirkel van het deeg door eerst met je handen het deeg vanuit het midden duwend plat te maken en dan zonder al te veel druk het deeg verder tot een grotere cirkel vormen, met een diameter van ongeveer 22 centimeter. Een bord omgekeerd op het deeg leggen en het deeg netjes rond afsnijden. Restant deeg omvormen tot een klassieke scone en meebakken straks.

Splits het ei. Smeer het deeg in met een dunne laag losgeklopt eiwit zodat het deeg wordt afgesloten van de vulling. Restant eiwit samen met de dooier loskloppen.

Verdeel de beenham over de helft van het deeg. Verdeel daar het ricottamengsel overheen. Bestrooien met de geraspte kaas. Verdeel hier de olijven over.

Maak de randen van het deeg nat met een klein beetje water. De kale helft van het deeg voorzichtig over de vulling draperen. Beetje aandrukken aan de randen en dan de randen wat naar binnen duwen.

Smeer de bovenkant dun in met het losgeklopte ei. (Restant aan ei bakken in een koekenpan, als tussendoortje.)

Strooi het restant van de geraspte kaas over de bovenkant.

Bakken in de oven voor 20 minuten.

Resultaat

Knapperige, goudbruine scone met een goudgele kaastopping en een zachte vulling.

Geinig ding wel, als lunch, die sconezone.

Variatie

Scoonbroot met een hartige vulling, dus.

2 gedachten over “Sconezone: een calzone van scone-deeg

  1. Broer, wat een goed idee!! Beter goed gejat etc…. Krijg er meteen heel veel trek in, en jammer voor al die Italianen die zich nu vast omdraaien in hun graf! 😉

    1. Extrapolerend van wat ik hoor van onze Italiaanse vrienden, denk ik dat ze in Italië vooral geïnteresseerd zijn in hun eigen recepten en minder in wat mensen uit andere landen met Italiaanse vormen en ingrediënten doen. Ze kiezen hun ergenissen.

      Zolang je het niet serveerd … .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *