Spaghetti met echte room in de kaassaus

Spaghetti met echte room in de kaassaus

Room is het vette deel van de melk dat boven komt drijven als de melk een tijdje staat. Room bevat dus vet, en dat is nu eenmaal erg lekker.

Er zijn verschillende echte roomsoorten met verschillende vetpercentages, zoals slagroom en crème fraîche. Maar er zijn ook roomalternatieven, zoals koksroom, kookroom, room culinair en sour cream. Roomalternatieven bevatten vaak toegevoegde verdikkingsmiddelen en emulgatoren. Room en de alternatieven staan naast elkaar in de schappen. Verwarring is snel gezaaid, de roomalternatieven worden veel gekocht.

Roomalternatieven bevatten dus toegevoegde hulpstoffen, bijvoorbeeld om het toch weer op slagroom te laten lijken of het niet te laten schiften. Dat zijn dan vooral verkooptrucs waar wij met z’n allen intrappen, want om slagroom die op kamertemperatuur is te laten schiften moet je wel je best doen. Toch eet je het misschien vaker dan je denkt want in veel restaurantkeukens schijnen ze de echte room te vervangen door een goedkoper roomalternatief. Tjsa, wat daar nu van te vinden. En voor de volledigheid: er is ook nog minstens 1 alternatief voor de roomalternatieven, geadverteerd als te gebruiken als kookroom. Het moet niet gekker worden.

Kan het zijn dat we onszelf massaal voor de gek (willen) houden? Dat we een magere witte saus willen en die toch als room bestempelen? In dat geval zou ik een blanke roux maken van bloem, een klontje boter en melk. Wel zo lekker, snel te maken en het heeft niets te maken met die commerciële alternatieven voor room.

Ik gebruik zelf toch het liefst het echte werk: slagroom, voor de smaak en de textuur. Wil je minder vet, gebruik dan gewoon minder slagroom.

Een spaghetti maaltijd, met echte room, spek én zwarte olijven.

Nog niet opeten (voor 4 personen)

  • 400 gram spaghetti all’uo­vo, eierspaghetti
  • 200 gram Cheddar kaas
  • 150 gram ontbijtspek
  • 200 milliliter slagroom
  • een handvol zwarte olijven
  • 400 gram diepvriesdoperwten

Ontbijtspek omdat pancetta vaak heel dun is gesneden (in Nederland), en dikke plakken pancetta zijn niet altijd makkelijk te krijgen.

Aan het werk

Gaar de doperwten volgens voorschrift.

Verwijder de pitten uit de olijven en snij de olijven in stukjes.

Kook de spaghetti al dente volgens voorschrift.

Snij intussen de ontbijtspek in stukjes en bak deze uit.

Snij de Cheddar in blokjes. Verwarm de slagroom en voeg de Cheddar toe. Al roerend de Cheddar helemaal laten smelten.

Spaghetti goed afgieten en de kaassaus door de spaghetti roeren.

De doperwten over de borden verdelen.

Spaghetti op de doperwten draperen. Ontbijtspek erover verdelen. Als laatste de olijven erover strooien.

Resultaat

Spaghetti met een romige kaassaus. De olijven geven een extra smaak. Zout en peper zijn niet nodig.

 

 

2 gedachten over “Spaghetti met echte room in de kaassaus

  1. Hear hear! Ik word ook erg moe van alle alternatieven, zeker wanneer ze gepaard gaan met allerlei zogenaamde gezondheidsclaims. Slagroom is niet slecht en zeker niet wanneer je er niet dagelijks liters van consumeert. Creme fraiche en slagroom staan dan ook altijd in onze koelkast, vervangende producten zul je er niet vinden! Lekker recept trouwens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *