Sinaasappelbavarois

Sinaasappelbavarois

Ter afsluiting van een familiemaaltijd werd er besloten tot een bavarois. Een sinaasappelbavarois. Daarom, als uitzondering, een dessert recept die de bakrecepten regel bevestigt.

Eigenaardige naam overigens, bavarois. Een Frans recept met de Franse naam voor het Duitse Beieren. Algemeen toegeschreven aan de beroemde Franse kok Marie-Antoine Carême en beschreven in zijn verhandeling over zoete tussenschotels. De Engelsen hadden al snel een eigen naam: Bavarian cream. In Nederland waren we wat luier en daarom gebruiken wij nu nog steeds de oorspronkelijke Franse naam voor deze luchtige pudding variatie.

Onderstaand recept voor 8 personen gebruikt sappige sinaasappelen, frisse yoghurt en romige slagroom. Voor 4 personen simpelweg de hoeveelheden halveren.

De basis van een bavarois is vla of vruchtenmoes die met gelatine stijf wordt gemaakt. De luchtige structuur ontstaat door het toevoegen van stijfgeklopte slagroom en/of eiwit.

Nog niet opeten

  • 2 sinaasappels voor de pudding
  • 1 sinaasappel voor de garnering
  • 300 ml yoghurt
  • 300 ml slagroom
  • 150 gram poedersuiker
  • 10 gelatineblaadjes (van 2 gram)

Gelatine. Ik loop er altijd mee te stoeien en gebruik het daarom zelden. Maar een vuistregel die aardig goed werkt is per 100 milliliter vloeistof 2.5 gram gelatineblaadjes. Als de 2 sinaasappels ongeveer 200 milliliter vocht opleveren, zijn hier ongeveer 10 gelatineblaadjes nodig. (300 + 300 + 200 = 800 milliliter, 8 x 2.5 gram = 20 gram. 20/2 = 10 blaadjes.)

Aan het werk (20 minuten + 4 uur wachttijd + 5 minuten)

Boen één sinaasappel goed schoon en rasp vervolgens de schil. Zorg dat er geen wit van de sinaasappelschil (het albedo) in de rasp komt: dit smaakt bitter en dat willen we niet in een bavarois.

Schil vervolgens deze en een tweede sinaasappel. Haal de partjes van elkaar en verwijder het witte centrale gedeelte, en alle eventueel resterende wit van de partjes. Controleer op pitten, en pureer alle vruchtvlees in de staafmixer.

Leg de gelatineblaadjes in een kommetje met koud water zodat ze zacht worden.

Meng de sinaasappelpuree, de poedersuiker en de sinaasappelrasp in een pannetje en breng dit aan de kook. Laat dit zachtjes 5 minuten doorkoken.

Klop de slagroom bijna stijf, en roer de yoghurt erdoor.

Haal na 5 minuten de pan met sinaasappelmengsel van het vuur en laat het wat afkoelen. Roer er de uitgeknepen gelatineblaadjes door. De gelatine lost bij het roeren meteen op. Je hoeft alleen nog even na te roeren om alles goed te verdelen.

Laat het sinaasappelpureemengsel verder wat afkoelen tot kamertemperatuur en meng het daarna door het koude slagroom-yoghurt mengsel. Vervolgens rustig roeren totdat het geheel goed is gemengd. Het lijkt nu op lobbige pudding.

Bevochtig de binnenkant van een kom met een beetje water en giet er het puddingmengsel in. Zet de kom afgedekt met plastic folie in de koelkast. Na een half uur even doorroeren zodat de sinaasappelpuree weer door het hele mengsel zit. Deze zakt namelijk onder invloed van de zwaartekracht naar beneden zolang de gelatine nog niet stijf genoeg is om dit tegen te houden. Laat de bavarois daarna nog minimaal 3.5 uur opstijven in de koelkast.

Net voor het serveren de kom kort in een heet waterbad dompelen. Leg een schaal of bord omgekeerd om de kom en draai het geheel met gevoel voor grandeur en public om. Als het goed gaat komt de bavarois in zijn geheel op de schaal.

Snij van de overgebleven sinaasappel 4 plakken en snij vervolgens elke plak in vier parten. Gebruik deze parten om de bavarois te versieren. Meteen opdienen.

Resultaat

Mooie afsluiting van een meergangen menu.

Variatie

Het kan verfijnder door de sinaasappel in dunne plakken te snijden en daarna te verdelen over de bavarois. Maar dikke plakken en parten laten zich makkelijk opeten. Dikke plakken horen bij dit eenvoudige dessert.

 

2 gedachten over “Sinaasappelbavarois

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *