Seroendeng

Seroendeng

Seroendeng kent iedereen die wel eens bij een Indonesisch restaurant komt of zelf Indonesisch of Indisch kookt. Je kunt het kopen in een potje in de supermarkt (ik zeg: niet doen) of bij een goeie toko. Leuker is het om het zelf te maken. Je kunt het dan bovendien aanpassen aan je eigen smaak en voorkeur. Seroendeng strooi je over je witte rijst, maar kan ook over je soto. Een seroendeng is ietwat zoet door de toevoeging van palmsuiker, maar echt lekker wordt het naar mijn smaak door de toevoeging van gedroogde rode pepers of een sambal.

Het belangrijkste ingrediënt van seroendeng is kokos. Het lekkerste schijnt het gebruik van vers geraspte kokos te zijn, maar ik neem eerlijk gezegd altijd gedroogde kokos. Aan de kokos kun je allerlei ingrediënten toevoegen, vaak zijn dat gedroogde specerijen als ketoembar (gemalen korianderzaad), djinten (gemalen komijnzaad) en laospoeder. Zelf vind ik het lekker om ui aan het mengsel toe te voegen. Deze seroendeng blijft dan ook iets vochtig en is minder lang houdbaar dan een seroendeng die alleen maar uit gedroogde ingrediënten bestaat. In geval van seroendeng lost dat probleem overigens meestal zichzelf op, aangezien de voorraad hier binnen een paar dagen vaak wel op is. Zeker als er hongerige eters aanschuiven.

  • 1 el olie
  • 1 kleine ui, fijn gesnipperd
  • 1 tn knoflook, geperst of heel fijn gesneden
  • 250 gr gedroogd kokos
  • 1 tl korianderzaadjes
  • 1 tl komijnzaad
  • 1/4 tl laospoeder
  • 2 gedroogde rode pepers
  • 1 el palmsuiker (of rietsuiker)

Maal de korianderzaadjes, komijn en rode pepers fijn.

Verhit een koekenpan met de olie en fruit de ui en de knoflook zachtjes, totdat de ui glazig is.

Voeg de kokos toe en roer het geheel goed om.

Strooi de kruiden en de suiker over de kokos en blijf op niet te hoog vuur continue het mengsel omscheppen. De kokos moet egaal licht bruin kleuren.

Laat de kokos niet verbranden, want dan wordt de seroendeng snel bitter.

Als de kokos egaal van kleur is, breng je de seroendeng op smaak met een beetje citroen- of limoensap en een beetje (niet teveel) zout.

Voeg eventueel nog een klein handje pinda’s toe aan de seroendeng en laat het uitgespreid op een groot bord afkoelen. Het is daarna klaar voor gebruik.

Het restant na je maaltijd bewaar je luchtdicht in een potje, buiten de koelkast.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *