Sichuan eendenborst met pruimensaus

Sichuan eendenborst met pruimensaus

Elke keer als ik dit heb gegeten, denk ik: ik ga alleen nog maar eend eten! Het is elke keer weer te lang geleden dat ik het gemaakt heb, of zelfs gegeten in een restaurant. Het is een van mijn favoriete bereidingswijzen van eendenborst. Wat mij betreft kan er weinig tippen aan een perfect bereide eendenborst op Chinese wijze. Je kunt mij er spreekwoordelijk voor wakker maken. Een lijstje dat overigens langzamerhand wel wat lang aan het worden is…

Nee, voor mij geen sausje gebaseerd op rode wijn. Neem bijvoorbeeld de verrassend hartige pruimensaus. Soms zie je dit gerecht gemaakt met een saus van verse pruimen, maar dan mis je echt wat. Chinese pruimensaus wordt gemaakt van gezouten pruimen en bevat ook nog enkele andere smaakmakers, zoals gember en knoflook.

Eendenborst bereiden is een kwestie van geduld. Ga niet met het vlees lopen schuiven in de pan. Laat het rustig bakken en kijk toe. Eendenborst bakken is niet moeilijk, maar de meeste mensen gaan het vlees om en om keren. Niet doen. En heel belangrijk: laat het vlees nadat je het uit de pan gehaald hebt, nog een paar minuten rusten. Dat voorkomt dat het vlees ‘leegloopt’, net als bij biefstuk dat te snel wordt aangesneden.

Voor 2 personen:

  • 1 eendenborst van 400 gram of 2 van 200 gram
  • 2 tl Sichuan peper
  • 1 tl zout
  • 3 korrels zwarte peper

Rooster de Sichuan- en zwarte peper. Doe het samen met het zout in een vijzel en maal het fijn.

Snij de huid van de eend kruislings in met telkens een centimeter afstand, probeer niet in het vlees te snijden.

Wrijf de eend in met het kruidenmengsel en laat het een half uurtje rusten.

Leg de eend op de huid in een koude (!) koekenpan op laag tot middelhoog vuur en laat het zo’n 15 minuten zachtjes bakken zodat de vetten vrijkomen. Laat de eendenborst intussen liggen zonder deze te verplaatsen. Niet doen, gewoon afblijven! Haal eventueel overtollig vet weg.

Draai na een kwartiertje de eendenborst om en zet het vuur iets hoger. Controleer na 5 minuten met een vleesthermometer of de eend van binnen 62 graden heeft bereikt.

Leg de eend op een bord en bedek het met aluminiumfolie. Laat 5-10 minuten rusten.

Maak vervolgens de saus. Voor de saus gebruik je Chinese pruimensaus. Die vind je in (bijna) elke toko, maar weinig daarbuiten. Laat je eventueel niet misleiden door de vermelding van ‘pikante saus’ op het label.

  • 3 el plum sauce
  • 1 tl suiker
  • 1 tl rijstazijn
  • 1 mespuntje zout
  • 2 el water
  • 2 el water + 1 tl maizena

Doe alle ingrediënten, behalve de laatste, in een steelpannetje en verhit deze. Voeg het maizenapapje toe en laat even doorkoken.

Snij de eendenborst in dunne plakken en leg de eend op een schaal. Giet de saus over de eend en serveer met rijst en groenten.

Maar als je in eentje bent, dan serveer je natuurlijk de eend gelijk in een kom met rijst.

Eendenborst met rijst
Eendenborst met rijst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *