Sopa de Ajo – Spaanse knoflooksoep

Sopa de Ajo – Spaanse knoflooksoep

In al die jaren dat ik soep maak, ik schat gemiddeld 52 keer per jaar, had ik tot voor kort nog nooit een knoflooksoep gemaakt. Wel gegeten, maar nooit gemaakt. Wat op zich best gek is, aangezien ik verzot ben op knoflook.

Veel mensen houden van knoflook, maar een significant deel van hen roept dan wel meteen ‘knoflooksaus!’. Daarmee doen ze deze veelzijdige groente duidelijk te kort. Het is een belangrijke smaakmaker in veel gerechten, maar wordt vooral geroemd vanwege zijn sterke smaak. Verse knoflook is scherp, maar geroosterde knoflook is bijvoorbeeld heel zacht en ietwat zoetig van smaak. Ook knoflooksoep smaakt anders dan veel mensen zouden verwachten.

Sopa de ajo is afkomstig uit de Spaanse regio Castilië en León. Knoflook is een belangrijk ingrediënt in de Spaanse keuken en Spaanse knoflook kun je zelfs bij de Zaanse grootgrutter verkrijgen. De meeste knoflook in Nederlandse supers is echter afkomstig uit China en kenmerkt zich door de scherpe smaak. Persoonlijke favoriet is Lautrec, met het paarse velletje, komt uit Frankrijk en is alleen een paar maanden in het jaar verkrijgbaar. De Argentijnse paarse knoflook wordt dan vaak als alternatief aangeboden.

Naast knoflook is gerookt paprikapoeder, pimenton, een belangrijk ingrediënt in deze knoflooksoep. De beste pimenton komt uit Vera in Andalusië: pimenton de la Vera. Er zijn drie varianten, elk van een andere variëteit of een combinatie van variëteiten, maar vooral verkrijgbaar zijn ‘pikant’ en ‘zoet’. Meestal wordt sopa de ajo bereid met de zoete variant, maar als je van pittig houdt, dan kun je gerust de pikante versie gebruiken.

Ik was wat huiverig voor het gebruik van brood als bindmiddel, maar daar kwam ik na het eerste bord soep van terug. We hebben een nieuwe soep in het repertoire!

  • 2 el olijfolie
  • 20 tn knoflook, fijn gehakt
  • 2 tl pimonton de la vera pikant
  • 4-5 sneden brood van een paar dagen oud, of een paar harde broodjes van een dag oud
  • 2 liter water of 1 liter water en 1 liter bouillon
  • 1 ei per persoon

Fruit de knoflook zacht op middelhoog vuur in de olijfolie.

Snij het brood in stukjes van ongeveer 2 cm (ik laat de korstjes van de broodjes gewoon zitten) en voeg deze toe aan de pan. Bak tot  het brood wat verkleurt terwijl je regelmatig roert.

Voeg de paprikapoeder toe, roer goed om zodat alle brood bedekt is.

Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Doe daarna het vuur laag en gebruik een garde om af en toe het brood los te maken. Laat de soep 40 minuten op het vuur staan.

Breng de soep op smaak met witte peper en zout. Laat per persoon een ei heel voorzichtig in de soep zakken. Gebruik bijvoorbeeld een klein kommetje. Belangrijk is dat de soep niet kookt, dat verpest het ei. Laat de eieren nu 3 minuten pocheren en serveer daarna meteen. De dooier is dan nog zacht. Schep de eieren voorzichtig met een soeplepel in kommen.

Feest in een kommetje!

2 gedachten over “Sopa de Ajo – Spaanse knoflooksoep

  1. Hoi Damten, soep is lekker, meestal makkelijk te maken en smaakt altijd! Hier geen 52 keer per jaar maar toch ook wel heel vaak, ik denk dat we de 35 wel halen. Deze klinkt ook smakelijk. Wij hebben altijd een goed afsluitbare doos met gepofte knoflookbollen (dit jaar 10 kilo meegenomen uit Frankrijk, deel hangt in de schuur) in de koelkast. Deze gebruiken we voor dressings, dips, hummus etc. Net wat zachter van smaak dan aan rauwe teen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *