
dronken pasta
Spaghetti all’ubriaco:
dronken pasta
Zoals de Britten dol zijn op hun detectives, zo zijn de Duitsers gek op krimi’s. Er blijkt echter wel een verschil te zijn tussen detectives en krimi’s. Detectives gaan over goed en kwaad, en er wordt een mysterie of een misdaad in opgelost. In krimi’s wordt daarentegen altijd een moord gepleegd die ook altijd wordt opgelost.
De Eifel, Duitsland, fungeert al heel lang als decor voor vele krimi’s. In Hillesheim tonen ze die passie voor krimi’s graag. Het noemt zich de krimi hoofdstad van de Eifel, met het jaarlijkse Tatort Eifel festival, vernoemd naar de meest beroemde en langstlopende krimi-serie van de Duitse TV. Er is een krimi-hotel, een Kriminalhaus, met ruim 30.000 krimi boeken, maar ook een café Sherlock (van de detectives). En je kunt de misdaadlocaties bezoeken via krimi wandeltochten. Een dagdeel lopen door de Eifel, altijd leuk, ook al herkenden wij de misdaadplekken niet.
Het Kriminalhaus kent een interessante menukaart, met allerlei verwijzingen naar beroemde misdaadoplossers en titels van boeken. En ook vegetarische gerechten, ohne ein Tröpfchen Blut. En toen ik dat las, moest ik aan dronken spaghetti denken: associatieve gedachten maken soms vreemde sprongen.
Spaghetti all’ubriaco is een fijn en licht-pittig gerechtje uit Italië. Gemaakt met rode wijn, die de spaghetti een mooi rood kleurtje geeft. En de wijn verklaart de naam. Ubriaco is het Italiaanse woord voor dronken.
Populair gerechtje ook. Bij veel recepten wordt geschreven dat er geen alcohol meer inzit omdat de wijn (heeft ge)kookt. Maar dat is niet waar. Niet alle alcoholmoleculen gaan tegelijkertijd in de lucht zweven. Vergelijk het met kokend water. Je ziet dan de waterdamp ontsnappen. En toch blijft er water over in de pan. En dat is maar goed ook want anders zouden we bijvoorbeeld geen spaghetti kunnen koken.
Ga er vanuit dat minstens 50% van de gebruikte alcohol op je bord belandt bij dronken spaghetti.
Spaghetti met rode wijn betekent spaghetti met alcohol: dronken spaghetti.
Neem een mooie maar niet al te dure wijn met een dieprode kleur. Mijn criterium: als ik hem niet uit een glas zou drinken, hoort de wijn niet in een maaltijd.
Er zijn recepten die de spaghetti garen in een mengsel van rode wijn en water. Dan wordt de spaghetti niet donkerrood maar lichtrood. Er zijn ook recepten waar de spaghetti in 1 of meer liters wijn gegaard wordt. Dat is een beetje zonde en ook niet nodig om een mooie rode kleur aan de spaghetti te geven. Bovendien, op dit moment in de tijd is zoet water nog steeds veel goedkoper dan wijn. We starten daarom met het plooibaar maken van de spaghetti in kokend water, om vervolgens die spaghetti in veel minder wijn al dente te garen in een koekenpan. Idealiter is de spaghetti klaar als alle vocht is opgenomen.
Nog niet opeten (voor 2 personen)
- 200 gram spaghetti (naar keuze)
- water
- 250 milliliter Italiaanse rode tafelwijn
- 1 knoflookteentje
- ½ theelepel chilivlokken
- paar takjes verse oregano of 1 theelepel gedroogde oregano
- platte peterselie, naar smaak
- geraspte Pecorino Romano
Aan het werk
Neem een koekenpan met een diameter die past bij de hoeveelheid spaghetti, en met hoge randen. Verhit wat olijfolie in de koekenpan.
Pers een knoflookteentje uit en verhit deze kort op laag vuur. Als je de koekenpan schuin houdt heb je heel weinig olijfolie nodig. Zorg dat de knoflook niet verkleurt.
Voeg de rode wijn toe – pas op voor spetters – en breng die aan de kook.
Breng een laag water aan de kook in een kookpan. Kook de spaghetti tot deze plooibaar is geworden, hooguit 1 minuut.
Hevel de spaghetti over in de koekenpan met de rode wijn, inclusief aanhangend vocht.
Blijf de pasta voorzichtig omscheppen zodat alle spaghetti mooi rood wordt. Koken tot de spaghetti al dente is.
Strooi de chilivlokken erover zodat deze warm worden.
Wordt het vocht te snel opgenomen, dan het vuur lager zetten. Nog steeds te weinig vocht, dan in een andere koekenpan wat rode wijn aan de kook brengen – gaat heel snel – en aan de spaghetti toevoegen. Een kookspel met alcohol. Want bak je droog door dan eet je gebakken spaghetti.
Meng de oregano erdoorheen.
Direct serveren met wat platte peterselie en wat geraspte Pecorino Romano kaas.
Resultaat
Lunchgerechtje voor als je niet meer weg hoeft. Door de Pecorino Romano is geen extra zout nodig en door de chilivlokken geen extra peper.
Druiven bevatten zuur en die smaak geven ze mee aan wijn. Dronken spaghetti heeft daarom een mild zure smaak. Daar moet je van houden.
Conclusie: houd je van rode wijn dan zou je spaghetti all’ubriaco lekker kunnen vinden.
Variaties
Voor een volledige maaltijd kan je er rode bieten of rode kool als groente bij eten, als je in een rode stemming wilt blijven tenminste.
Voor extra smaak kan je er een paar blokjes gebakken pancetta aan toevoegen.
2 gedachten over “Spaghetti all’ubriaco:
dronken pasta”
Ik lees ‘Britten’ en het Pavloveffect doet zijn ding…ik zit meteen rechtop in mijn stoel! Als Anglofiel (jullie weten volgens mij al dat ik van mijn 18e tm 24e in Zuid Oost Londen woonde) vind ik alles rondom de UK interessant. Maar ook de Eiffel vind ik mooi en een fijne plek om vakantie te houden. Dus een leuke intro! Met krimi’s heb ik niets, en met het recept voor dronken pasta ga ik ook niet aan de slag. Maar… ik heb wel weer met plezier het stuk gelezen! Dank je!
Leuk, en alsjeblieft.