
Snelle maaltijd: dan dan noedels
Ik deed al eens eerder een recept. Er zijn namelijk vele recepten. Ik merk echter dat ik het recept van Fuchsia Dunlop vaker maak. Onlangs nog als onderdeel van een buffet voor 35 man. Dan dan noedels kun je makkelijk van te voren maken en weer opwarmen. Het wordt er misschien nog wel lekkerder van. Opgebakken rijst en opgebakken noedels smaken namelijk geweldig.
Dan dan noodles is eigenlijk streetfood en dan weet je al dat het een snelle bereiding kent. Handig na een lange werkdag. Het heeft echter wel een aantal typische ingrediënten die niet iedereen standaard in huis zal hebben. Te beginnen met het sleutelingrediënt.
Yai cai is een gefermenteerde mosterdkool. Maar lastig te krijgen. Als alternatief kun je Tianjin dongcai gebruiken, een ingemaakte variant van Chinese kool. Bovendien is die veel makkelijker verkrijgbaar. Je hebt ze vast wel eens bij de toko zien staan, zo’n klein bruingroen potje met een doorzichtig plastic deksel. Zo’ n typische verpakking die je alleen koopt als je weet wat het is. Afkomstig uit de Tianjin regio. De kool wordt daar gedroogd in de zon en vervolgens fijn gesneden. Het wordt daarna ingewreven met zout en knoflook, waarna het lang fermenteert in potten van aardewerk. Zoals vaak met gefermenteerde producten heeft dongcai een sterke smaak.
Je kunt het overigens voor meer gerechten als smaakmaker gebruiken, bijvoorbeeld in een lekker soepje. Gebruik je het voor de eerste keer, wees dan voorzichtig met de hoeveelheden. Teveel kan je gerecht verknallen. En Tianjin dongcai is vrij zout, extra zout toevoegen is zelden nodig. Dus altijd eerst even proeven, maar dat deed je natuurlijk al.
Dan dan noedels eet je met dunne (tarwe)noedels, maar kun je met elk type noedel eten dat je lekker vindt.
Je maakt dan dan noedels in drie snelle stappen.
Voor 3-4 personen.
De saus
- 1 el arachideolie
- 4 el Tianjin dongcai
- 3 lenteui, de groene delen
- 1/2 el sojasaus light
- 1/2 el sojasaus dark
- 3 el chiliolie
- 1 el Sichuan chiliolie of 1 tl gemalen geroosterde Sichuan pepers
- 2 tl Chinkiang (Chinese zwarte rijstazijn)
Snij de kool fijn en verhit de olie in een koekenpan. Bak de kool een minuutje en zet apart. Snij de lenteui en dunne ringen.
Voeg alle ingrediënten voor de saus bij elkaar, waaronder de kool, en doe deze in een grote serveerkom. Ga nu verder met de bereiding van het gehakt.
De topping
- 1 tl arachideolie
- 150 gr gemengd gehakt
- 3 lenteui, de witte delen
- 1 tl shaoxing
- 2 tl sojasaus light
Snij de lenteui fijn.
Verhit de olie in een koekenpan en fruit de lenteui licht. Voeg het gehakt toe en na een minuutje de shaoxing en de sojasaus. Braadt het gehakt gaar en zet klaar.
Kook 300 gram noedels gaar. Giet ze af en doe ze bij de kom met saus.
Verdeel het gehakt over de noedels en meng alles door elkaar. Klaar om te genieten!
2 gedachten over “Snelle maaltijd: dan dan noedels”
Hoi Damten, wanneer ik trek heb in een snelle hap dan ga ik ook vaak voor noedels. Meestal met alleen wat groente, ik maak dan de restjes uit de groentela op, en roer er op het eind een klodder pindakaas en een stukje santen doorheen. Deze dandan noedels zie ik vaker voorbij komen en lijken me lekker, ik ga ze maken, mét gehakt! Deze week op het menu hier een witlofsalade met gebakken aardappels, lasagne en een bloemkoolcurry met naan. Verder nog geen idee, heb vakantie en wat meer tijd om boodschappen te doen en op het laatste moment te bedenken wat we eten. Fijne week!
Bloemkoolcurry altijd goed!