
Shikar Vindaloo
Lister: What did you say my name was?
Kryten: Lister, sir.
Lister: And you are -?
Kryten: Kryten. I was just preparing your breakfast tray.
Lister examines the tray.
Lister: These cornflakes have got grated raw onions sprinkled over them.
Kryten: That’s how you like them, sir.
Lister: Do I? (Sips from glass. Winces.) This orange juice is revolting.
Kryten: That’s not orange juice, sir. That’s your early-morning pick-me-up. Chilled vindaloo sauce.
Lister: I drink curry sauce for breakfast?
Kryten: Depends on your mood. If you get up in the afternoon, you often prefer to start the day with a can of last night’s flat lager.
RED DWARF Season VI Episode 1 “Psirens”
In de hilarische serie Engelse sci-fi comedy Red Dwarf – over de zwerftochten door het heelal van een mens, een android, een hologram en een katachtige – is de mens Lister verslaafd aan vindaloo. En dan dusdanig dat het af en toe je wenkbrauwen doet fronsen. Zoals zoveel Indiase gerechten is vindaloo mateloos populair in Engeland. De oorsprong van het gerecht ligt echter in Portugal als carne de vinha d’alhos (vlees in een knoflook-wijn marinade) of beter gezegd op de Portugese schepen die op India voeren. De gebruikte methode is namelijk een uitstekende manier om voedsel te conserveren. De Indiërs aan de kust van Goa vervingen de wijn door kokosazijn en voegden gedroogde rode pepers toe, samen met andere lokale specerijen. Oorspronkelijk werd de vindaloo met varken gegeten, maar tegenwoordig wordt er ook vaak kip of lam gebruikt. Niet in de laatste plaats in de Engels-Indische keuken. Laat je niet afschrikken door de hoeveelheid pepers, het smaakt niet zo heet als het lijkt. Het is vooral het ‘zuurtje’ wat overheerst, wat je overigens kan verminderen door eenvoudig wat suiker toe te voegen aan het eind van de bereiding. Maar dat is natuurlijk een beetje zonde. Uit The Complete Asian Cookbook van Charmaine Solomon.
- 1 kilo procureur
- 8 gedroogde chilipepers
- 250 ml rijstazijn of kokosazijn
- 1 el fijngehakte verse gember
- 10 tenen knoflook
- 2 tl komijn
- 1 tl zwarte peperkorrels
- 1/3 stokje kaneel
- 1/2 tl kardemonzaadjes
- 3 kruidnagels
- 1/4 tl vers gemalen nootmuskaat
- evt. zout
- 3 el ghee of olie
- 3 uien
Snij het varkensvlees in grove, hapklare blokken.
Week de chillies een kwartiertje in de azijn. Rooster intussen de droge specerijen en maal ze vervolgens in een koffiemolentje fijn. Voeg de nootmuskaat toe aan de gemalen specerijen.
Voeg de knoflook en de gember toe aan het chili-azijnmengsel en maal het fijn met een staafmixer. Voeg de specerijen toe en roer het goed door elkaar. Meng het vervolgens met het vlees en zorg dat het mengsel goed verdeeld is. Laat het rustig een paar uur marineren. Een nachtje kan ook prima.
Snij de uien fijn. Verhit de ghee in een grote, zware pan, bijvoorbeeld een gietijzeren braadpan. Voeg de ui toe en bak het totdat deze zacht is en het meeste vocht uit de ui is verdwenen.
Laat het vlees intussen uitlekken, maar bewaar de marinade! Voeg het vlees toe aan de pan en roer het goed om, tot al het vlees is verkleurd. Voeg dan de marinade toe en laat het vlees in 90 minuten gaar worden met de deksel op de pan.
Serveer het met rijst of met naan. Samen met bijvoorbeeld Baigan pachchadi (gekruide aubergine met yoghurt) en Gooda Bartha (puree van courgettes).