Soep van kastanjechampignons met mosterd

Soep van kastanjechampignons met mosterd

Een pasje van een groothandel heeft verschillende voordelen. Eén daarvan is het vaak ruimere assortiment aan fruit, maar met name ook groente. Bijkomende voordeel zijn soms de partijen die los van alle aanbiedingen en het reguliere assortiment aan groente en fruit verkocht worden. Zo was het afgelopen week raak met de kastanjechampignons, een kilo voor weinig. En wat doe je met een kilo champignons? Soep maken bijvoorbeeld. Helemaal geen ingewikkeld klusje en redelijk vlot op tafel. Bovendien kun je de band met de buren nog even aanhalen door hen ook een kommetje te brengen. Ik koos voor een gebonden soepje in plaats van een heldere soep.

  • 500 gr kastanjechampignons
  • 1 flinke ui
  • 5 tn knoflook
  • 0.5 liter koude melk
  • 1 liter bouillon (kip of groente)
  • 2 el mosterd naar keuze
  • paar takjes peterselie
  • 75 gr boter
  • 75 gr bloem

Ontdoe de champignons van de steeltjes. Snij de hoedjes in dikke schijven en de steeltjes in stukken. Snij de ui grof en pers de knoflook uit.

Verhit de boter zachtjes in de pan en laat deze niet bruin worden. Voeg de ui, knoflook en de in stukken gesneden steeltjes van de champignons toe en bak ze zacht en gaar. Voeg vervolgens de gezeefde bloem toe en bak dit zachtjes voor een paar minuten totdat de bloem gaar is. Het mengsel begint dan een beetje te sissen en het deeg begint dan een bal te vormen.

Voeg vervolgens beetje bij beetje en onder voortdurend roeren de koude melk toe. Blijf goed roeren zodat het deeg goed oplost in de melk. Voeg vervolgens de bouillon toe en zet het vuur hoog tot het kookt. Voeg dan de gesneden champignons toe en laat het zachtjes een aantal minuten koken totdat de champignons gaar zijn.

Neem een mosterd die je lekker vindt. Mijn voorkeur voor deze soep gaat naar een niet te scherpe, maar kruidige grove mosterd met een zuurtje. De mosterd moet de subtiele smaak van de champignons ook niet gaan overheersen. Roer goed door, zodat alle mosterd oplost en voeg tot slot de fijngesneden peterselie toe. Roer goed door en serveren maar.

‘Ja maar, dat was maar 500 gram. Wat heb je gedaan met die overige 500 gram?’
Het is niet zo heel moeilijk om in plaats van soep ragout te maken. Gewoon wat minder melk of water. Misschien een beetje kerrie meebakken in het begin en snij de champignons in kwarten of door midden in plaats van schijfjes. Beetje peper in plaats van de mosterd en je hebt een heerlijke volle ragout voor bij de rijst. Of je maakt deze overheerlijke Chinese spicy champignons, met veel knoflook. Geloof mij, die zijn zeker geen straf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *