Snelle knoflookgarnalen met gebakken rijst

Snelle knoflookgarnalen met gebakken rijst

Gebakken rijst. We doen het weer! Ik zit in een rijstperiode. Dat wil zeggen dat hier zo’n 5 dagen in de week rijst wordt gegeten. Rijst is lekker! Gestoomd al een succes, gebakken een feest. Ik moet bij gebakken rijst altijd denken aan de nasi die onze moeder bij de slager kocht en die we waarschijnlijk eens in de maand op zondag aten. Met een gegrilde kippenpoot uit de oven, met het meest knapperige vel.

In mijn oven, nog afkomstig uit de jaren zestig, zit helaas geen spit. Ik leg kippenpoten wel eens in een ovenschaal. Het resultaat is dat de kip slechts knapperig wordt aan één kant. Half perfect als het ware.

De nasi van vroeger kwam vaak van dezelfde slager, maar als die met vakantie was dan werd er uitgeweken naar een andere slager. Een goede slager moet je tegenwoordig zoeken, maar toen was er in elke wijk wel eentje te vinden. In de nasi zaten altijd kleine stukjes varkensvlees, geen idee welk deel, maar met een stevige structuur. Gebakken rijst kun je overigens prima zonder vlees eten, maar een klein beetje is wel lekker. Nasi is ontstaan uit het verwerken van restjes en restjes vlees horen daar vaak bij.

Wat weliswaar geen restje is, maar wel lekker is het toevoegen van 1 of 2 Chinese varkensworstjes Lap Cheung of de Surinaams-Chinese versie, fa chong. Een ietwat zoetig worstje. In plakjes of stukjes snijden en even stomen of meebakken. Eén worstje kan je gebakken rijst flink opleuken.

Voor gebakken rijst heb ik geen vast recept, al maak ik het vaak met paksoi. Witte kool over? In de pan. Prei over? In de pan. Sperziebonen (of slabonen, daarover een andere keer) over? In de pan! Gebakken rijst gaat echter wel om de rijst, dus overdrijf niet met de groenten door de rijst. Serveer liever groente als bijgerecht.

Wil je het nog wat feestelijker maken, serveer dan de rijst met garnalen. Die zijn lekker snel klaar en hebben weinig nodig. Bovendien … altijd lekker met knoflook!

De rijst

 • 400 gr (gebroken) jasmijnrijst
 • 2 el arachideolie
 • 1 Chinees worstje
 • 5 cm gember
 • 5 tn knoflook
 • 3 tl kurkuma
 • 1 prei
 • een handje sperziebonen
 • 1 el sojasaus light
 • 2 tl sesamolie

Stoom de rijst gaar en laat het afkoelen.

Hak de knoflook fijn en rasp de gember. Zet klaar.

Snij de prei in ringen en deze goed. Laat uitlekken.

Snij het worstje in dunne plakjes en bak het een paar minuutjes op niet te hoog vuur. Let er op dat de worst niet verbrandt. Haal het tijdig uit de pan en fruit in de achtergebleven olie de knoflook en de gember.

Voeg de prei toe en bak het een minuut of 4.

Voeg nu de kurkuma toe en bak een minuutje mee.

Voeg beetje bij beetje de afgekoelde rijst toe. Meng telkens de rijst goed door, zodat deze helemaal geel is voordat je de volgende schep rijst toevoegt. Bak het geheel even goed door, zodat het lekker heet is. Roer de gebakken plakjes worst vervolgens door de rijst.

Tot slot voeg je nog een beetje sojasaus toe om de rijst verder op smaak te brengen.

De garnalen

Voordat je de gebakken rijst op smaak brengt met sojasaus, ga je de garnalen bereiden. Zet het vuur wat lager zodat de rijst niet aanbakt, maar een beetje knapperige rijst op de bodem van de pan vind ik zelf niet erg.

 • 300 gr grote garnalen (150 gr p.p.)
 • maïzena
 • 4 el arachideolie
 • 4 tn knoflook
 • 1 el oestersaus
 • 1 el sojasaus light

Hak de knoflook heel fijn of pers de teentjes.

Meng de oestersaus met de sojasaus.

Maak de garnalen goed droog en bestrooi ze met de maïzena. Zorg dat ze helemaal bedekt zijn. Doe ze in een vergiet en schudt een beetje om de overtollige maïzena kwijt te raken.

Verhit de olie en laat deze goed heet worden. Doe de garnalen in een laag in de pan en als de onderkant verkleurd is (dit duurt ongeveer een minuut of anderhalf, draai je de garnalen om. Bak ze nog eens een anderhalve minuut en haal ze uit de pan.

Gebruik de olie om de knoflook in te fruiten en voeg daarna de oestersaus met de sojasaus toe. Roer even om en voeg de garnalen weer toe aan de pan.

Schep de garnalen om en bedek ze met met de knoflooksaus. Laat ze even doorwarmen.

Maak intussen de rijst af met de sojasaus en serveer de garnalen op de rijst.

 

Eén gedachte over “ Snelle knoflookgarnalen met gebakken rijst

 1. Hoi Damten, rijst is inderdaad lekker, veelzijdig en voedzaam. Het is geen wonder dat het in alle landen over de hele wereld wordt gegeten en dat ieder land zijn eigen recepten heeft. Mijn vader maakte (en doet dat nog steeds) zelf erg lekkere nasi, ik ken zijn recept niet, at het altijd graag. Hij maakte er dan ook zelf saté en pindasaus bij, ook om je vingers bij op te eten. Ik heb veel mooie eetherinneringen en ben bezig er nog vele bij te maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *