Spaghetti met koffie in de tomatensaus

Spaghetti met koffie in de tomatensaus

In het vorige artikel op Reutel, over bangers and mash, meldde de medeblogger dat ik een lichte voorsprong heb met betrekking tot het aantal op dit blog gepubliceerde Britse recepten. Hij telde, met vorige week mee, een stand van 35 – 2, in mijn voordeel. Vanaf nu dus 36 – 2. Al denk ik zomaar dat het verschil flink groter is, en dan in het voordeel van de medeblogger, als we de Aziatische keuken als uitgangspunt nemen.

De Britse keuken is zeker boeiend, ook al omdat ze al eeuwenlang uit voormalige koloniën en de Gemenebest specerijen, kruiden en anderen ingrediënten voor exotische recepten haalden. Zowel uit de Oost (India) als de West (Jamaica). Veel meer dan in de Nederlanden zijn die toen exotische gerechten onderdeel van de Britse smaak geworden. Dat merkten wij meteen toen we in Engeland gingen wonen. Bovendien houden ze, ook veel meer dan wij, hun ‘oorspronkelijke’ keuken in ere. Boeiend.

Tegenwoordig heb je ook in Nederland hele grote supermarkten vol etenswaren. Maar toen wij naar Engeland vertrokken was dat nog niet zo. Er waren wel supermarkten, maar niet extreem groot, tenminste niet waar wij opgroeiden. De eerste keer boodschappen doen in een supermarkt in Engeland leverde een aangename verrassing op. De Engelse supermarkten waren toendertijd niet alleen heel veel groter, maar hadden ook een heel veel groter assortiment. Met spullen die je op het continent niet kon kopen. Je waande je er in luilekkerland. Zoveel keuzes om te maken, elke keer weer. Het waren vrijwel nooit korte bezoekjes, die eten kopen sessies.

Naast bezoekjes aan de toen nog vele kleine winkeltjes, propvol tot aan het plafond, gingen we meestal naar Sainsbury’s en Tesco. Niet zo gek, die hebben ook verreweg de meeste supermarkten. Tesco heeft ook nu nog ruim het grootste marktaandeel. Sainsbury’s is 2e, maar op gepaste afstand. Die supermarkten waren vaak gelegen aan de randen van dorpen en steden. Immens grote supermarkten met immens grote parkeerplaatsen. Als er nu een nieuwtje in de kranten staat over Sainsbury’s of Tesco, dan check ik meestal even waar het over gaat. Zal wel een uiting van nostalgie zijn. Naar een tijd die nu ook in Engeland niet meer bestaat.

Dit keer het hele artikel gelezen – en bewaard – want het ging over eten. Als onderdeel van hun Little Twists marketing campaign, publiceerde Sainsbury’s in 2015 namelijk een recept voor ‘Spag bol with a coffee twist‘. Oftewel, spaghetti bolognese met een koffiedraai. Een andere twist was een recept voor chocolade in chili con carne. Buiten bestaande kaders denken is dat. Leuk.

De reacties op de Little Twists campagne waren ietwat gemengd. Sainsbury’s werd in Britse kranten beschuldigd van het verpesten van lekker eten. Op social media lieten vooral de tegenstanders zich in felle bewoordingen uit over wat er met Sainsbury’s zou moeten gebeuren. Digitaal schelden, helaas ook gemeengoed tegenwoordig als het niet over eten gaat.

Toen mensen het spag bol recept echt gingen proberen sloeg de stemming om. Koffie als specerij. Het bleek te werken. Ook financieel, want Sainsbury’s meldde een stijging van de verkoop van 8% aan oploskoffie en 17% aan spaghetti na de campagne. Van schelden naar liefhebben.

Nu is dat niet zo uniek als het misschien lijkt, koffie in eten. Vooral in toetjes wordt koffie regelmatig toegevoegd. Tiramisu, affogato en mokkataart zijn 3 sprekende voorbeelden. Mokka-ijs en Irish Coffee 2 andere. Maar ook in hoofdmaaltijden wordt het al langer gebruikt. In gebieden waar cowboys rondtrokken bijvoorbeeld, is het gebruikt van koffie in warme maaltijden nog steeds vrij normaal. Zoals in een authentieke Texaanse chili con carne.

Koffie in een warme maaltijd, waarom niet een keer zelf proberen? In weer een variant van spaghetti bolognese.

Sainsbury’s suggereerde instant coffee (oploskoffie), maar dat hebben we niet in huis, echt niet. Koffie kan je er ook als grof of fijn gemalen bonen in doen. Dat korrelige mondgevoel van gemalen bonen zitten we echter niet op te wachten. Hier de smaak toegevoegd in de vorm van warme, sterke, vloeibare filterkoffie.

Hoeveel koffie? Sainsbury’s schrijft 1 theelepel oploskoffie voor, opgelost in 250 milliliter runderbouillon, gemaakt van een half bouillonblokje. Dat bouillonblokje gebruiken we niet overigens. We willen de invloed van de toevoeging van koffie ervaren, zonder afgeleid te worden door andere smaken.

Bij oploskoffie wordt vaak aangeraden tussen de 1 à 2 theelepels te gebruiken voor 250 milliliter water, afhankelijk hoe sterk je de koffie wilt drinken. 1 kopje met redelijk sterke filterkoffie is dan een goede vervanger. De koffiekorreltjes blijven dan achter in het filter.

Even het recept van Sainsbury’s verder geanalyseerd. Het blik met stukjes tomaat vervangen door passata. De instant koffie vervangen, dus, door de vloeibare variant die is gemaakt van gemalen koffiebonen. Dat de olijfolie en oregano van het Sainsbury’s huismerk moeten zijn, dat ging niet. De Engelse back bacon weggelaten. De selderij er ook uit gelaten. Dat krijg ik hier niet in maaltijden, tenminste als ik wil dat iedereen mee-eet.

Nog niet opeten (voor 4 personen)

  • 400 gram spaghetti all’uovo
  • 300 gram mager rundergehakt
  • 300 gram passata
  • 250 milliliter koffie
  • 1 grote ui
  • 2 knoflookteentjes
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • vers gemalen zwarte peper
  • scheut olijfolie
  • Parmezaanse kaas

Aan het werk

Snij de ui in kleine stukjes. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de ui zacht en glazig.

Pers de knoflookteentjes uit boven de uien en laat die een minuutje mee verwarmen.

Haal de ui en knoflook it de pan en mix het fijn in een beker, met daarin een bodempje warm water, met een staafmixer.

Rul het gehakt gaar in dezelfde koekenpan, in een kleine 10 minuten.

Voeg dan het ui-knoflook mengsel, passata, koffie en oregano toe. Laat dit minimaal 20 minuten sudderen, onder af en toe roeren, tot het voldoende is ingedikt. Voeg op het laatst peper naar smaak toe.

Kook intussen de spaghetti al dente.

Als groente weer eens broccoli genomen. Roosjes eraf halen. De stengel in stukjes snijden (onderste uitgedroogde stukje weggooien). En dan 5 minuten koken.

Meng de spaghetti door het tomaten-vlees mengsel. Kuiltje maken in het midden en daar de broccoli in leggen.

Direct serveren. Naar smaak geraspte Parmezaanse kaas erover strooien.

Resultaat

De koffie voegt inderdaad iets toe, zonder dat het naar koffie smaakt. Een mooie ondertoon die wat diepte en speciale smaak aan de saus toevoegt.

Koffie als specerij. Het werkt echt! Ik had alleen a priori verwacht dat het resultaat nog iets donkerder zou zijn.

Als we ’s avonds nog koffie over hebben in de koffiekan – een zeer zeldzame gebeurtenis, dat wel – dan gaan we die zeker opmaken als we een pastasaus-maaltijd gaan eten.

De Sainsbury’s variant met oploskoffie, of ook de variant die koffiedik gebruikt, het restant aan gemalen koffiebonen dat in het filter achterblijft, dat gaan we zeker niet doen. Bij koffiedik zou veel smaak er sowieso grotendeels uit moeten zijn, want daarom drinken we filterkoffie, voor die smaak.

De volgende dag

Wat over is niet weggooien, maar de volgende dag als lunch serveren.

Hier met een in een hoepel gebakken ei, met daarop weer wat paprikapoeder.

Ook genieten, met koffie!

 

Eén gedachte over “ Spaghetti met koffie in de tomatensaus

  1. Hoi Broer, voor het eerst in Engeland in de jaren 80 keek ik mijn ogen uit in de supermarkten, vooral Sainsbury’s, dat was de eerste waar ik kennis mee maakte. En ik ging met tassen vol terug naar Nederland, met name snoep en koek, dingen om mee te bakken, chips…. Tja, wat niet eigenlijk?
    Nu is het nog steeds leuk vind ik, want van bijna alles is er een groter assortiment in het VK.
    Spag bol, zo noemen wij het ook. De koffievariant had ik nog ooit van gehoord. Leuk om te lezen en om eens te proberen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *