Smeerpropjes (bananenkoekjes)

Smeerpropjes (bananenkoekjes)

Soms koop ik iets wat ik eigenlijk niet zo heel lekker vindt, waarschijnlijk omdat ik vind dat ik het gewoon moet eten. Bananen zijn zoiets. Not a big fan. Totdat ik dit receptje ontdekte in ‘De Authentiek Indische Keuken’ samengesteld door Lonny Gerungan. Het boek is sowieso een aanrader. De naam van het recept verwijst volgens mij naar het gekleurde prutje wat je in de pan legt, maar uiteindelijk zien er gewoon uit als mini-pannenkoekjes. De gula djawa maakt het helemaal af. De kunst is om er niet te veel van te eten heb ik ontdekt, het is al een paar keer gebeurd dat ik in een soort van voedselcoma belandde nadat ik dit had gemaakt. Nogal voedzaam dus…

Smeerpropjes (bananenkoekjes)

Men neme:

  • 3 bananen
  • 100 gr zelfrijzend bakmeel
  • 1 ei
  • 1 dl melk
  • 1 el basterdsuiker
  • snufje zout
  • arachideolie
  • gula djawa

Pel de bananen en prak deze fijn zodat er geen grote stukjes meer in zitten.
Roer een stevig beslag van het meel, ei, melk en basterdsuiker. Voeg vervolgens de bananenpuree en een snufje zout toe. Meng het goed door.

Verhit wat olie in een koekenpan en schep telkens 1 el beslag in de pan. Je kunt zo 3 tot 4 koekjes per keer maken. Verhit op halfhoog vuur en als de bovenkant van de koekjes droog is, draai je ze om. Nog even bakken en klaar.

Snijdt wat gula djawa dun van het blok of laat het even smelten. Strooi of sprenkel het over de koekjes en serveer.

En mocht je wat over houden, koud smaken ze ook geweldig!

2 gedachten over “Smeerpropjes (bananenkoekjes)

  1. Dat doe ik ook altijd, bananen kopen omdat ik vind dat dat een handige snack is en voedzaam en gezond en blablabla. En enkele keer gebruik ik ze uiteindelijk om iets te bakken, maar vaker worden ze gewoon zwart en gooi ik ze weg. Ik vind bananenpannenkoekjes wel veel lekkerder klinken dan smeerpropjes, maar ik sla je recept even op, want dit lijkt me erg lekker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *