
Zonder sla
Snelle (zomerse) salades
Zonder sla
Sla. Vroeger. Aten we kropsla. Met slasaus, gekookt ei en tomaat. Croutons deden wij niet aan. Die tomaat bewoog ik altijd zorgvuldig naar de rand van het bord. De sla kwam vaak rechtstreeks ‘van het land’, uit het tuintje dat onze opa toen nog had. Later werd ijsbergsla populair en dressing uit een fles. Die dressing was ook wel nodig, want die ijsbergsla smaakte nergens naar. Krakend water. De kropsla werd later overigens ook minder smaakvol en niet alleen omdat de sla niet meer bij opa vandaan kwam. Zoiets als wortelen van de supermarkt, die ook nergens meer naar smaken, een soort van plofwortelen dus.
Tegenwoordig zijn er tal van varianten sla verkrijgbaar. Meest in een zakje. En vaak niet voor weinig. Het enige wat ik nog wel eens koop is rucola. Beetje scherp, beetje bitter, beetje nootachtig. Lekker op een broodje kaas of op een zelfgemaakte pizza. Maar sla eet ik dus weinig. Salades daarentegen wel, maar dan zonder sla. Wat de definitie van een salade precies is, ben ik nog niet achter. Doorgaans een mengeling van koude groenten zou ik zeggen. Rundvleessalade voldoet met die ene doperwt daar formeel dan weer niet aan. Het is deze week ook te warm om daar over na te denken. Daarom de snelle salades die hier afgelopen week op tafel verschenen.
- bietensalade
- komkommersalade
- tijgersalade
Bietensalade
Heel populair en het kost bijna niets om het zelf te maken. Snel op tafel en het blijft gerust een paar dagen goed in de koelkast.
- 5 ons gekookte bieten, in blokjes gehakt
- 1 (rode) ui, fijngesnipperd
- 2-3 augurken, fijngesnipperd
- 2 el Griekse yoghurt
- vers gemalen zwarte peper
Meng alles door elkaar en klaar! Gelijk te gebruiken. Als je het een paar uur laat staan in de koelkast, kleurt alles mooi rood/paars.

Komkommersalade (smacked cucumbers)
Deze komkommersalade staat ook al elders op dit blog, bij de barbecue essentials, maar voor het overzicht plaats ik hier toch ook nog even. Dit smakelijke en frisse bijgerecht is afkomstig uit de Chinese provincie Hunan en staat geregeld op tafel, zomer en winter. De Engelse benaming zegt alles over de bereidingswijze: je mept (of plet) een aantal komkommers stuk. Praktisch is het om dat te doen met een groot koksmes, maar leuk wordt het met een deegroller. Het spettert in dat geval wel, dus zeg niet dat ik je niet gewaarschuwd heb. Vooral leuk met kinderen in de keuken, alleen oppassen dat ze de rest van het eten ook niet platmeppen.
- 2 komkommers
- 1/2 tl zout
- 3 tn knoflook
- 3-4 el rijstazijn
- 3-4 el arachideolie
- 2 tl chilivlokken
Was de komkommers en plet ze licht met de platte kant van een breed (koks)mes. Druk net zover door tot de komkommers barsten en het vocht eruit stroomt. Snij of hak de komkommers om en om in een hoek van 45 graden (voor wiskundigen onder ons 45 en 135 graden). Bestrooi de stukken met zout en laat het een half uurtje uitlekken.
Snij de knoflook zo fijn mogelijk en voeg het samen met de rijstazijn aan de komkommers toe en meng het goed door elkaar. Als het heel warm is, zet het nog even een uurtje in de koelkast.
Verhit de olie in een pannetje. Strooi de chilivlokken over het komkommermengsel en sprenkel de hete olie er over. Omroeren en serveren. Heel spannend ziet het er niet uit, maar geheid een succes. Zie foto bovenaan.
Tijgersalade
Een frisse salade uit het noorden van China. Er zijn grofweg twee varianten, met elk weer variaties. In de Xinjiang regio in het noordwesten van China bestaat een tijgersalade uit tomaten, rode ui en groene pepers. In Mantsjoerije, in het noordoosten van China gebruikt men lente-ui, groene pepers en koriander. Dit is de versie die ik erg lekker vind. Een variatie hiervan is de toevoeging van in reepjes gesneden komkommer. Eventueel kun je ook rode peper of zoete puntpaprika toevoegen, eveneens julienne gesneden.
- 1 flinke bos koriander (70 gr)
- 1/2 groene peper
- 1/2 komkommer
- 1-2 lente-ui
- 1/4 – 1/2 halve rode puntpaprika
De ingrediënten voor de dressing:
- 2 tl sesamolie
- 1 el rijstazijn
- 1 tl sojasaus (light)
- optioneel: geroosterde sesamzaadjes
Hak de koriander grof, incluis de steeltjes. Snij de groene peper, komkommer, lente-ui en paprika julienne. Meng alles in een grote kom. Goede tip: proef de groene peper eerst even om te bepalen hoe scherp deze is.
Maak de dressing en meng het door de groenten. Zet het nog even in de koelkast voor je het serveert.
Sprenkel eventueel nog wat geroosterde sesamzaadjes over de salade.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik deze keer de lente-ui was vergeten. De salade smaakte er echter niet minder om.